Vreţi să aveţi o relaţie mai fericită? Să depăşiţi problemele cauzate de insomnie? Vă simţiţi blocaţi într-un loc de muncă şi vă întrebaţi cum să vă găsiţi vocaţia sau să vă dezvoltaţi calităţile de lider? Există în librării şi biblioteci nenumărate titluri de cărţi motivaţionale care îşi propun să ajute oamenii aflaţi într-un impas – indiferent de natura lui – cu sfaturi şi tehnici inovatoare pentru a depăşi situaţia supărătoare.

De altfel, industria cărţilor motivaţionale a cunoscut o creştere explozivă în ultimele decenii. Numai în Statele Unite, în fiecare an, afacerea cu acest gen de cărţi se ridică la suma de 12 miliarde de dolari. Iar apetitul uriaş al publicului pentru astfel de lecturi ne indică faptul că fenomenul este în continuă dezvoltare. Un sondaj efectuat în Statele Unite arată că aproape o jumătate dintre adulţii din Statele Unite şi-a cumpărat în decursul vieţii măcar un titlu din acest gen literar, ale cărui origini se pierd în negura mileniilor. Unii sociologi au afirmat chiar că Biblia este prima și cea mai semnificativă dintre cărţile de dezvoltare personală sau motivaţionale. Nu pot fi trecute cu vederea nici contribuţiile clasicilor Antichității, precum Cicero, cu „Despre prietenie” şi „Despre îndatoriri” şi Ovidiu cu „Arta iubirii”. În ceea ce priveşte cărţile de dezvoltare personală, cultura occidentală îi datorează mult şi lui  Samuel Smiles, autor al volumului „Ajută-te singur”, care a apărut în acelaşi an cu „Originea speciilor” a lui Darwin şi „Despre libertate” a lui John Stuart Mill, însă a vândut cât acestea două la un loc. Însă din multitudinea de titluri de cărţi de dezvoltare personală cum să alegem ceea ce ne ajută cu adevărat? Pentru că, cel puţin în acest domeniu, nu este vorba numai despre investiţia financiară, ci şi de cea emoţională. Iată 3 lucruri pe care trebuie să le avem în vedere când alegem o carte de dezvoltare personală.

  1. Ce știm despre autor? Un search rapid pe Google ne va ajuta să rezolvăm imediat misterul. Este indicat să aflăm dacă putem acorda creditul nostru autorului, iar pentru aceasta nu e obligatoriu ca expertul în dezvoltare personală să fi absolvit psihologia pentru ca volumul său să ne fie cu adevărat de ajutor. Oprah Winfrey recomandă de câte ori are ocazia „Puterea prezentului” a lui Eckhart Tolle, pe care o consideră cartea sa de suflet. Autorul a studiat psihologia, este adevărat. Însă Joe Dispenza, binecunoscut datorită cărţilor sale motivaţionale între care şi „Antrenează-ţi creierul”, este specialist în biochimie, chiropractor şi abia mai târziu a devenit doctor în neuroştiinţe. Experienţele-limită prin care a trecut i-au fost însă un bun profesor.
  2. Este important că autorul să poată stabili o legătură de încredere cu cititorul său şi să-i ofere acestuia sfaturi practice uşor de pus în aplicare – sau cel puţin aparent – să-i înţeleagă problemele şi, nu în ultimul rând, să-i anticipeze reacţiile. Acesta este un lucru nu tocmai facil ţinând cont de varietatea personalităţilor cititorilor. Este indicat ca scriitorul să individualizeze tehnicile prezentate și să dea cititorului posibilitatea de a le adapta propriilor obiective. Din acest punct de vedere, ar trebui să fim prudenţi faţă de autori care ne indică ultimativ că trebuie să facem anumite lucruri.
  3. Decizia dacă o carte de dezvoltare personală ne va motiva să facem schimbări reale în vieţile noastre este subiectivă și rămâne, până la urmă, la latitudinea cititorului. În funcţie de personalitate şi istoricul vieţii sale, acesta va decide până la urmă pe care dintre autorii de cărţi motivaţionale îl va alege ca prieten de-o viaţă şi reper. Recomandările persoanelor de încredere sunt binevenite şi în acest caz. Însă nu ar strica să reflectăm la formatul în care alegem să lecturăm cartea. O echipă de cercetători din Norvegia care a realizat un studiu, în urmă cu 5 ani, a constatat că problemele cu somnul ale celor care ascultau un ebook despre această problemă înainte de culcare s-au diminuat simţitor, iar medicaţia pentru insomnie a fost redusă la jumătate.

Voi ce cărţi motivaţionale aţi recomanda celor interesaţi?