Vi s-a întâmplat ca, atunci când primiți un pachet cu cărți abia comandate, să îl contemplați cu bucuria unui copil care desface cadourile sub bradul de Crăciun? Aveți o relație specială cu cărțile voastre și suferiți pentru orice exemplar împrumutat care vi se returnează pătat și cu colțurile paginilor îndoite? Zâmbiți cu încântare, ca și când ați revedea un bun prieten, când vă contemplați cărțile în bibliotecă? Vă întrebați cum să aveți grijă de cărțile voastre? Dacă vă recunoașteți în toate aceste „simptome” sunt mari șanse să „suferiți” de bibliofilie, de dragoste pentru tot ceea ce înseamnă cuvântul scris. Iar ca să aveți mai bine grijă de cărțile voastre iată 7 sfaturi utile și ușor de pus în practică, inspirate de Shelly Smith, managerul departamentului de conservare a cărților în cadrul bibliotecii publice din New York.

  1. „O casă fără cărți este ca un trup fără suflet” spunea Cicero. Iar pentru a avea grijă de „sufletul” casei noastre trebuie să ținem cont de faptul că orice carte preferă temperatura moderată, în jurul valorii de 22 de grade și o umiditate ale cărei valori să nu depășească 30 – 40%. Prea multă căldură sau umezeală pot accelera deteriorarea volumelor. Din această cauză este indicat să nu depozităm cărțile în mansarde, unde poate deveni prea cald și nici în subsoluri, unde există un grad mai ridicat de umezeală.
  2. Poate că noi iubim lumina puternică a soarelui, însă pentru cărți ea este doar un factor de degradare accelerată. Hârtia se deteriorează sub acțiunea ultravioletelor sau a altor surse intense de lumină, iar copertele se pot decolora.
  3. O dată pe lună (sau la maximum două luni) ștergeți cărțile de praf. Putem îndepărta praful ștergând copertele și marginile cărților cu o cârpă moale sau aspirându-le.
  4. Cărțile se așază pe rafturi în poziție verticală. Este preferabil să avem pe un raft volume de dimensiuni asemănătoare, pentru ca acestea să se poată sprijini unele de altele și astfel să fie evitată deformarea. Volumele foarte mari sau grele se pot așeza în poziție orizontală.
  5. Pentru restaurarea unei cărți rare și foarte valoroase cel mai bine este să apelați la specialiști. Nu încercați să le lipiți cu scotch, pentru că, în ciuda bunelor intenții, s-ar putea să le stricați și mai tare.
  6. Asigurați-vă că aveți întotdeauna mâinile curate atunci când atingeți o carte. Iar dacă vreți să luați notițe când citiți nu folosiți post-it-uri pe care să le lipiți de paginile cărții și nici evidențiatoare cu care să subliniați pasajele care vă atrag atenția. Cele mai indicate semne de carte sunt cele de hârtie sau lemn. Nu folosiți clipsuri pentru hârtie pentru că în timp pot rugini și păta sau deforma paginile cărții. Și nu în ultimul rând…
  7. Aveți grijă cui împrumutați cărțile voastre. Dacă o persoană se dovedește cititor neglijent, iar cartea împrumutată arată dintr-o dată ca o relicvă istorică refuzați orice cerere de a-i furniza un nou volum. Bine este să explicați și motivele refuzului, iar pentru aceasta puteți apela la ceea ce spune despre cărți un personaj al lui Mircea Eliade din romanul „Huliganii”: „Cărțile sunt timp concentrat, vorbi puțin obosit Balaban. Fiecare carte, ca și fiecare monument de artă, un tablou, un templu, o piramidă înseamnă o vastă curgere de timp din care s-a putut smulge autorul. A renunțat să trăiască și a scris, sau a pictat, sau a sculptat. Nici o altă muncă omenească nu-ți dă mai precis sentimentul acesta demoniac: revolta împotriva vieții, a timpului care curge. Poate de aceea mă emoționează opera vastă a câtorva scriitori. Mă gândesc atunci la miile de ceasuri pe care el nu le-a trăit, la diminețile și nopțile frumoase pe care nu le-a cunoscut, la femeile pe care le-a refuzat. Atâta curgere de viață suprimată brusc, prin simplul act al creației!…”. Pentru toate acestea și încă multe altele iubim și respectăm cărțile și dorim să le prelungim cât mai mult viața.

 

Voi ce metode folosiți pentru a vă proteja și îngriji cărțile?