În lumea tehnologizată în care trăim, lectura pare să fie ultima noastră preocupare. Iar această tendință, deși îngrijorătoare în rândul adulților, e și mai periculoasă atunci când vine vorba despre cei mici. Prichindeii sunt vrăjiți de ceea ce are să le ofere smartphone-ul, jocurile pe consolă și nu mai experimentează bucuria lecturii, cel puțin nu cu aceeași plăcere precum generațiile anterioare. Înainte să ajungi însă în tagma celor care deplâng deja un viitor întunecat, înainte ca acesta să se fi produs, gândește-te la responsabilitatea imensă pe care o ai, ca actual sau viitor părinte. Copiii imită exemplul adulților, ceea ce o sabie cu două tăișuri: pe de o parte, înseamnă că dacă tu nu îți faci timp pentru citit, sunt șanse mici ca prichindelul să fie prins cu cartea în mână, dar și că, dacă oferi un exemplu pozitiv, îi poți șlefui gusturile. Cu aceste gânduri, îți oferim în rândurile de mai jos cel mai important îndreptar al vremurilor actuale: cum să crești un mic cititor!

Oferă-i exemplul propriu! Dacă nu ai mai pus mâna pe o carte de ani buni, poate fi oarecum frustrant pentru copil să fie condamnat cu asprime pentru vina de a cultiva aceeași atitudine. Înțelegem, el pare că are tot timpul din lume, în timp ce tu ești ocupat până peste cap. Dar ideea pe care vrei să i-o infuzezi este că cititul e o plăcere, nu o obligație, o necesitate, nu încă o povară de adăugat deja mulțimii de sarcini cu care te confrunți. Nici nu contează ceea ce citești: pot fi plăceri vinovate, romane de dragoste, thrillere sau nonficțiune, important e ca cel mic să te vadă mereu cu o carte pe aproape. Nu trebuie să îl citezi nonstop pe Tolstoi pentru a crește un mic cititor!

Îndreaptă-l către bestsellerurile de la categoria cărți pentru copii. Sunt cel mai bine vândute cu un anumit motiv. Înainte ca cel mic să își formeze gustul personal, fă-i cunoștință cu operele adorate de generații întregi. La vârste mici, copiii au aceleași nevoi și sunt vrăjiți în mare parte de același gen de povești. Este motivul pentru care, de exemplu, se spune despre seria „Harry Potter” că a format o generație nouă de cititori; indiferent ce părere ai avea, personal, despre talentul lui J.K.Rowling, povestea ei plină de magie, despre prietenie, curaj, sacrificiu, bunătate și dragoste e o pildă minunată pentru cei mici. În plus, are acea doză delicioasă de farmec și de umor care va forma aproape de una singură un mic cititor!

Povestește-i despre favoritele tale, punând accent pe ce au însemnat pentru tine. Poate fi dificil să îl dirijezi pe cel mic către cărțile tale preferate din copilărie. E adevărat că, pe de o parte, micuțul va fi nerăbdător să descopere ce ți-a plăcut ție, dar dacă se va simți prea presat, e posibil să dezvolte o atitudine adversă și să se îndepărteze de lectură. Așa că cel mai bine ar fi să îi povestești cum te-a făcut să te simți cartea respectivă, cum te jucai întruchipând personajele ei, cât așteptai să vină din nou momentul lecturii. Include anecdote amuzante: micuțul va devora „Minunata călătorie a lui Nils Holgerson prin Suedia”dacă îi vei istorisi cum urmăreai gâscanul din curtea bunicilor, așteptându-te să zbori pe aripile lui prin toată țara.

Lasă-l pe el să aleagă ce să citească. Ia-l cu tine la librărie și încurajează-l să își aleagă singur cartea pe care o va citi. Nu interveni deloc, chiar dacă ai impresia că opțiunea sa nu e cea mai potrivită. Oferă-i timp suficient de gândire și nu îl presa, iar în tot acest răstimp caută și tu o carte pentru tine: vă veți forma un ritual de la care nu vă veți mai abate. Trebuie să faceți însă un legământ: amândoi sunteți obligați să parcurgeți cel puțin un sfert de carte înainte de a renunța la ea.

Creează o rutină a lecturii. Mai ales în primii ani de viață, cel mic are timp berechet să citească, așa că poate părea contraintuitiv să îl obligi să se întâlnească cu cartea doar în anumite momente. Dar la fel de posibil e ca, dacă nu insiști pentru un ritual al cititului, prichindelul să amâne la nesfârșit revederea cu paginile dragi. De la cititul înainte de culcare până la cartea devorată cu o cană de ceai, după prânz, clipele petrecute în compania cărții trebuie să pară de la început magice, prețioase, un răsfăț: iar dacă le mai și petreceți împreună, e clar că se vor dovedi cu totul și cu totul speciale. E unul dintre cele mai bune răspunsuri la întrebarea: cum să crești un mic cititor!

Dar încurajează-l să creadă că poate citi oricând și oriunde. Ritualurile crează obișnuința de a citi, ceea ce e extrem de important pentru cel mic. Însă esențial este ca prichindelul să priceapă și că opera literară îl poate însoți peste tot. Pune-i o carte în rucsăcel și ia cu tine un alt exemplar când mergeți în parc sau în vacanță. Arată-i că duci și tu cu tine una la job și minunea e pe cale să se producă: crești un mic cititor!

Discutați despre ceea ce citește. Implică-te în primele lecturi ale micuțului. Încurajează-l să vorbească despre personaje, despre deciziile și greșelile lor, deoarece astfel îi vei stimula capacitatea de înțelegere, dar și imaginația. În plus, cărțile pentru copii abundă în exemple bune și lecții de viață, așa că discuțiile sunt și mai utile.

Leagă cartea de hobby-urile sale. Ți-a spus verde în față că urăște să citească? Nu îl presa! Găsește însă titluri care să se preteze la ceea ce îi place: o carte despre jocul său preferat, despre sport sau bazată pe filmul care i-a plăcut. Va înțelege că lectura răspunde nevoilor și viselor oricui.

Acestea sunt numai câteva metode care vor răspunde întrebării tale: cum să crești un mic cititor. Povestește-ne cum ai procedat tu, deoarece suntem convinși că schimbul de idei poate da naștere unei lumi viitoare, pline de îndrăgostiți de lectură!