E clar că cea mai grea misiune a vieții noastre este aceea de a fi părinte. Să aduci pe lume o viață pare a fi o sarcină simplă ca „bună ziua” atunci când o compari cu provocarea de a crește un copil, de a forma o personalitate, în timp ce ești conștient că fiecare greșeală pe care o comiți va avea repercusiuni uriașe asupra celei mai iubite ființe, dar și a viitorului umanității. Prin urmare, orice nou părinte caută să se perfecționeze în menirea sa, citind cărți care să îl ajute să se desăvârșească. Cu o industrie în plină expansiune în ultima perioadă, titlurile dedicate părinților se diversifică de la an la an, astfel că orice cititor are la îndemână multiple perspective și exemple legate de cum ar trebui să își crească copiii. Descoperă aceste opere de seamă în rândurile de mai jos: 4 cărți de parenting pe care să le citești în 2019.

Cum să fii un părinte mai bun acum: 4 cărți de parenting pe care să le citeşti în 2019Dacă ești deja stresat/ă în legătură cu nașterea copilului și ai nevoie de o carte care să îți descrețească fruntea, atunci cea mai bună alegere e The Baby Owner’s Manual. Cartea îi are ca autori pe pediatrul Joe Borgenicht și fiul său Louis, iar principalul său scop pare a fi acela de a te ajuta să te relaxezi: o menire pe care nu ar trebui să o treci cu vederea, mai ales atunci când devii pentru prima dată părinte. Comparând venirea pe lume a bebelușului cu „cea mai mare minune tehnologică”, primul titlu de pe lista noastră de cărți de parenting de citit în 2019 îți va oferi toate informațiile basic despre cum să crești un copil în primii ani de viață: cum să îl hrănești, cum să îl ajuți să doarmă, cum să îl schimbi sau când e cazul să mergi cu el la doctor. Descifrând multe dintre semnele uzuale pe care le oferă copiii și care pot părea un mister existențial pentru noii părinți, The Baby Owner’s Manual  este unul dintre titlurile care te vor umple de încredere că ești capabil/ă să faci față celei mai grele misiuni de pe pământ.

Nu există copii răi” e una dintre cele mai noi apariții care susțin punctul de vedere Cum să fii un părinte mai bun acum: 4 cărți de parenting pe care să le citeşti în 2019montessorian, conform căruia cea mai bună atitudine prin care poți obține rezultate pozitive cu copilul este blândețea. A doua carte de pe lista noastră o are drept autoare pe Janet Lansbury, o bloggeriță americană cu peste 20 de ani de experiență în spate în relația cu părinții și copiii lor. Ideea principală a cărții este aceea că, de câte ori copilul manifestă un comportament care ne pune la încercare răbdarea și dragostea, e vorba despre o reacție tipică vârstei, prin care are nevoie de fapt de siguranță și de certitudinea că părintele va fi mereu acolo, lângă el. Studiind din punct de vedere psihologic răspunsul pe care părintele trebuie să îl dea și oferind nenumărate exemple practice, Lansbury ne dăruiește unele dintre cele mai bune sfaturi pentru a face față împotrivirilor, plânsetelor și crizelor de furie ale celor mici. Deși, pe alocuri, tonul ei poate părea acuzator, în realitate scriitoarea deține una dintre cele mai avizate perspective asupra parenting-ului în secolul XXI. Ce ne-a plăcut? Că încurajează părinții să stabilească limite sănătoase și să se bucure în continuare de propriul timp liber.

Cum să fii un părinte mai bun acum: 4 cărți de parenting pe care să le citeşti în 2019Atunci când ești pe cale să devii mămică, majoritatea gândurilor îți sunt concentrate pe ce va fi, pe momentul magic când îți vei putea ține copilul în brațe. Însă, astfel, pierzi senzațiile minunate pe care ți le poate oferi una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții, sarcina. Așa sună perspectiva pe care o aduce The Mindful Mom-To-Be: A Modern Doula’s Guide to Building a Healthy Foundation from Pregnancy Through Birth de Lori Bregman. Societatea modernă a învățat să ofere din nou spațiu așa numitelor doula, femei care susțin din punct de vedere emoțional și psihologic, dar care oferă și sfaturi practice și informații prețioase noilor mămici. Lori Bregman e una dintre ele și ne învață cum să aducem mindfulness-ul în perioada de sarcină. De la poziții de yoga pe care să le încerci în fiecare lună, tipsuri pentru meditație, remedii naturiste, sfaturi nutriționale și tehnici de aplicat atunci când intri în travaliu, a treia carte de pe lista noastră include tot ce poate ști o mamă interesată de abordarea holistică asupra sarcinii. Dar, fie că ești sau nu interesată de homeopatie, ceea ce contează este că acest titlu va reprezenta un ghid spiritual care poate face minuni cu dispoziția mai mult decât turbulentă a unei femei care știe că este pe cale să se înhame la o muncă minunată, dar titanică.

Am discutat despre viitoarele mămici, este cazul acum să ne adresăm tăticilor. Iar „Tatăl gravid” își asumă tocmai această misiune, Cum să fii un părinte mai bun acum: 4 cărți de parenting pe care să le citeşti în 2019poate ingrată, de a se adresa doar bărbaților și de a sublinia că și aceștia trec, pe perioada sarcinii, prin schimbări la fel de importante precum ale mămicilor. Cei doi autori, Armin A. Brott și Jennifer Ash caută să acopere experiențele emoționale sau chiar fizice prin care viitorii tătici trec în perioada sarcinii, punând accent pe cele mai comune probleme și dileme. Vei afla trucuri practice despre ce trebuie să faci în fiecare lună a sarcinii, despre ceea ce se întâmplă cu partenera și copilul tău, dar și sfaturi despre cum să îți înțelegi emoțiile și chiar pauze de umor care să îți descrețească fruntea. Stilul e simplu, abordabil, autorii nu par să dea povețe, ci discută prietenește și împărtășesc amical din experiența lor. Din acest punct de vedere, „Tatăl gravid” este acea carte de parenting care recunoaște că, cel puțin în societatea actuală, tatăl ar trebui să fie la fel de implicat și afectat de venirea pe lume a copilului precum partenera sa.

Tu ce părere ai despre aceste 4 cărți de parenting? Ai de gând să le citești din scoarță în scoarță până la venirea copilului tău pe lume, și chiar să te întorci la ele după acest moment magic?