Lectura este prioritară la orice vârstă, dar psihologii ne-au convins deja de cât de important este să îi familiarizezi pe copii cu basmele. Conform specialiștilor, poveștile contribuie la dezvoltarea imaginației, a creativității, a vocabularului, dar îl și ajută pe cel mic să facă ordine în emoțiile și sentimentele complicate cu care jonglează la vârsta mică. Poveștile cu zâne nu se vor demoda niciodată, dar cum îl faci pe cel mic să le citească? Se dovedește din păcate dificil să îi convingem pe micuții de azi să se apropie inclusiv de fantezii populare precum seria „Harry Potter” sau „Cronicile din Narnia”, cine mai poate spera ca prichindeii secolului XXI să citească nu Disney, J.K. Rowling sau C.S.Lewis, ci Petre Ispirescu? Noi, cei de la Cartea de la Ora 5, eternii optimiști! Azi îți povestim din experiența noastră: cum să convingi copiii să citească povești românești!

Citește-le tu, dar într-un mod incitant!

Știm că în societatea contemporană complicată în care trăim e tot mai greu să ai timpul necesar de a citi povești copiilor. Mulți părinți nu reușesc nici măcar să ajungă acasă în timp util pentru „noapte bună” și un pupic de somn ușor, darmite să mai aibă vreme să discute despre Harap Alb și Spânul său? Specialiştii insistă însă că un copil căruia i s-a citit va fi mai înclinat să se apropie de cărți, dar va deveni și un adult echilibrat, inteligent și creativ. Măcar în weekend, asigură-te că petreci o jumătate de oră citindu-i celui mic și alege basme tradiționale românești. Dar nu uita că povestea e pe cât de atrăgătoare pe cât o faci tu: dacă pari fascinat de ceea ce citești, dacă inițiezi un joc pe roluri sau folosești diverse voci pentru a reda personajele, vei descoperi că cel mic va cere singur să mai audă o dată și încă o dată ce a făcut Prâslea cel voinic. Suntem creați pentru a trăi cu povești, așa că totul va veni de la sine cât de curând.

Povestește într-un mod interactiv!

Vrei să afli cum să convingi copiii să citească povești românești ? Amintește-ți de ce o făceai tu! Lasă-te pătruns de povestea pe care o spui și permite-i unei părți a sufletului tău de prichindel să iasă la iveală în ritmul basmului. Dacă băiețelul sau fetița ta se află la vârsta potrivită, nu strică nici să inițiezi o conversație despre ceea ce ai citit. Spune-le care era povestea ta preferată, cum îți plăcea să ți-o citească mama sau tata, de ce un anumit personaj era eroul tău. Discutați despre implicațiile acțiunii protagoniștilor, despre ce anume ați fi făcut voi în situația respectivă și vei constata că în curând actul poveștii vă va apropia și va fi așteptat de părinte și pitic cu sufletul la gură!

Crează un decor specific!

Știi cum se citesc cel mai frumos basmele populare românești? Pentru noi, decorul idilic e undeva la țară, la gura sobei în care lemnele trosnesc încet, a pace și a iubire, pe vocea șoptită pe care se împărtășesc secretele. Orice micuț își va deschide inima în fața poveștilor nemuritoare astfel îngânate! Dar miracolul e că poți transforma și adapta acest spațiu magic oriunde: aprinde o veioză tainică, faceți un cort din aşternuturi de pat și ia-ți vocea de bătrân sfătos gata să dea drumul robinetului cu povești.

Roagă-i pe bunici să spună poveștile!

Bunicul și bunica sunt mai aproape de o epocă în care poveștile miroseau a copilărie. Dacă îi ai la îndemână, află că pot deveni eroi de basme miraculoși, care înfrâng cu tăișul iubirii zmeul hâd al tehnologiilor moderne ce ucid dragostea pentru povești. Până la urmă, bunicii sunt povestitori neîntrecuți, dar au și harul, experiența și răbdarea de a face dintr-un basm o amintire de neuitat!

Cumpără cărți cu povești tradiționale românești!

Nu spunem că nu are farmec să citești celor mici din propria carte de povești (ba, dimpotrivă, e un act magic), dar dacă nu o mai ai la îndemână, simplul fapt de a cumpăra o ediție nouă a basmelor noastre va face minuni. Editurile s-au întrecut pe ele și au lansat cărți superbe, cu imagini de nedescris în cuvinte, ce vor stimula imaginația celui mic. Oferă-i cărții loc de cinste undeva la căpătâiul patului și crează un ritual care să o aibă în centrul atenției. Dar lasă cărți și la îndemână pentru cel mic, de la cele mau fragede vârste, când doar pozele îl atrag, nu și cuvintele. Așa vei închega o relație indestructibilă între copil și poveste și vei forma generații de cititori îndrăgostiți de Ileana Cosânzeana și de Greuceanu al nostru!

Noi îți recomandăm ediția Basme și povești românești cu ilustrații de Diana Tivu sau CD-urile cu Povești românești pe care cei mici le pot asculta seara atunci când, oricât ai încerca, nu ai răgaz de a le citi tu însuți!

Abia așteptăm să îți aflăm părerea! Tu crezi că este posibil? Continuă lista de sugestii despre cum să convingi copiii să citească povești românești și hai să creăm împreună o lume mai frumoasă, populată cu cei mai frumoși cititori și cititoare!

Photo by Gui Avelar on Unsplash