Te-ai gândit să îţi faci un jurnal de lectură? Te va ajuta să-ţi aminteşti mai uşor de pasajele sau personajele care ţi-au plăcut dintr-o carte. Practic, este un rezumat realizat într-un stil personal, pe care doar tu îl vei citi. Găseşti mai jos câteva sfaturi de unde să începi şi cum să îţi iei notiţe.

Alege un jurnal

Îţi doreşti un jurnal fizic sau vrei să îţi pui însemnările într-unul digital? Dacă alegi varianta online, asigură-te că, din când în când, îi faci un back up sau îl portezi pe un serviciu cloud. Dacă mergi pe varianta tradiţională, îţi poţi cumpăra un carneţel spiralat simplu. Dacă vrei ca jurnalul tău să capete şi mai multă personalitate, poţi căuta unul îmbrăcat în piele.

Stabileşte un şablon

Ca să îţi dai seama mai uşor despre ce carte este vorba, încearcă să îţi stabileşti un şablon atunci când te apuci de notițe. Cu cât este mai simplu cu atât este mai bine. Şablonul poate fi ceva de tipul: data, numele autorului şi titlul cărţii.

Diferitele evenimente din viaţa ta îţi pot influenţa modul în care te regăseşti într-un anumit roman. Cunoscând detalii precum data sau anul în care ai terminat cartea respectivă te va ajuta să te întorci mai uşor în trecut.

Ia notiţe în timp ce citeşti

Atunci când ajungi la pasaje interesante ce îţi aprind tot felul de sentimente, poţi să deschizi jurnalul şi să îţi schitezi gândurile, fie în cuvinte sau chiar în desene. Starea ta de spirit se poate schimba până la sfârşitul lecturii sau poţi uita felul cum te-ai simţit când ai citit anumite pasaje. Cu ajutorul jurnalului poţi reveni mai rapid la starea de bine.

Impactul final al poveştii

La sfârşitul poveştii, acordă-ţi puţin timp şi notează care este părerea ta despre întreaga carte. Cum ţi s-au părut personajele, dacă ai găsit un punct comun între viziunile tale şi cele expuse în carte. Pune-ţi cât mai multe întrebări şi notează răspunsurile. Apoi, din când în când poţi face o revizuire a lecturilor tale, poţi compara cărţile între ele sau poţi observa cum s-au schimbat preferinţele tale în timp.

Odată ce ţi-ai rafinat obiceiul de a ţine un jurnal de lectură, vei descoperi că modul în care lectura are un impact asupra ta se schimbă. Cărţile devin mai interesante, iar tu vei reţine mai uşor ceea ce ţi-a plăcut.

Aşteptăm părerile şi sugestiile voastre în cazul în care aveţi deja un jurnal şi lista noastră poate fi îmbunătăţită.