Ne-am obișnuit să începem fiecare an cu o listă mai mult sau mai puțin cuprinzătoare de rezoluții: ne dorim să ne lăsăm de fumat, să fim mai productivi sau să slăbim. Departe de noi gândul de a considera că înclinația omenească spre a a fi mai bun e altfel decât extrem de benefică, dar de cele mai multe ori împovărăm bietul și tânărul an cu speranțe abundente, pentru a-i reproșa apoi că nu a fost în stare să ne îndeplinească așteptările. Îți propunem ca în 2019 să faci lucrurile diferit: alege o singură rezoluție și luptă din răsputeri pentru împlinirea ei. Îți recomandăm în acest sens 3 cărți de dezvoltare personală care să te ajute!

Cum să îţi îndeplineşti rezoluțiile în 2019: 3 cărți de dezvoltare personală de citit la început de an

Ce îți dorești în 2019? Să îți schimbi modul de a gândi.

Din ce în ce mai mulți terapeuți și psihologi atrag atenția că pattern-urile de gândire ne dictează modul de a trăi. Dacă ai experimentat abuz, pierderi, traume sau pur și simplu dacă ești prizonier al gândurilor negative, fericirea pare a fi o permanentă iluzie, pe care ești incapabil de a o atinge. Unii dintre cei mai reputați psihologi americani, Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko caută să spargă barierele pe care ni le punem singuri în „Cum să-ți reinventezi viața”. Specialiști celebri în psihoterapia cognitivă, autorii sunt de părere că există 11 „capcane mentale” ce conduc la comportamente distructive: capcana abandonului, a neîncrederii în forțele proprii, a deprivării emoționale, a dependenței, a vulnerabilității și a standardelor nerealiste sunt numai câteva dintre ele. Marele merit al acestei cărți de dezvoltare personală este că te ajută să identifici problema (sau problemele) cu care te confrunți și oferă apoi sfaturi care să te învețe cum să o depășești. Prima carte care îndeplinește rezoluții te poate ajuta să faci din 2019 anul transformării tale, dar este la fel de utilă și ca material auxiliar în cadrul terapiei cu specialiști.

Ce îți dorești în 2019? Să faci acea schimbare de care ai nevoie.

Cum să îţi îndeplineşti rezoluțiile în 2019: 3 cărți de dezvoltare personală de citit la început de an

Fie că este vorba despre a te lăsa de fumat, a-ți da demisia sau a slăbi 10 kilograme, fiecare are în plan o schimbare despre care consideră că va avea puterea unică de a-i face viața infinit mai bună. Dar de la gând la faptă e un drum nesfârșit, așa cum o știu toți cei care au căzut în capcana procrastinării. Bineînțeles, numeroșii autori de dezvoltare personală au venit cu soluții variate la această problemă a umanității, iar în 2019 te îmbiem să apelezi la cea mai de succes din ultima perioadă: „Regula de 5 secunde”. Despre ce e vorba? Autoarea, Mel Robbins, una dintre cele mai cunoscute antreprenoare, autoare de bestseller-uri și personalități TV din America, consideră că fiecare dintre noi este înarmat cu o înțelepciune nativă, cu o intuiție care îi spune ce trebuie să facă pentru a fi fericit. Însă teama, timiditatea sau pur și simplu comoditatea ne împiedică să dăm curs acestor „instincte” pozitive. Aici vine soluția considerată a fi genială de mulți cititori, „regula de 5 secunde”: este intervalul de care mintea ta are nevoie pentru a respinge o idee pe care, din diverse motive, nu vrea să o îmbrățișeze. Ai nevoie de doar 5 secunde de curaj pentru a face orice îți propui: numără de la 5 la 1 înapoi și apucă-te de treabă. Astfel contracarezi impulsul natural de a procrastina, îți împiedici mintea să îți pună capcane și reușești ce ți-ai propus. Marele atu al metodei propuse de Robbins este că se potrivește atât la schimbările și rezoluțiile majore, cum ar fi publicarea unei cărți, dar și la cele de zi cu zi, la diversele sarcini mărunte pe care le amânăm pe perioade nedefinite. Îți mai spunem că regula de 5 secunde e în prezent aplicată de companii precum Google, Microsoft, Johnson & Johnson, Nestlé și Marriott pentru a crește productivitatea și loialitatea angajaților și suntem siguri că vei introduce al doilea titlu de pe lista noastră de cărți de dezvoltare personală pe lista ta de lecturi de succes.

Cum să îţi îndeplineşti rezoluțiile în 2019: 3 cărți de dezvoltare personală de citit la început de an

Ce îți dorești în 2019? Să fii mai fericit.

Iată cea mai legitimă și, considerăm noi, cea mai benefică rezoluție pe care o poți face la început de an. Ne dorim ca 2019 să fie bun cu noi, iar oamenii să descopere în cele din urmă cheia fericirii, oricare ar fi aceea. Danezul Meik Wiking a făcut furori cu „Mica enciclopedie Hygge”, iar acum ne îndreaptă nu către tradiționala „stare de bine” a nordicilor, ci către fericire, pur și simplu! În acest sens, prezența sa pe coperta „Mica enciclopedie Lykke: în căutarea celor mai fericiți oameni din lume” e cum nu se poate mai naturală: Danemarca e considerată a fi cea mai fericită țară din lume și, mai mult de atât, găzduiește așa numitul Institut de Cercetare a Fericirii, al cărui director este Wiking. De data aceasta, scriitorul nu se mai rezumă la a ne înșira metodele prin care conaționalii săi ating fericirea („lykke” înseamnă fericire în daneză), ci caută modalități de atingere a acestei stări de beatitudine pe tot parcursul lumii, un mare pas înainte, după părerea noastră. Cartea e structurată în capitole simple, arătându-ne cum trăitul împreună, libertatea, sănătatea, dar și banii ne pot ajuta să construim o viață mai bună și mai luminoasă. „Mica enciclopedie Lykke” te va învăța cum să fii mai fericit prin modalități simple, ușor de aplicat,  însă marele său avantaj e că simpla ei lectură îți va îmbunătăți dispoziția. Iar părerea noastră nu poate fi decât la cote superlative, mai ales că am fost convinși de la primele rânduri de faptul că ultima dintre cele 3 cărți de dezvoltare personală de pe lista noastră este ceea ce ne doream: „În ce mai credem noi, Sam? În faptul că există bine în lumea asta, domnu’ Frodo. Și că merită să lupți pentru el”. Orice carte care începe cu un citat din capodopera „Stăpânul Inelelor” e bună de pus pe lista noastră.

Tu ce rezoluție ai pentru 2019? Consideri că exemplele noastre de cărți de dezvoltare personală te vor ajuta să îți îndeplinești dorințele?

Sursă foto: Shutterstock Royalty-free stock photo ID: 1214005054