De câte ori nu ţi-ai dorit să fii mult mai creativ? Dacă munca ta de zi cu zi îţi solicită foarte mult partea dreaptă a creierului pentru sarcini cum ar fi scrisul, desenatul, creativitatea, într-un cuvânt, atunci ştii cum este să te loveşti de un zid al lipsei de inspiraţie.

Oamenii de ştiinţă spun că soluţia se află tot în mintea noastră, trebuie doar să ne antrenăm. Curioși cum ne știți, am început să facem săpături. Am cules câteva sfaturi și vi le redăm mai jos.

  1. Impune-ţi restricţii

Cercetătorii susţin că cei mai mulţi oameni refuză să „opună rezistenţă mentală” construind doar pe baza ideilor pe care le au deja formate. De multe ori, încercăm să abuzăm de toate resursele pentru a ne uşura munca. Nu este o practică rea, dar produsul final al creativităţii nu va fi niciodată uimitor.

Avem şi un exemplu faimos pentru acest argument. Dr. Seuss (n.r. autorul “Pisica din pălărie”) a reuşit să scrie în urma unui pariu cu editorul său, o carte ce conţine doar 50 de cuvinte. “Ouă verzi cu şuncă” a devenit ulterior una din cele mai cunoscute cărţi pentru copii din toate timpurile. Găsiţi aici studiul de psihologie cognitivă legat de stimularea creativităţii.

Aşa că, data viitoare când ai terminat un text de 1.000 de cuvinte, revino asupra lui şi limitează-l doar la 500. O să vezi că te-ai forţat să păstrezi doar cele mai bune idei.

2. Transformă teoria în concept

Oamenii care au reuşit să treacă de bariera blocajului creativ tind să conceptualizeze mult mai des problemele înainte de a se apuca de o sarcină creativă. Aşa cum Einstein susţinea: „Dacă am o oră la dispoziţie să rezolv o problemă, îmi petrec 55 de minute gândindu-mă la problemă şi 5 minute la soluţii”.

În loc să te concentrezi tot timpul pe rezultatul final, încearcă să construieşti treptat. Este indicat, din când în când, să revii asupra creaţiei şi să te gândeşti dacă publicul pe care îl doreşti se regăseşte în povestea, pictura sau muzica ta, dar ţine cont şi de nota personală. O parte din studiu îl găsiţi aici.

Nu uita să ai mereu la îndemână un carneţel, nici o idee nu este proastă, notează tot ce îţi trece prin minte chiar dacă nu te afli în spaţiul tău de lucru.

3. Rămâi pozitiv

Chiar dacă, uneori, stările negative îţi pot stimula creativitatea, cercetătorii ne contrazic. Munca noastră va arăta din ce în ce mai bine dacă ne aflăm în stări pozitive puternice. De fapt, sentimentele pozitive sunt cele care ne ghidează spre idei cât mai bune.

4. Găseşte-ţi sursa de inspiraţie

În natură, în muzică, într-o amintire frumoasă, în oamenii din jurul tău, inspiraţia apare acolo unde te aştepţi mai puţin. Atunci când îţi găseşti “muza”, nu uita şi locul în care ai găsit-o şi apelează mereu la această metodă când te afli în impas, un fel de buton oprire/pornire a creativităţii.

5. Creează tot timpul!

Cum a reuşit Allan Edgar Poe să treacă de la starea continuă de depresie la un personaj inspirat şi creativ? Pai, simplu, a scris tot timpul. Dacă nu o vei folosi, nici nu vei reuşi să o îmbunătăţeşti. Chiar dacă ocazile sunt mai rare, încearcă pe cât de mult poţi să fii original, pune-te singur în situaţii care îţi solicită ideile creative şi exeresează continuu.

6. Cel mai important, nu te lăsa descurajat de rezultatul final, chiar dacă în realitate va arăta puţin diferit faţă de ceea ce ţi-ai imaginat. Într-o zi, o să îţi iasă.

Sunt multe metode prin care îţi poţi stimula ideile, depinde de fiecare ce scurtătură urmează pentru a le descoperi. Ascultă muzică, documentează-te, relaxează-te şi, atunci când o găseşti, nu îi da drumul, exersează si găseste-ţi propriul stil în domeniul în care activezi.

Atunci când nimic nu mai funcţionează înseamnă că e timpul să iei o pauză. Tu cum îţi recapeți creativitatea?