Multe persoane îşi doresc să scrie o carte, au subiectul foarte clar în minte, însă se tem de laboriosul proces pe care-l presupune scrierea unui roman şi de reacţia publicului. O consolare şi un exemplu demn de urmat este că unii dintre cei mai mari scriitori ai lumii au avut şi ei aceste temeri. Iar rezultatul faptului că au reuşit să depășească toate obstacolele care veneau din interiorul lor este acela că lumea cărţilor s-a îmbogăţit cu scrierile lor. Toţi cei care vor să scrie o carte trebuie doar să înceapă, iar mai jos vor descoperi 10 paşi care simplifică mult acest proces.

  1. Complexul paginii albe, întrebarea „Cum să încep?”, gândul că foarte multe persoane vor citi cartea şi teama că scrisul nu se va ridica la înălţimea pretenţiilor cititorilor i-au paralizat de-a lungul timpului pe unii dintre cei mai apreciaţi scriitori ai lumii. Însă şi cel mai impresionant roman-fluviu a început tot cu primul cuvânt. Anne Lamott, autoarea cărţii „Cum înveţi să scrii ficţiune pas cu pas. Sugestii despre scris şi viaţă”, sugerează că cel mai important lucru pentru cei care vor să scrie o carte este pur şi simplu să înceapă – chiar şi cu o prima varianta departe de a fi perfectă.
  2. Scriitorii în devenire vor constata pe pielea lor cât de dificil este să evite clişeele de limbaj – acele cuvinte şi expresii atât de familiare încât vin în minte aproape automat. Tendinţa cititorilor este să sară peste pasajele care abundă în clişee, tocmai pentru că nu îi spun nimic. Aşadar, cea mai bună metodă de a evita aceste cuvinte şi expresii „de larg consum” este de a explica situaţii sau concepte familiare folosind cuvinte care nu sunt utilizate în mod frecvent. Abia atunci cititorul se va opri cu atenţie asupra textului, încercând să-l înţeleagă.
  3. Dacă textul este prea „preţios” şi conţine multe expresii nefolosite în limbajul cotidian nu este bine! „Scrieţi ca şi când aţi vorbi cu cineva! Imaginaţi-vă că cineva stă chiar în faţa voastră în momentul în care redactaţi textul. Scrieţi ca şi când aţi vorbi cu acea persoană!” Sfatul vine chiar de la Kurt Vonnegut şi este foarte util scriitorilor aflaţi în căutarea celor mai potrivite expresii.
  4. Urmărind cursul firesc al gândurilor, scriitorii în devenire pot cădea uneori în capcana de a redacta propoziţii foarte lungi. Ideal însă este să folosească cuvinte, propoziţii şi paragrafe scurte. Şi aşa ajungem la vorba lui Mark Twain: „E uşor să scrii! Trebuie doar să tai cuvintele greşite!”
  5. Consumul de energie psihică presupus de scrierea unei cărţi este atât de mare încât de multe ori poate descuraja. Multe persoane cu potenţial de scriitori amână acest lucru pentru un „mâine” care nu mai vine niciodată. Cea mai bună soluţie împotriva acestui „simptom” este de a scrie în fiecare zi câte puţin. John Grisham, autor prolific, cu multe romane ecranizate, şi-a început cariera ca avocat. Însă în fiecare dimineaţă se trezea şi scria o pagină. Cel mai lung drum începe tot cu primul pas.
  6. Încercaţi să va gândiţi la carte urmărind trei secţiuni importante – începutul, mijlocul şi sfârşitul. Împărţiţi apoi fiecare capitol în secvenţele cele mai importante. Ce este mai complicat de atât vă va face să vă pierdeţi şirul ideilor. Fiţi deschişi în ceea ce priveşte finalul romanului. Veţi constata că uneori personajele parcă prind viaţă şi vor cauta să impună un altfel de deznodământ decât cel la care v-aţi gândit iniţial. Lăsaţi-le să facă ce vor!
  7. Alegeţi un loc special pentru a scrie, diferit de cel în care vă desfăşuraţi activităţile zi de zi. Se va crea astfel un reflex şi veţi fi pregătiţi mental pentru a scrie o nouă pagină din cartea voastră.
  8. Scriitoarea Zadie Smith îi sfătuieşte pe cei care vor să devină scriitori să lucreze la un calculator fără conexiune la internet. Nu puteți sta foarte concentrați, cu gândul la povestea pe care vreți să o spuneți, dacă prietenii vă scriu în permanență pe Facebook.
  9. Citiţi cu voce tare ce aţi scris! Numai aşa va veţi da seama dacă ritmul propoziţiilor este ceea ce aţi dorit. Este o metodă foarte eficientă de a va îmbunătăţi stilul.
  10. Scrieţi chiar dacă a devenit chinuitor! Acesta este poate pasul cel mai important. Cu cât veţi scrie mai mult, cu atât veţi constata că stilul vi s-a îmbunătăţit şi veţi înţelege mai bine acest proces.

Voi aţi încercat vreodată să scrieţi un roman?