Personajele faimoase ale literaturii ne impresionează cu nume de rezonanţă, care li se potrivesc perfect, ceea ce ne facem să îi admirăm pe scriitorii ce s-au dovedit atât de inspiraţi. Însă nu este cazul tuturor eroilor celebri ai literaturii: nu ne vine să credem că mulţi dintre protagoniştii care au marcat istoria cuvântului scris aveau cu totul alte nume la început. Descoperă, în rândurile de mai jos, primele nume ale personajelor din cele mai iubite cărţi!

Cum se numeau la început marile personaje ale literaturiiCe părere ai despre Bladorthin cel Gri? E un nume care îţi impune o dragoste şi o admiraţie pline de respect? Nouă nu, aşa că nu putem decât să ne bucurăm că J.R.R. Tolkien a renunţat şi l-a numit pe unul dintre cei mai iubiţi vrăjitori… Gandalf. În primele schiţe ale Hobitului, Gandalf era conducătorul piticilor (devenit apoi Thorin), în timp ce viitorul membru al Frăţiei Inelului purta numele Bladorthin. Între timp, scriitorul britanic s-a răzgândit şi ni l-a dăruit pe Gandalf. Nu a uitat însă nici de numele Bladorthin, pe care l-a folosit pentru un rege mort din timpuri străvechi, menţionat doar în treacăt!

Philip Marlowe e unul dintre cei mai celebri detectivi ai tuturor timpurilor, apărând în multiple romane semnate de Raymond Chandler, între care „Crima de mântuială”. Nu doar că inteligentul şi filosoficul Marlowe s-a numit altfel la început, dar numele care i-a fost atribuit, Mallory, a apărut chiar în varianta printată. Se spune că Chandler ar fi dorit ca prin protagonistul tău să ofere un omagiu autorului britanic Sir Thomas Malory, dar soţia sa l-a convins că, pentru un detectiv vigilent, amator de şah şi poezie, numele Marlowe era mult mai potrivit.

Cum se numeau la început marile personaje ale literaturiiÎncă din primele variante ale lui „Harry Potter”, Hermione era acea vrăjitoare isteaţă, responsabilă şi curajoasă pe care am ajuns să o îndrăgim. Nu putem spune acelaşi lucru despre numele Granger, care nu îi aparţinea. Iniţial, primul nume ale acestui personaj iubit a fost…Puckle. Realizând însă că protagonista sa avea nevoie de un nume mai „serios”, J.K. Rowling şi-a pus geniul literar la lucru şi i-a găsit rapid un nou apelativ.

Cum ţi se pare că sună Marshall, Androidul paranoic? Cu siguranţă, nu e cea mai nefericită alăturare de nume, dar parcă nici nu are aceeaşi rezonanţă ca în cazul lui Marvin, Androidul paranoic. Douglas Adams, autorul delicioasei „Ghidul autostopistului galactic”, a vrut iniţial să îşi numească amuzanta creaţie după prietenul său, comedianul Andrew Marshall, pe baza unei asemănări de caracter, dar în cele din urmă a renunţat. Spre beneficiul literaturii, suntem de părere!

Cum se numeau la început marile personaje ale literaturiiHolly Golightly reprezintă, fără urmă de îndoială, una dintre cele mai memorabile protagoniste din istoria literaturii, iar noi suntem convinşi că melodicul său nume are un cuvânt de spus. A fost eroina preferată a marelui Truman Capote, iar mărturie pentru această dragoste stau figurile feminine care se pare că l-au influenţat, printre care se numără Gloria Vanderbilt, Oona Chaplin şi Carol Grace. Cu o asemenea pleiadă, nu e ciudat de nepotrivit că primul nume ale lui Holly era…Connie Gustafson? Noi nu găsim nimic din farmecul şi extravaganţa „călătoarei” aici.

Exact înainte să îşi dea spre publicare romanul care avea să devină legendar, epopee a unei părţi esenţiale din istoria Americii, „Pe aripile vântului”, Margaret Mitchell s-a răzgândit în ceea ce priveşte primul nume al personajului său emblemă. Pe Scarlett o chema iniţial…Pansy, nume care nu avea nimic în comun cu curajul şi personalitatea eroinei. Ne bucurăm că Mitchell a revenit pe calea cea bună!

Cum se numeau la început marile personaje ale literaturiiDe data aceasta, intrăm pe un teritoriu unde ne simțim vizați în mod direct. Unul dintre cele mai importante simboluri literare ale românilor, contele Dracula al lui Bram Stoker a riscat să se numească…Contele Wampyr. Dată fiind similitudinea cu „vampir”, numele e practic un clişeu ambulant, plin de banalitate. Reverificându-şi sursele, Stoker a dat însă peste Vlad Dracul, iar numele l-a intrigat atât de tare, încât l-a determinat să mai facă o încercare în ceea ce priveşte modul în care îşi va prezenta lumii personajul principal.

Departe de a fi un nume comun, Sherlock Holmes a pătruns atât de adânc în cultura noastră, încât nu ne-am putea imagina o lume în care nu exista. Cu toate acestea, Sir Arthur Conan Doyle a afirmat că excentricul detectiv trebuia iniţial să se numească…Sherringford. Buzele ne sunt pecetluite şi refuzăm până să şi pronunţăm un asemenea nume. Dacă nu eşti încă ultragiat, află că nici Dr Watson nu îşi păstra identitatea: în primele variante, era înlocuit de un bizar Ormond Sacker. Cum ţi s-ar fi părut perechea Sherringford – Sacker?

Cum se numeau la început marile personaje ale literaturii„Poveste de Crăciun” s-a transformat în timp într-una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Dickens, rivalizând inclusiv cu „Marile speranţe” şi „Poveste despre două oraşe”. Aşa că nu e de mirare că nu ne place că unul dintre cele mai iubite personaje ale sale, „Tiny Tim” („Micuţul Tim”), cel care deşteaptă tandreţea în inima lui Scrooge, nu ar fi purtat acelaşi nume. Şi pe Dickens l-a chinuit puţin, acesta oscilând între Small Sam (Sam cel mic), Little Larry ( Micuţul Larry) şi Puny Pete (Pete cel firav) până ce să se hotărască la mai rezonantul Tiny Tim.

Seria de cărţi ce îl are drept protagonist pe năstruşnicul Artemis Fowl, în care un băiat se ia la întrecere cu cei mai periculoşi reprezentanţi ai lumii supranaturale, de la zâne răzbunătoare la elfi bătăioși, a devenit atât de celebră, încât ni se pare greu de crezut că s-ar fi putut numi altfel. De data aceasta, scriitorul Eoin Colfer a fost extrem de generos cu explicaţiile. Şi-a dorit pentru protagonistul său un nume de sorginte greacă, care să exprime inteligenţă, aşa că iniţial a optat pentru Arhimede. Curând a realizat însă că publicul va fi indus în eroare, considerând că e vorba de o carte despre matematică sau fizică, aşa că a optat pentru Artemis, numele oferit Zeiţei vânătorii. Şi-a completat creaţia cu Fowl, bazându-se pe numele irlandez Fowler şi observând că fonetic evoca un „foul” (ticălos, nemernic), subliniind exact caracterul de la început al protagonistului, un vânător imoral.

Tu ce părere ai despre primele nume ale personajelor din aceste cărţi celebre? Consideri că eroii ar mai fi fost la fel de iubiți sau apreciați dacă fi le-ar fi purtat?