Adulţii pot fi adesea agasaţi de multitudinea întrebărilor pe care le pun cei mici, în dorinţa lor de a înţelege mai bine universul înconjurător. „Dacă Pământul este rotund, cum de nu cădem de pe el?”, „De ce Luna vine cu noi oriunde am merge?”, „De ce păsările pot zbura, iar oamenii, nu?” Deşi exprimate cu inocenţa copilăriei, aceste întrebări constituie primii paşi în explorarea lumii, în înţelegerea ei şi ar trebui încurajate. O bază solidă de cultură generală poate ajuta un copil să îşi aleagă mai uşor domeniul de interes în adolescenţă, iar un adult poate fi scutit de multe momente stânjenitoare dacă a acordat interesul cuvenit tuturor acestor informaţii la vremea potrivită. Persoane publice, de la sportivi la politicieni de talie mondială au fost puşi în situaţii jenante de unele afirmaţii ale lor care dovedeau că au absolvit cursurile de cultură generală la fără frecvenţă. Pentru a nu fi puşi în situaţia de a crede că „Belgia e un oraş magnific din Europa” şi nici că Budapesta e capitala României, ar fi indicat să studiem măcar câteva enciclopedii care să facă lumină în aceste situaţii. Iată 7 lecturi care pot ajuta la suplinirea informaţiilor din zona de cultură generală.

  1. enciclopedia-corpului-umanUn instrument util pentru descoperirea modului intim al funcţionarii organismului este „Enciclopedia corpului uman” de Patricia Daniels, Christina Wilsdon şi Jen Agrestă. Lectură care poate trezi atât interesul unui adolescent, cât şi al unui adult, „Enciclopedia corpului uman” oferă informaţii detaliate despre sistemele organismului şi modul lor de funcţionare, dar şi sfaturi utile despre cele mai eficiente moduri de păstrare a sănătăţii. De la ce se întâmplă în cazul unei simple zgârieturi la suprafaţa pielii şi până la modul complex de funcţionare a creierului, „Enciclopedia corpului uman” este o lectură utilă pentru toţi cei care vor să exploreze universul fascinant al propriei lor anatomii.

  2. universul-larousseDin seria enciclopediilor Larousse pentru tineri, volumul „Universul” va satisface curiozitatea acelora care vor să descopere planetele galaxiei noastre. Vor avea astfel ocazia de a afla informaţii interesante despre Soare şi Lună şi de a porni cu imaginaţia pe urmele celor care au dorit să cucerească spaţiul cosmic.

  3. enciclopedii-vizuale-stiintaO carte care poate răspunde la multe întrebări din zona biologiei, fizicii sau chimiei este volumul „Enciclopedii Vizuale. Ştiinţa”. Cu ilustraţii bogate, care vorbesc de la sine, enciclopedia oferă informaţii despre descoperirile importante din istoria omenirii, momente care au marcat evoluţia biologică şi explică mecanismele de funcţionare ale unora dintre cele mai comune obiecte folosite în ziua de astăzi. Din Egiptul antic, perioada medievală şi până la cea modernă, cititorul acestei enciclopedii îşi poate face o idee despre modul în care s-a dezvoltat ştiinţa şi cum a influenţat aceasta evoluţia societăţii umane.

  4. animale-salbatice-ghid-vizualO enciclopedie pentru toate vârstele, din care pot afla informaţii uimitoare atât cei tineri, cât şi adulţii este volumul „Animale – Ghid vizual complet al lumii sălbatice” alcătuit de Dorling Kindersley. Peste 2000 de specii de animale sălbatice, de la marile mamifere la nevertebrate pot fi descoperite în această carte, care îşi propune să realizeze un tablou cât mai complex al regnului animal.

  5. religiile-larousseO zonă care a influenţat puternic istoria lumii şi încă o face este cea a religiilor. De la conceptele religioase care au marcat lumea antică şi până la marile sisteme care domină lumea de astăzi, cei interesaţi pot să afle cele mai importante informaţii din volumul „Religiile lumii. Enciclopedia pentru tineri Larousse”. Volumul evidenţiază particularitaile principalelor religii ale lumii, momentele importante ale istoriei lor, însă nu trece cu vederea nici credinţele religioase şi zeităţile lumii antice.

  6. mari-imperii-lumii-anticeCei pasionaţi de istorie vor descoperi cu încântare enciclopedia alcătuită de Thomas Harrison, „Mari imperii ale lumii antice”. Autorul îşi poartă cititorii prin epoca de glorie a imperiului hitit, cel asirian şi babilonian, îi ajută să descopere primul imperiu persan sau pe cele din China antică. Momentele cele mai importante din istoria imperiului roman pot fi aflate din această enciclopedie, care, prin ilustraţii şi detalii semnificative, reînvie epoci trecute şi lumi pline de farmec, astăzi, pentru noi.

  7. scurta-istorie-lumiiO scurtă istorie a lumii” a lui Ernst H. Gombrich rămâne şi în ziua de azi, la peste opt decenii de la apariţia ei, o enciclopedie esenţială, care prezintă într-un stil accesibil celor neiniţiaţi principalele evenimente istorice din istoria lumii. De la căderea Romei şi până aproape de contemporaneitate, scriitorul austriac spune o poveste plină de farmec a momentelor care au marcat evoluţia istorică, condensând milenii de istorie în scurta sa enciclopedie. Iar stilul său accesibil îi va face cu siguranţă pe micii cititori să se îndrăgostească de această ştiinţă.

Care dintre aceste enciclopedii v-au stârnit interesul? Aveți și alte cărți de cultură generală preferate?