Până la sosirea primăverii mai e o azvârlitură de băț. Ne bucurăm atunci de vremea însorită, de primele flori, dar și de faptul că putem trece la haine mai ușoare și mai cochete. Dacă însă, în iarna aceasta, alimentația ponderată și mișcarea nu au fost tocmai punctele noastre forte e cazul să luăm chiar de acum măsuri. Nu de pe „întâi”, nu „de luni”, ci chiar în momentul când am început să simțim un disconfort legat de aspectul nostru. Să ne ajustăm la timp dieta, pentru a nu fi nevoiți să ne ajustăm garderoba tocmai acum, când curând va veni vremea caldă. Iar dacă vă întrebați cum să vă păstrați în formă, iată 3 cărți care vă vor ajuta.

La televizor sau în reviste, am văzut-o de multe ori pe Carmen Brumă – siluetă perfectă, corp antrenat, fără niciun fir de grăsime. Firesc, am spune, pentru un specialist în nutriție și fitness, un ideal greu de atins pentru marea masă de doritoare să arate „trase prin inel”. Însă în cartea pe care o semnează, „Slim. Cum am slăbit 30 de kilograme și nu le-am mai pus înapoi”, Carmen Brumă dezvăluie că aspectul său fizic nu a fost întotdeauna astfel. La vârsta de 16 ani, avea 86 de kilograme, probleme emoționale și în câțiva ani a încercat zeci de programe de slăbit, cu rezultate modeste. Miss Boboc s-a transformat peste noapte într-o adolescentă supraponderală, obsedată în egală măsură de dulciuri și diete. Confesiunea brutal de sinceră a autoarei conferă mai multă greutate sfaturilor ei, pentru că ne așază în fața ochilor dovada că se poate – propria ei imagine. „Slim” este o carte care ne ajută să ne menținem în formă pentru că oferă sfaturi concrete, testate de autoare, despre cum să armonizăm nutriția și mișcarea pentru a ne recăpăta suplețea. Carmen Brumă ne învață cum să slăbim sănătos, ce și cât să mâncăm și care este programul ideal de exerciții pentru a obține silueta la care visăm.

Tracy Anderson este una dintre antrenoarele celebre din Statele Unite, cunoscută datorită faptului că a ajutat să se păstreze în formă vedete ca Gwyneth Paltrow, Courtney Cox, Madonna, Shakira sau Jennifer Lopez. Cartea sa „Metoda de 30 de zile”, bestseller internațional, are la bază zece ani de cercetări științifice pentru un program inovator de exerciții fizice. Acestea lucrează mușchii accesori, astfel încât se slăbește armonios și nu se dezvoltă masa musculară. „Metoda de 30 de zile” a lui Tracy Anderson atât de lăudată de vedetele hollywoodiene presupune trei etape a câte zece zile de exerciții musculare și cardiovasculare completate de o dietă sănătoasă. Autoarea nu se rezumă la sugerarea unor categorii de alimente care trebuie să se regăsească în meniu, ci oferă și rețete pentru cele 30 de zile, care – cel puțin la prima vedere – nu par atât de restrictive, ci mai degrabă extravagante. Cartea este însoțită de un DVD care completează setul de exerciții cardio executate pe muzică.

Auzim adesea în jurul nostru că „așa e cu vârsta”… câteva kilograme în plus, o formă fizică din ce în ce mai precară. Bob Greene, fiziolog și instructor sportiv, autorul unor bestselleruri pe teme de sănătate și fitness explică în cartea sa „Cu douăzeci de ani mai tineri” că lucrurile pot sta și altfel dacă facem ceva în această privință. Volumul lui Bob Greene face apel la studii științifice și experți în domeniul sănătății pentru a demonstra avantajele unui stil de viață sănătos și echilibrat, ce presupune și multă mișcare. „(…) Suntem făcuți să ne mișcăm. Și totuși, ca societate, abia ne mișcăm. Ne trimitem sms-uri, e-mail-uri, butonăm telecomanda televizorului, luăm liftul, urcăm pe scări rulante, conducem mașina și, în general, stăm, stăm, stăm” spune autorul. Pledoaria autorului pentru mișcare nu se referă doar la recăpătarea supleții, a energiei și a unui aspect tineresc, ci și la menținerea sănătății. Autorul citează studii de specialitate care atestă legătura între inactivitate și decesul prematur sau scăderea capacității cognitive (îmbătrânirea creierului). Sfaturile lui Bob Greene pentru a ne păstra în formă vizează mai multe direcții: exercițiile fizice, alimentația, îngrijirea pielii și calitatea somnului. Cartea este ușor de citit și foarte practică, iar scopul său este acela de a facilita crearea unui stil de viață care să ne păstreze sănătoși și în formă cât mai mult timp.

Voi ați încercat să vă mențineți în formă apelând la exerciții și DVD-uri propuse de autori de specialitate?

Photo by Fil Mazzarino on Unsplash