Un roman de dragoste care să te răscolească până în adâncul sufletului e un adevărat dar al literaturii, dar nu toate poveștile de iubire ne oferă cupluri perfect compatibile. Deși considerăm că un amor cu peripeții e mai ispititor decât o relație ce pare desprinsă din cer, exemplele de perechi de mai jos se află la polul opus: te tentăm azi cu cupluri disfuncționale care, fie că se iubesc sau nu, sunt expresia pură, fidelă, a unui dezastru în literatură!

Ne-aȘapte cupluri disfuncționale din literaturăm hotărât să începem lista cuplurilor disfuncționale din literatură cu unul în care nici măcar dragostea nu a reușit să se strecoare: Ion și Ana dintr-una dintre capodoperele noastre, romanul lui Liviu Rebreanu. Ion se însoară cu Ana ascultând de glasul pământului, nu al iubirii, iar unul dintre cele mai tragice personaje feminine din istorie acceptă cererea în căsătorie de nevoie și din cea mai regretabilă eroare a tinereții. Nu vă deconspirăm sfârșitul, în cazul în care nu ați citit tulburătoarea carte a lui Rebreanu (deși sperăm să nu fie posibil așa ceva), dar vă confirmăm că e la fel de sângeros precum viața acestui cuplu care nu ar fi funcționat niciodată. „Ion” ne mai oferă un cuplu nefericit, asocierea dintre George Bulbuc și frumoasa Florica, dar care nu concurează nici pe departe cu Ion și Ana. I-au trebuit lui Rebreanu 7 ani să contureze povestea din „Ion”, dar i-a reușit nu doar primul roman obiectiv modern al literaturii noastre, ci și cuplul disfuncţional reprezentativ al ei!

Șapte cupluri disfuncționale din literaturăPromitem că de data aceasta nu mai rămânem surzi la glasul iubirii, ci vă oferim un exemplu de cuplu disfuncțional în care tocmai dragostea este problema: Catherine și Heathcliff din „La răscruce de vânturi”. Dacă absența iubirii este considerată a fi un impediment pentru reușita amoroasă, cei doi protagoniști ai lui Emily Bronte ne demonstrează că și preaplinul ei e la fel de problematic. Iubindu-se încă din copilărie, Heathcliff și Cathy sunt despărțiți de diferențele sociale, dar nu ezită să distrugă viețile celor din jur în încercarea lor de a-și împlini patima din suflete. Deși sentimentele lor sunt cu totul opuse celor dintre Ion și Ana, sfârșitul nu e diferit în semnificațiile sale.

Șapte cupluri disfuncționale din literaturăDe multe ori, cuplurile disfuncționale nu sunt create din prea multă sau prea puțină dragoste, ci sunt un rod al preconcepțiilor societății. Noi suntem de părere că Prințesa Kitty ar trebui să mulțumească cerurilor lui Tolstoi că, în loc să cadă în brațele lui Vronsky, se alege cu Levin. Deși Vronsky și cea care sfârșește în patul său, Anna Karenina, se iubesc cu sinceritate și nu sunt indivizi demn de disprețuit, reacția societății, care le blamează dragostea, este cea care îi transformă în cuplul disfuncțional al Rusiei. Izolați, repudiați, unul dintre ei sfârșește sub roțile trenului, iar celălalt împovărat de vină.

Șapte cupluri disfuncționale din literaturăSă lăsăm uzanțele societății și să ne îndreptăm acum spre peisajul psihologic al iubirii. Atunci când o manipulatoare diabolică își găsește un soț pe măsura ei, poți spune că ai în față un cuplu pătimaș, cu șanse de disfuncţional. Amy Dunne e peste măsură de inteligentă, dar, în momentul în care află că Nick vrea să o părăsească și are pe altcineva, hotărăște că singura reacție normală este să îl pedepsească, transformându-l în candidat al unei condamnări pe viață. Cine suntem noi să judecăm căile iubirii din „Fata dispărută”?

Șapte cupluri disfuncționale din literaturăUrmătorul exemplu de cuplu disfuncțional ar putea fi marcat chiar în dicționare, ca expresie eternă a anormalității în dragoste. Humbert Humbert poate avea un nume și o ocupație poetică (e, până la urmă, profesor de literatură și scriitor), dar preferințele sale sexuale nu sunt deloc așa: atunci când se îndrăgostește de Dolores, o fetiță de 12 ani al cărei nume de alint, Lolita, a devenit simbolul a ceva ce nu e deloc drăgălaș, se pune bazele unuia dintre cuplurile disfuncționale preferate ale literaturii. Nici nu mai contează că Humbert se căsătorește cu Charlotte Haze doar ca să fie mai aproape de fiica sa sau ajunge să își consume pasiunea carnală alături de Lolita: simpla descriere a acestui cuplu este suficientă pentru a-l încadra în categoria noastră de azi.

Șapte cupluri disfuncționale din literaturăNu știm ce părere ai despre perechea următoare din lista noastră, dat fiind faptul că viziunea asupra sa a fost, multă vreme, romanticizată, dar noi sperăm să fii de acord cu prezența ei pe lista cuplurilor disfuncţionale. Începem prin a spune că diferența de vârstă dintre cei doi îndrăgostiți o depășește cu mult pe cea dintre Humbert și Lolita, dar și că el se strecoară noaptea în dormitorul ei, pentru a o privi cum doarme, și mai târziu o manipulează să nu își mai vadă prietenii și familia pentru a o proteja. Dacă nu i-ai recunoscut deja din descriere, tocmai i-am invitat pe Edward Cullen și Bella Swan (seria „Amurg”) pe lista cuplurilor noastre disfuncționale!

Șapte cupluri disfuncționale din literaturăDacă universul în care următorul cuplu disfuncțional trăiește (încă) ar fi unul normal, ar arunca pur și simplu în aer această categorie. Deși Cersei și Jaime Lannister (seria „Cântec de gheață și foc”), gemeni și protagoniști ai incestului momentului, au devenit un subiect tabu chiar și în Westeros, sunt întrucâtva absolviți de păcate de istoria bogată a lumii lor, în care căsătoria dintre frați și surori nu era chiar neauzită (și preferații fanilor, Targaryen-ii o foloseau pentru a păstra puritatea sângelui). Bineînțeles, nu putem rămâne indiferenți nici în fața talentului extraordinar al lui G.R.R Martin, care conturează în acest cuplu disfuncțional unele dintre cele mai fascinante personaje din literatură.

Tu ce părere ai despre aceste exemple de cupluri disfuncționale din literatură? Ce alți protagoniști amoroși ai putea include pe lista noastră?