Să nu știi ce să mai citești este o situație care îți poate provoca o oarecare frustrare, mai ales dacă ai cumpărat la întâmplare vreo două, trei romane și ai dat greș cu ele. Noi vă propunem să încercați și aceste 3 cărți, cu care, suntem convinși, nu vom da greș, indiferent ce ați alege. Este vorba despre cel mai așteptat roman al anului 2019, la nivel european, despre o meditație asupra asupra ficțiunii și realității, dar și asupra iubirii într-o carte care vă va surprinde cu povestea ei și despre un volum de povestiri scurte scrise în stilul dur și nonconformist al lui Charles Bukowski. Sperăm să vă placă!

Utimul roman al lui Michel Houellebecq, „Serotonină”, a fost așteptat cu nerăbdare nu doar la noi, în România, ci în multe alte țări europene, unde imediat după lansare s-a și situat în fruntea bestsellerurilor. Dacă nu știți ce carte să alegeți din rafturile librăriilor, vă recomandăm acest roman. Michel Houellebecq este un autor care merită descoperit, iar dacă ați citit și alte cărți ale sale, veți regăsi în „Serotonină” unele dintre ideile care-l preocupă pe celebrul autor francez. Romanul este complex și include teme multiple: de la alienarea societății moderne, care găsește în sex și consumerism o cale de a eluda adevăratele probleme, până la depresia care planează asupra tuturor, politicile europene, declinul familiei și multe altele. Florent – Claude Labrouste, (anti)eroul cărții este un bărbat de 46 de ani, căsătorit cu o japoneză, angajat la Ministerului Agriculturii, sătul de căsnicie, de muncă și de tot din jur, în general. Un antidot al acestei stări este Captorix, antidepresiv de ultimă generație, care eliberează serotonina cu un „mic” preț – anularea libidoului. Florent – Claude decide să lase în spate propria existență și să dispară. Rătăcirile sale îi oferă prilejul să observe cu finețe oamenii și lumea din ce în ce mai deviată în care trăim. Ar putea oare ceva să salveze lucrurile? Poate dragostea, la care Florent meditează îndelung, poate valori abandonate de care ne mai amintim vag. Anul 2019 a fost unul excelent pentru Michel Houellebecq, nu doar pentru că a publicat „Serotonină”, în curs de publicare în 40 de țări, ci și pentru că a primit înalta distincție „Legiunea de onoare” de la președintele Macron.

O carte care cu siguranță vă va capta atenția este „Monsieur Karenin” scrisă de autoarea de origine sârbă Vesna Goldsworthy. Romanul, cu acțiunea plasată în Londra anului 1947, oferă cititorilor o surpriză: imaginează ce s-a întâmplat cu fiul Annei Karenina, la ani distanță după tragicul ei sfârșit. Dacă ne amintim, romanul „Anna Karenina” al lui Tolstoi începea așa: „Toate familiile fericite sunt la fel; fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel”. „Monsieur Karenin” debutează într-un mod asemănător: „De ce iau sfârșit căsniciile? O întrebare mai bună ar fi, poate: De ce încep vreodată? „Un triumf al speranței asupra experienței”, ar fi spus Albie”. După cum ne-am dat seama, probabil, scriitoarea abordează în roman nu doar tema iubirii, ci și a diferitelor tipuri de relații conjugale portretizate în roman și nuanțate cu abilitate de scriitoare. Personajul principal este Albertine Whitelaw, o tânără franțuzoaică măritată cu un englez, plecat mare parte a timpului pentru a susține eforturile diferitelor țări de a-și reveni, după război. În Londra înghețată a anului 1947, Albertine se luptă nu doar cu frigul, ci și cu plictiseala, așa că acceptă să îi țină companie unui domn în vârstă, un nobil rus refugiat în Marea Britanie, care se dovedește a fi fiul femeii care i-a inspirat lui Tolstoi povestea din Anna Karenina. Referințele la personajul literar sunt numeroase, iar Albertine meditează asupra acestui fapt straniu: unele personaje literare lasă în lume un semn al trecerii lor pe acolo, în timp ce multe existențe reale se sting în uitare. Povestea dramatică a contelui tinde să șteargă granița dintre ficțiune și realitate, cu atât mai mult cu cât Alexei, fiul contelui, intră și el în scenă.

Dragoste la 17,50$” de Charles Bukowski este o altă carte pe care v-o recomandăm dacă nu știți ce să mai citiți. Este un volum de proză scurtă, care cuprinde 27 de povestiri al căror erou este (în majoritatea lor) Henry Chinaski, alter ego-ul lui Bukowski din romane. Universul lui Bukowski din aceste povestiri nu este diferit față de cel din romane. Scriitorul ne arată fața mai puțin fermecătoare a Americii, ca să ne exprimăm eufemistic. Alcoolul, sexul, violența, jocurile de noroc sunt cele care umplu existența sordidă a personajelor lui Bukowski, revoltați împotriva vieții și sorții și trăind de azi pe mâine. Personajele scriitorului american sunt însingurate, dar par că au ales acest mod de viață voit. Sunt cinice, disprețuitoare față de orice model social prestabilit, protestând chiar prin modul de trai ales. Cei care trăiesc la marginea societății și experimentează situațiile extreme (chiar și crima pentru a face rost de bani) sunt cei care trăiesc cu adevărat, pe când cei bogați sunt cu adevărat dubioși pare a fi concluzia unui personaj al cărții. Titlul volumului „Dragoste la 17,50 $” este dat de una dintre povestiri, în care un bărbat își cumpără de această sumă un fel de păpușă gonflabilă. Povestirile lui Bukowski sunt puternice, scrise cu o mână sigură și reprezentative pentru o anumită stare de spirit (de furie, frondă și protest față de viață și soartă), dar trebuie trecut și de pudoare și de prejudecăți ca să le apreciem.

V-ar plăcea să citiți vreuna dintre aceste cărți?