Cei care iubesc cărțile știu că, în momentul când descoperi un roman excepțional, o carte folositoare pentru minte și suflet este un gest de generozitate să împarți descoperirea cu cei care iubesc cărțile la fel de mult ca tine. Nu știm niciodată ce efect pot avea cuvintele dintre paginile unei cărți asupra unei persoane. Poate îi pot chiar schimba viața în bine și atunci am avea satisfacția de a fi contribuit, măcar în mică măsură, la evoluția cuiva. Iată cum dar din dar se face carte! V-am recomandat de-a lungul timpului cărți care, sperăm, v-au folosit sau v-au încântat. Am primit la rândul nostru, toți cei aflați în această comunitate a cărților și lecturii, multe recomandări de la cititori. Astăzi, am selectat 3 cărți recomandate de cititorii Cartea de la ora 5.

Diana ne-a recomandat romanul „Orbi” al Petronelei Rotar, pe care, la rândul nostru, vă sfătuim să nu-l ratați. „Orbi” este romanul de debut al scriitoarei, care impresionează prin stilul sigur, autenticitatea narațiunii, a personajelor și o anumită duritate (necesară) a mesajului. „Orbi” ne vorbește despre acele situații pe care, de obicei, nu vrem să le conștientizăm și să le înțelegem. Romanul spune povestea jurnalistei Alexa – împlinită profesional, dar nu și personal – și a lui Călin, un bărbat aflat la finalul unei căsătorii. Deși relația pe care cei doi o încep nu debutează sub cele mai favorabile auspicii, Alexa și Călin decid să-și continue totuși drumul împreună. O femeie care încă poartă urmele rănilor unei copilării abuzive și al unor relații eșuate decide să rămână lângă un bărbat dominator, posesiv aproape în mod patologic. Când într-un cuplu partenerii sunt orbi pentru că încă nu au demarat procesul de vindecare al unui trecutul dureros, perspectiva nu poate fi optimistă. Singura cale de salvare este asumarea responsabilității pentru propria viață. Fiecare cititor va descoperi dacă eroii Petronelei Rotar vor face acest lucru. Iar până în momentul când vor afla deznodământul, rămâne plăcerea lecturii unei cărți bine scrise și care ne pune pe gânduri: noi de câte ori am ales să fim orbi pentru că nu putem sta în lumina adevărului? Mulțumim, Diana, pentru recomandare!

Marinela ne recomandă romanul autobiografic al lui Amos Oz,Poveste despre dragoste și întuneric”, într-adevăr, o carte pe care e păcat să o ratăm. Dincolo de faptul că „Poveste despre dragoste și întuneric” este considerat cel mai important roman al apreciatului scriitor israelian și este tradus deja în aproape 40 de limbi, lectura acestei cărți oferă cititorului o plăcere estetică intensă la fiecare paragraf. Stilul în care Amos Oz spune povestea copilăriei sale în Ierusalim are un lirism implicit, iar evocarea este filtrată prin multe referințe culturale. Este impresionant și modul în care copilul Amos Oz urmărește pionierii care militau pentru statul Israel: „…în locul de unde vin ei, îmi ziceam, se petrec cu adevărat lucruri mărețe. Acolo se construiește țara și se reface lumea, acolo se făurește o nouă societate. Ei își pun pecetea pe fața pământului și pe istorie, ară câmpuri și plantează vii, scriu un cântec nou, își înșfacă puștile, sar pe cai și le răspund la împușcături jefuitorilor arabi: ei iau jalnicul nostru lut omenesc și îi dau forma unei națiuni luptătoare. Visam în taină că într-o zi o să mă ia cu ei. Și o să mă prefacă și pe mine într-o națiune luptătoare. Că și viața mea va deveni un cântec nou, o viață la fel de curată, sinceră și simplă, ca un pahar cu apă într-o zi cu zăduf”. Este uimitor modul în care Amos Oz redă sentimentele copilului de odinioară și reușește să ne transmită, chiar și prin structura specială a frazelor, gândurile întretăiate de emoția cu care tânărul asistă la un moment măreț – (re)nașterea unei țări. „Poveste despre dragoste și întuneric” este o carte densă în astfel de emoții, iar arta detaliului stăpânită perfect de scriitor îl ajută pe cititor să se transpună în poveste. Mulțumim, Marinela, pentru recomandare!

O recomandare interesantă vine și din partea Elenei. Este vorba de această dată despre nonficțiune: „În căutarea sensului pierdut”, carte în două volume aparținând medicului neurolog și psihiatrului Dumitru Constantin Dulcan, care a explorat cu o îndrăzneală impresionantă teritoriul cu multe „pete albe” al filozofiei științei și vieții. Cărțile semnate de Dumitru Constantin Dulcan au fost în general bestselleruri, premiate în țară și apreciate în străinătate pentru originalitatea ideilor promovate. Primul volum din „În căutarea sensului pierdut”, „Întâlnirea cu destinul”, este o carte autobiografică ce descrie copilăria și adolescența autorului dintr-un sat tipic românesc de odinioară, dar și formarea sa prin influența oamenilor pe care i-a întâlnit. Volumul al doilea, „Creierul și noua spiritualitate”, explorează paradigma în care se situează lumea modernă, înscrisă în mod clar într-o curbă descendentă, din cauza lipsei unei „busole spirituale”, după cum spune chiar autorul. Dumitru Constantin Dulcan analizează criza spirituală a omului modern și semnalează „avertismentele din eter pentru o nouă spiritualitate”. „În căutarea sensului pierdut” este o carte potrivită pentru momentul pe care îl trăim acum și care cu siguranță că va stârni interesul. Mulțumim, Elena, pentru recomandare!

Așteptăm cu interes și alte recomadări ale voastre. Voi ce mai citiți acum? Poate ne place și nouă!