A fi părinte e o experienţă minunată, care ne face existenţa mai preţioasă. Să creşti un copil se dovedeşte a fi un miracol, dar unul presărat cu obstacole şi peripeţii, prin care bravii părinţi trec adesea neavizaţi. Ce moment mai bun decât Crăciunul pentru a-i ajuta în această extraordinară misiune? Ca întotdeauna, pentru noi cele mai frumoase daruri sunt cărţile: mai jos, îţi oferim exemplu de şase cărţi de parenting pe care să le aşezi sub brad de Crăciun tuturor părinţilor.

Daruri pentru cei mai buni părinţi: şase cărţi de parenting pe care să le faci cadouMetodele de învăţare Montessori sunt extrem de populare la momentul actual în parenting, şi nu degeaba. Înlocuiesc abordarea tradiţională cu una nouă, dezvoltată pe baza concluziilor la care a ajuns Maria Montessori, medic şi pedagog italian care s-a preocupat mai ales pe educaţia copiilor cu retard intelectual, de unde a extras învăţăminte utilizate azi în mod general. Montessori se bazează pe experienţe, pe credinţa că copilul deţine singur instrumentele pentru a înţelege mediul din jur, pe o abordare interactivă. Vrei să aprofundezi cunoştinţele tale despre acest domeniu sau pe ale unor părinţi dragi? Noi îţi propunem un set de cărţi de parenting de neratat de Crăciun: Set 300 de activităţi Montessori, 3 cărţi care îl stimulează pe cel mic să descopere şi să protejeze mediul, să înveţe să citească şi să scrie şi să fie conectat la lumea în care trăieşte. Va fi una dintre cele mai frumoase surprize care strălucesc sub brad!

E atât de dificil să creşti un copil sănătos din punct de vedere fizic şi psihologic, încât Daruri pentru cei mai buni părinţi: şase cărţi de parenting pe care să le faci cadousarcina poate părea, la un moment dat, supraomenească. Informaţia dansează liberă în jurul nostru, dar câţi dintre părinţi au timpul necesar de a citi sute de manuale de la diverşi specialişti în domeniu? Uşurează sarcina celor dragi şi cumpără-le de acest Crăciun „Mama şi copilul. Ghid de creştere a copilului mic”. Cartea de parenting e considerată o adevărată Biblie în domeniu şi conţine sfaturi avizate de la specialişti în pediatrie, psihologie, psihoterapie infantilă, nutriţie sau alăptat, strânse în acelaşi volum. Vei afla cum să îţi îngrijeşti, speli, hrăneşti, linişteşti bebeluşul şi copilul, dar şi cele mai bune tehnici prin care să faci faţă unor probleme de sănătate curente sau pregnante. Cu alte cuvinte, e cartea de care orice viitor şi actual părinte are nevoie!

Daruri pentru cei mai buni părinţi: şase cărţi de parenting pe care să le faci cadouDaniel Goleman şi bestseller-ul său „Inteligenţa emoţională” au făcut furori şi cu siguranţă ţi-au deschis ochii asupra unei noi perspective, de ce nu ai adopta principiile motivaţionale și în educaţia copilului? Este premisa de la care porneşte al treilea titlu de pe lista noastră de cărţi de parenting de făcut cadou de Crăciun: „Inteligenţa emoţională în educaţia copiilor” de Maurice J. Elias, Steven E. Tobias şi Brian S. Friedlander, psihologi şi experţi în creşterea copilului. Ei pun accent pe intuiţie, pe empatie, pe maturitate în parenting, înlocuind regulile stricte cu o abordare cu totul nouă: nu-ţi creşte copilul aşa cum ai visa tu să îl creşti, ci aşa cum ai vrea să se comporte ceilalţi cu el. Dincolo de principiile utile pe care le vei regăsi în această carte, vei fi impresionat de tonul cald, de umorul folosit, de apropierea pe care autorii o stabilesc cu cititor. Terminologia folosită este una simplă, abordabilă, conceptele sunt explicate prin intermediul exemplelor, ceea ce face din „Inteligenţa emoţională în educaţia copiilor” o carte care se va regăsi pe lista de cadouri pentru orice viitor părinte.

Daruri pentru cei mai buni părinţi: şase cărţi de parenting pe care să le faci cadouIoana Chicet-Macoveiciuc sau „Prinţesa urbană”, aşa cum i se mai spune, este un nume pe care ne place să îl regăsim adesea pe listele noastre de lectură. Cu un stil cald, expresiv, autoarea ne-a cucerit iniţial cu un blog celebru despre creşterea copilului, iar apoi ne-a îmbiat cu literatura proprie şi cu coordonarea unor traduceri. „O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă” e nu doar un manual plin de informaţii utile pentru perioada sarcinii şi creşterea copilului, cât mai degrabă o prietenă la nevoie. Scriitoarea vorbeşte despre cum e mai bine să naşti, natural sau prin cezariană, cum să faci faţă furiilor aprige ale micuţilor sau cum trebuie să îi hrăneşti, dar ceea ce singularizează a patra noastră recomandare de parenting este căldura, prietenia cu care e scrisă, emoţiile pe care le produce. Nu degeaba a fost numită o carte „ca o îmbrăţişare”, adică ceea ce ne este necesar tuturor, mai ceva ca aerul. E numai bună să fie dăruită de Crăciun, darul perfect pentru cei mai buni părinţi.

Daruri pentru cei mai buni părinţi: şase cărţi de parenting pe care să le faci cadouVom atinge acum un subiect mai controversat: basmele. Noi am crescut cu ele şi se numără printre cele mai de preţ amintiri ale unei copilări trăite pe urmele lui Harap Alb şi ale Cenuşăresei, dar mulţi părinţi ezită să le mai citească azi celor mici poveşti, considerându-le, mai ales pe cele clasice, prea pline de violenţă şi agresivitate. Tocmai de aceea, te invităm să strecori sub bradul prietenilor sau membrilor familiei care tocmai au devenit părinţi „Psihanaliza basmelor” de Bruno Bettelheim. Autorul aduce o nouă perspectivă în acest subiect de discuţie, aceea că şi cei mici se confruntă cu angoase, anxietăţi şi temeri, au emoţii negative pe care nu ştiu cum să le înţeleagă sau să le stăpânească. Lumea miraculoasă a basmelor, în care totul se termină cu bine, nu le va stimula doar imaginaţia şi creativitatea, dar îi va ajuta să îşi rezolve şi multe conflicte interioare şi dileme. Cărţile sunt din nou o modalitate perfectă de a explica sentimente indescifrabile precum rivalitatea dintre fraţi, teama de moarte, violenţa, invidia, anxietăţile, în cel mai benefic mod cu putinţă.

Încheiem lista noastră de cărţi de parenting de dăruit de Crăciun cu „Reţete de jocuri. De ce şi cum să te joci cu copilul tău”. Al şaselea Daruri pentru cei mai buni părinţi: şase cărţi de parenting pe care să le faci cadoutitlu recomandat de noi îţi oferă poate cel mai bun sfat: lasă seriozitatea adultului deoparte şi reînvaţă să te joci cu micuţul tău, dând astfel naştere celor mai frumoase şi mai trainice legături. Autorul, Lawrence J. Cohen, este psiholog specializat în jocul copiilor şi în terapia prin joc, iar ceea ce oferă nu sunt neapărat idei de jocuri propriu-zise, ci o explorare a legăturii dintre părinte şi copil prin prisma jocului. E o carte scrisă cu suflet, perfect argumentată, structurată şi exemplificată, care va constitui deliciul celor mari în mod direct şi al celor mici, în mod indirect. După părerea noastră, nimic nu ar putea rezona mai bine cu spiritul Crăciunului!

Tu ce părere ai despre recomandările noastre, de cărţi de parenting pe care să le faci cadou de sărbători? Care este titlul tău preferat sau cu ce alte exemple ai putea completa lista noastră pentru părinţi?