Noi, la Cartea de la ora 5, considerăm că operele scrise vor constitui întotdeauna cele mai frumoase cadouri. Simpla idee de a ne îmbogăți colecția de cărți ne face să așteptăm sărbătorile cu și mai multă nerăbdare, dar îți mărturisim că suntem și mai entuziasmați la ideea de a primi titluri cu totul și cu totul neașteptate. În același timp, putem admite, cu luciditate seacă, faptul că există oameni care privesc cu indiferență miracolul lecturii. De aceea, azi ne-am asumat o misiune în aparență imposibilă: aceea de a-ți recomanda titluri ce pot fi făcute cadou chiar și persoanelor care nu pot enumera lectura printre plăcerile lor existențiale. Pregătește-te să schimbi lumi: iată 3 cărți pe care le poți oferi oricui cu ocazia sărbătorilor!

Darurile perfecte: 3 cărți pe care le poţi oferi oricui de sărbătoriDintre toate genurile literare, nonficțiunea pare să fie cea care atrage cel mai mare număr de adepți dintre cititorii de ocazie. E și natural, de altfel, dacă ne raportăm la faptul că literatura de acest tip are de cele mai multe ori o aplicabilitate practică. Cu toții ne regăsim în situația de a întâlni străini și de a comunica cu ei, de a lega relații care se pot dovedi utile sau nu în drumul nostru prin viață, de aceea Talking to Strangers de Malcolm Gladwell este prima dintre cărțile pe care le poți oferi oricui. Considerat un fel de popstar printre scriitorii de nonficțiune, fost jurnalist New York Times, Gladwell încearcă să ne convingă de faptul că judecăm pripit, nonobiectiv și de cele mai multe ori greșit persoanele noi cu care facem cunoștință. Iar dacă nu sesizezi gravitatea acestei realități, autorul este gata să ți-o explice printr-un exemplu cutremurător: în iulie 2015, o tânără de culoare era arestată într-un orășel din Texas în urma unui șir aproape incredibil de neînțelegeri și ajungea să se sinucidă în celulă. De fapt, selecția de justificații ale inabilității noastre de a vorbi cu străinii și de a-i înțelege așa cum trebuie e atât de cuprinzătoare încât te va lăsa fără cuvinte: Gladwell ne conduce pe firul istoriei, discutând despre incapacitatea lui Neville Chamberlain de a pricepe planurile lui Hitler, ne conduce apoi în culisele serialului Friends și ne vorbește inclusiv despre sinuciderea Sylviei Plath. Dacă ești curios cum anume se leagă toate aceste contexte aparent incompatibile cu necesitatea de a înțelege străinii, atunci știi ce să faci: citește Talking to Strangers și îți garantăm că vei vrea să o faci cadou tuturor celor pe care îi cunoști. Bonus: autorul nu insistă să își impună viziunea și are un stil captivant care îi va cuceri inclusiv pe non-cititori.

Darurile perfecte: 3 cărți pe care le poţi oferi oricui de sărbători

Poate că e greu să recomanzi un Murakami sau un Rushdie unui cititor de ocazie, însă cui nu îi place o poveste de Crăciun frumos spusă? „Fetița care a salvat Crăciunul” este sequel-ul de la „Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig și e minunată atât pentru părinții care au înțeles cât de important este să le citești prichindeilor înainte de culcare, dar și pentru tinerii și adulții de toate vârstele care au poftă de o porție de copilărie. Cu o putere de evocare plină de magie, Haig recreează un basm de Crăciun care începe cu o fetiță ce credea în miracole, deși nu fusese niciodată martoră a vreunuia, și care e pus în pericol când aceasta încetează să mai spere. Curajoasă și determinată, eroina noastră, Amelia Wishart e drăgălașă, isteață și un adevărat role-model pentru copii, fiind singura care poate să salveze Crăciunul. Al doilea titlu de pe lista de cărți pe care le poți oferi oricui ne face cunoștință inclusiv cu Regina Victoria, într-un binemeritat moment de respiro, ne dă palpitații grație aventurilor cu troli și are parte și de momentele sale dramatice, intercalând, la un moment dat, o mică meditație pe tema morții care o face perfectă pentru mici și mari deopotrivă. Ca să te convingem că reprezintă un dar miraculos, află că Haig a scris „Fetița care a salvat Crăciunul” pe când se lupta cu depresia, folosind magia și speranța ca medicament împotriva deziluziilor și a anxietății și, așa cum știm și de la J.K.Rowling, astfel iau naștere cele mai frumoase cărți.

Darurile perfecte: 3 cărți pe care le poţi oferi oricui de sărbătoriÎncheiem lista de cărți pe care le poți oferi oricui cu un thriller psihologic: nu e oare genul care suscită atenția tuturor? Ți-am recomandat o operă de nonficțiune și o carte pentru copii de pus sub brad, acum este momentul să te îmbiem cu una dintre cele mai tulburătoare apariții din 2019, bestsellerul de debut al lui Alex Michaelides, „Pacienta tăcută”. Beneficiind de un final pe care majoritatea cititorilor îl cataloghează drept „senzațional” și „neașteptat”, thrillerul e una dintre cele mai de succes lansări ale anului și are deja pregătită o ecranizare. Atunci când află povestea Aliciei Berenson, pictorița ce și-a ucis soțul împușcându-l de cinci ori în ciuda unei căsnicii aparent fericite, psihoterapeutul Theo Faber mută munții din loc ca să capete un post în azilul The Grove, unde e internată criminala deja vedetă, și să o „repare”. Numai că Alicia nu mai a mai scos niciun cuvânt de când și-a ucis soțul și singura mărturie oferită a fost aceea a unui tablou ce ascunde mai multe decât pare. Plonjând direct în trecutul pacientei de care începe să devină obsedat, Theo află că viața Aliciei e toată numai un mister și începe să intuiască faptul că adevărul nu a fost dezgropat decât pe jumătate. „Pacienta tăcută” îi va ține și pe non cititori în suspans și nu le va permite să o abandoneze! Recent omagiată la Goodreads Choice Awards cu titlul de cea mai bună carte de mister a anului, ultima prezență de pe lista noastră poate fi aleasa care să molipsească oamenii pe care îi iubești cu plăcerea lecturii.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți pe care le poți oferi oricui? Ai citit vreunul dintre aceste titluri?

Photo by Arun Kuchibhotla on Unsplash