Păcăleală de 1 aprilie”: cine nu adoră să strige, plin de satisfacție, aceste cuvinte? Sărbătoarea neoficială e celebrată în toată lumea, cu origini în cele mai îndepărtate momente ale istoriei și ne provoacă atât de multă veselie, încât nu am renunța la ea. Dacă ai rămas în pană de inspirație și nu mai știi „ce să coci” prietenilor de 1 aprilie, noi îți recomandăm câteva dintre cele mai tari păcăleli literare!

De 1 aprilie, inspiră te din păcălelile literare!Începem cu una dintre cele mai delicioase păcăleli din literatură, cu atât mai mult cu cât autorul său este unul dintre personajele noastre preferate. Tom Sawyer („Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain) e eroul clasic care ne-a fermecat copilăria și care ne aduce un zâmbet larg pe buze și acum, la anii maturității. Păcăleala sa e o lovitură de maestru, și faptul că e născută din nevoie și nu neapărat din intenția de a face o farsă o apropie și mai tare de inima noastră. Pedepsit de mătușa Polly să vopsească un gard într-o dimineață luminoasă de sâmbătă și cugetând sumbru la cât de întunecată e existența sa, Tom își vede perspectivele și mai dramatic afectate în momentul în care Ben Rogers trece pe lângă el. Sigur de faptul că va fi ridiculizat, Tom se preface peste măsură de interesat de vopsirea gardului și, în momentul în care prietenul său  vizibil fascinat îi cere să îl lase să treacă de câteva ori pensula peste gard, ezită. Subliniind importanța a ceea ce face, Tom cedează cu greutate, iar după câteva refuzuri abile, obține ceea ce își dorea cel mai mult: scapă de pedeapsă și primește și plată pentru ca altul să o execute în locul său. Dacă aceasta nu e cea mai strălucită păcăleală din literatură, nu știm care e!

De 1 aprilie, inspiră te din păcălelile literare!Comediile lui Shakespeare reprezintă întotdeauna o sursă de tot felul de idei trăznite, dar acum ne oferă inspirație pentru o păcăleală literară. E adevărat, am avea nevoie de puteri magice pentru a o duce la îndeplinire, dar putem măcar să visăm la ea. În „Visul unei nopți de vară”, Puck transformă capul lui Bottom în cel al unui…măgar. Jocul de cuvinte e cu atât mai amuzant în engleză, acolo unde bottom și ass (sinonim pentru donkey – măgar) au amândouă sensul comun de „fund”. Păcăleala literară nu se oprește aici; și Titania e vrăjită cu o poțiune de dragoste și determinată să aibă o relație de dragoste cu monstrul cu cap de măgar. Crud, dar cu siguranță cel puțin amuzant!

De 1 aprilie, inspiră te din păcălelile literare!Spre deosebire de farsa lui Puck, Matilda ne oferă câteva idei de păcăleli ce pot fi puse în practică, deși efectele lor nu sunt deloc plăcute. E adevărat, niciuna dintre ele nu are geniul celei aparținând lui Tom Sawyer, dar inocența pe care le-o imprimă cei cinci ani ai Matildei compensează din plin. Atunci când părinții nu o lasă să învețe sau să meargă la școală, Matilda lipește super glue în pălăria tatălui, îi înlocuiește soluția pentru păr cu vopsea blondă sau caută să își convingă părinții că locuința e bântuită, pentru a-i înspăimânta. Farsele vor stârni râsul contagios al micuților și reprezintă unul dintre motivele pentru care această carte pentru copii este atât de iubită.

De 1 aprilie, inspiră te din păcălelile literare!Al patrulea set de păcăleli literare de pe lista noastră nu are nimic nevinovat, ba dimpotrivă, chiar diavolul e autorul lor. În „Maestrul și Margareta”, Woland și asistentul său, fascinanta pisică Behemoth, promit să își divulge sursa tuturor trucurilor într-un spectacol de magie în care, printre altele, detașează de pe trunchi capul unui critic în timp ce buzele continuă să îi rostească cuvinte peste cuvinte și îl repun la loc doar la cererea publicului. Farsele continuă în tot orașul, dar victimele lor par a fi oameni vinovați de diverse păcate, ceea ce pune un mare semn de întrebare asupra „moralității” diavolului. Chiar dacă nu putem pune păcălelile în practică (ne-ar trebui puteri supranaturale), tot le vom degusta în literatură.

De 1 aprilie, inspiră te din păcălelile literare!Subiectul delicat din „Să ucizi o pasăre cântătoare”, rasismul și efectele sale cutremurătoare, e văzut prin ochii unui copil, ceea ce se dovedește, în cele din urmă, mult mai sfâșietor. Dar, dincolo de implicațiile profunde ale romanului, cartea lui Harper Lee are și momente de o duioșie încântătoare amestecată cu câteva năzdrăvănii copilărești. Una dintre aceste scene este reprezentată de momentul în care Scout povestește despre farsa de Halloween pe care câțiva copii au jucat-o lui Misses Tutti și Frutti Barber. Profitând de faptul că nu auzeau, „farsorii” au mutat toată mobila celor două surori în pivniță. Scout neagă că a fost părtașă, firește, dar noi ne-o putem imagina deja implicată.

De 1 aprilie, inspiră te din păcălelile literare!Atunci când e vorba să înmânăm coroana de experți în farse, Fred și George Weasley sunt cei mai bun candidați! De la dulciurile „periculoase” lansate de gemeni la vrăjile cu efect comic aruncate asupra bieților lor colegi, toate invențiile celor doi roșcați și-ar putea face loc cu onoare pe lista noastră. Însă păcăleala noastră preferată, din tot arsenalul simpaticelor personaje, rămâne scena triumfală în care și-au luat zborul de la Hogwarts: pe propriile mături, printre artificii ce făceau reclamă la Weasleys’ Wizard Wheezes, magazinul pe care îl dețineau pe Aleea Diagon, în aplauzele tuturor elevilor și, bineînțeles, înfuriind-o la culme pe Dolores Umbridge, nesuferitul personaj negativ din universul Potter. E una dintre scenele triumfătoare din „Harry Potter și Ordinul Phoenix” și o pauză binemeritată de la întunericul care domnește peste ultimele cărți din serie.

Tu în fel vei spune „păcăleală de întâi aprilie”? Te așteptăm să ne povestești pățaniile tale! Care dintre cele 6 păcăleli literare amintite de noi ți s-a părut a fi cea mai interesantă?