Să asculți o carte nu e deloc același lucru cu a o citi. Mintea nu contribuie cu aceeași implicare, imaginația stă în stand-by și e frustrată, poți fi ușor distras de la vocea care-ți spune povestea. Un cititor cu acte în regulă, unul care are „viciul nepedepsit” al lecturii de la o vârstă fragedă nu s-ar lăsa, probabil niciodată, momit de aventura audiobook-urilor. Ar considera, poate, că va comite un fel de adulter dacă s-ar deda unui astfel de surogat.

În mod uzual folosite pentru învățarea unei noi limbi sau pentru a-i ajuta pe elevii cu probleme de învățare, audiobook-urile pot fi, totuși, preferate datorită unor motive la fel de puternice cu ale acelora care militează în favoarea cărților citite.

Nu există încă destul de multe studii despre impactul lecturilor ascultate asupra intelectului față de cele absorbite prin tehnica cititului propriu-zis. Se știe, totuși, că cititul și ascultatul sunt procese cognitive asemănătoare. Aici intervine, într-adevăr, și stilul individual de învățare și, de aceea, e posibil ca oamenilor care preferă un mediu sau celălalt să le placă, pur și simplu, sentimentul pe care li-l dă cartea fizică sau cea vorbită. Și nu e nimic în neregulă cu asta din moment ce absorbi informație.

De ce să dăm o șansă audiobook-urilor?

Atunci când avem în față o carte grea, lectura fizică are avantajul de a ne permite recitirea sau lămurirea unor cuvinte sau informații pentru mai buna pricepere a contextului. Într-unele texte, însă, ascultarea este net superioară lecturii, datorită unui aspect al limbii, denumit prozodie, adică cel care desemnează muzicalitatea cuvintelor. Așa știm că un om meditează cu voce tare, se întreabă dacă a uitat sau nu să închidă ușa la plecare sau când Hamlet spune faimosul „a fi sau a nu fi”.

Deși ne displace atunci când facem mai multe lucruri deodată, uneori acest lucru se poate dovedi foarte util. Aici intră în scenă audiobook-urile. Poți asculta în timp ce faci curat în casă sau când ești blocat în trafic, atunci când calci sau faci oricare alt lucru căruia nu trebuie să-i dai prea multă atenție. Eficient este și când petreci foarte mult timp în mijloacele de transport înspre sau de la serviciu, audiobook-urile profesionale și inspiraționale fiind o adevărată mană cerească, salvându-te din chinurile aglomerației sau al figurilor pleoștite.

Apoi, nici criteriul confortului nu este unul de neglijat. Gândește-te la ultima carte de peste 500 de pagini pe care ai purtat-o după tine săptămâni la rând prin metrou și autobuz. Nimic nu se compară cu o carte ținută în brațe, dar uneori o ții pe ea în brațe și tu stai într-un singur picior. Audiobook-urile, în schimb, sunt mult mai portabile. Conținutul lor e astfel accesibil de pe un iPod sau telefon și afli imediat unde ai rămas. De asemenea, e mai ușor să uiți de zgomote cu lectura în ureche, nu în fața ochilor.

Nu în ultimul rând, ar trebui să ne gândim la audiobook-uri ca alternative la lectura tradițională pentru copii sau acele persoane care nu citesc prea mult sau au dificultăți de a-și menține concentrarea. Nu e o garanție că vor fi instantaneu prinși de „microbul” lecturii, dar e un lucru care merită încercat.

Cititori, ați încercat audiobook-urile? Spuneți-ne experiența voastră.

Autor: Ioana Ristea