Pentru fiecare cititor, lectura este o experiență subiectivă.  Unele persoane citesc cu pasiune, „devorând” carte după carte, altele într-un ritm mai lent, însă minuțios, cu caietul de notițe alături, așa cum recomanda și Mircea Eliade, de altfel. Lectura poate însemna pentru unele persoane oportunitatea de a evada într-o altă lume, de a trăi experiențe noi, iar pentru altele, o imersiune într-un ocean de idei revărsat de cele mai strălucite minți ale omenirii. Indiferent de motivele care ne determină să dedicăm zilnic timp lecturii, probabil suntem cu toții de acord că aceasta rămâne una dintre cele mai utile, plăcute și transformatoare experiențe pe care le putem trăi. Dar să descoperim împreună ce înseamnă lectura pentru unii dintre autorii celebri. Mai jos, 5 scriitori au împărtășit de-a lungul timpului cu cititorii ce înseamnă pentru ei miracolul lecturii.

  1. leaganul-pisicii-kurt-vonegutPentru Kurt Vonnegut, autor al volumelor „Abatorul cinci” și „Leagănul pisicii”, lectura, activitatea care intersectează gândirea cititorului cu cea a marilor minți ale omenirii, este întotdeauna un miracol. Și, într-adevăr, nu este un privilegiu și un lucru cu totul special că, de la Homer, Dante și Shakespeare până la Eminescu și Mircea Eliade, ne putem afla în intimitatea modului de a gandi a unor astfel de personalități și să putem descoperi lumea prin ochii lor? „Cred că cititul și scrisul sunt formele de meditație cele mai rodnice pe care le-a putut descoperi cineva până în acest moment. Citind scrierile produse de cele mai interesante minți din istorie, medităm cu propriile noastre minți, dar și cu ale lor totodată. Pentru mine acest lucru este un miracol”, spune Kurt Vonnegut.

  2. kafka-pe-malul-marii-haruki-murakamiÎn ceea ce privește lectura, scriitorul japonez Haruki Murakami, autor al romanelor „În căutarea oii fantastice” și „Kafka pe malul mării”, își îndeamnă cititorii să aibă mereu îndrăzneala de a explora zone noi ale literaturii, să-și asume riscuri, să descopere autori și stiluri, chiar fără recomandarea cuiva. „Dacă citești doar cărțile pe care le citește toată lumea, poți gândi doar ceea ce gândește toată lumea”, spune Murakami. Autenticitatea și originalitatea trebuie să însoțească orice alegere de lectură, în opinia scriitorului japonez. Nu ne așteptam la altceva din partea lui Haruki Murakami, ale cărui romane și nuvele sunt caracterizate tocmai de aceste atribute.

  3. ispasire-ian-mc-ewanPoate cea mai exactă definiție a lecturii profunde și pasionale, a contopirii cititorului cu universul ficțional în care a pătruns, este cea parvenită de la Ian McEwan, autor al romanelor „Ispășire” și „Mângâieri străine”. „Probabil că cea mai mare plăcere a lecturii conține un element de autoanihilare – adică să fii atât de absorbit de ceea ce citești, încât abia să-ți dai seama că exiști”. Suntem convinși că fiecare iubitor de lectură are amintirea unor astfel de momente petrecute în compania cărților favorite.

  4. De ce citim? 5 scriitori despre miracolul lecturii

    Pentru Scott Fitzgerald, autor al romanului „Marele Gatsby”, literatura este un liant care are puterea de a crea conexiuni între oameni de diferite culturi și naționalități, de a da senzația tuturor că aparțin unui mare popor. „Aceasta este o parte a frumuseții literaturii – descoperi că năzuințele tale sunt universale, că nu ești singur și izolat de nimeni, că aparții tuturor”, spune F. Scott Fitzgerald. Iar toți cei care au împărtășit aceleași idei, pasiuni și dorințe cu personaje celebre ale literaturii universale, înțeleg foarte bine la ce se referă scriitorul american.


  5. in-cautarea-timpului-pierdutBucuria lecturii și timpul special pe care îl poți petrece în compania unei cărți nu sunt rezervate exclusiv adulților, ba chiar dimpotrivă. Cărțile pot fi un excelent pedagog pentru cei mici, îi pot ajuta să-și definească personalitatea și să-și găsească mai ușor domeniile de interes. În plus, contactul cu universul literar oferă modele și posibilitatea de a trăi cu anticipație experiențe noi. Este ceea ce susține și Marcel Proust, autor al romanului-fluviu „În căutarea timpului pierdut”: „Probabil că, în copilăria noastră, nu există alte zile pe care să le fi trăit atât de intens ca acelea petrecute în compania unei cărți pe care o iubim”, e de părere scriitorul francez. De multe ori, lectura ne poate oferi clipe privilegiate. Probabil mulți dintre noi își amintesc de momente din copilărie când abia așteptau să se reîntoarcă la personajele cărții preferate, când timpul era suspendat prin cufundarea în lumea creată de scriitori și orice moment petrecut departe de cartea care ne captivase parea timp irosit.

Vouă ce cărți v-au produs o experiență atât de intensă de lectură încât personajele să pară la fel de reale ca oamenii din jur?