„Diferența dintre cuvântul potrivit și cuvântul aproape potrivit este ca diferența dintre fulger și licurici” spunea Mark Twain. Poate că afirmația scriitorului american pare, la prima vedere, una exagerată. La urma urmei și folosind un cuvânt „aproape” potrivit reușim să ne facem înțeleși. Este adevărat, însă, la fel de adevărat e că multitudinea de nuanțe ale sentimentelor și ideilor noastre o transmitem cu mai multă exactitate celor din jur folosind instrumente de „mare precizie”. Să ne imaginăm vocabularul ca pe-o „trusă de unelte” indispensabile în comunicare, indiferent de nivel – de la cea în familie, la cea de la locul de muncă, de la școală și până la comunicarea publică. Fiecare cuvânt este un instrument gata de a fi folosit la timpul potrivit. Este evident că, din ce vom avea la dispoziție mai multe astfel de instrumente, din aceea vom fi mai avantajați. De ce este important să ne îmbogățim vocabularul? Iată doar 5 motive, însă cu siguranță voi veți putea adăuga la acestea mult mai multe.

Indicator fără greș al succesului

De decenii bune încoace, cercetările științifice nu contenesc a sublinia importanța jonglării cu un număr cât mai mare de cuvinte. Ba chiar, s-a precizat adesea că un vocabular bogat, stăpânit încă din copilărie, este un indicator fără greș al succesului de care se vor bucura copiii în etapele ulterioare ale vieții. Fără o înțelegere exactă a sensului cuvintelor sau cu un vocabular foarte limitat, copiii și adolescenții nu își vor putea exprima cu precizie ideile. Chiar dacă știu la ce anume vor să se refere, nu vor găsi mijloacele să exprime concret ideea. Cercetările arată că un elev de școală trebuie să folosească în medie de cinci până la șapte ori în contexte personale un cuvânt nou până ca acesta să intre în vocabularul său. Cum anul școlar tocmai a început, să încurajăm copiii să consulte dicționarele și să își extindă tot mai mult vocabularul.

Exprimarea particularităților gândirii

Este un lucru unanim acceptat că, atunci când ne rezumăm la folosirea unui număr limitat de cuvinte, însuși procesul de gândire are de suferit. Persoanele care posedă un vocabular sărac tind să rămână „prizonierele” unor șabloane de gândire. Învățarea și folosirea de noi și noi cuvinte ne oferă oportunitatea de a exprima particularitățile gândirii noastre într-un mod original și de a acționa pe măsura gândurilor noastre.

Semn al persuasivității

Scriitorul american Philip K. Dick, autor al romanului „Timpul dezarticulat” spune că „instrumentul principal de manipulare a realității este manipularea cuvintelor. Dacă poți controla înțelesurile cuvintelor, poți controla oamenii, care sunt nevoiți să se folosească de cuvinte”. N-am merge atât de departe precum celebrul autor american de science-fiction, însă cu siguranță un spirit persuasiv are la bază și un vocabular bogat. Iar de la dezbaterile de pe băncile școlii, un interviu de angajare și până la lupta politică, fiecare dintre noi știe cât de importantă este această calitate în viața socială.

Felul în care suntem percepuți

Modul în care ne exprimăm contribuie foarte mult la impresia – mai bună sau mai rea – pe care o lăsăm asupra celor din jur. Persoanele care au un adevărat dar al exprimării orale au un cuvânt mai greu de spus în cercurile pe care le frecventează. Uneori, aceasta se poate întâmpla fără ca acea persoană să și acționeze precum vorbește sau să aibă niște merite deosebite. Poate fi, așa cum adesea se spune, doar „bun de gură”. Însă, fascinația unei persoane cu abilități de comunicare este reală, iar uneori adoptăm o atitudine defensivă tocmai pentru a nu fi prinși de magia discursului unui bun vorbitor.

Studiile confirmă beneficiile vocabularului dezvoltat

Cercetătorul Johnson O’Connor este recunoscut la nivel mondial pentru studiile despre impactul vocabularului asupra vieții oamenilor. Cercetările sale s-au desfășurat pe parcursul a mai bine de 20 de ani și au inclus teste și experimente pe grupuri semnificative de persoane. Johnson O’Connor a studiat persoanele care au avut succes în diferite domenii de activitate și a corelat performanțele lor profesionale cu mulți factori (gen, studii, vârstă, situația financiară a familiei în care au crescut și altele), printre care și nivelul vocabularul. Concluzia la care a ajuns Johnson O’Connor este că succesul profesional al unei persoane este în legătură directă și cu nivelul vocabularului său, mai ales dacă deține funcții de conducere sau munca sa este una intelectuală. De fapt, cuvintele sunt instrumente folosite atât în procesul de gândire, cât și în cel de comunicare așa încât nu este chiar o surpriză că cei care le stăpânesc mai bine au șanse mai mari de succes.

Voi de ce credeți că este important să avem un vocabular bogat? Oare lumea mai este astăzi conștientă de importanța cuvintelor?