Ziua de 1 aprilie marchează în calendarul multor popoare de pe continentul european și cel american o sărbătoare cu totul specială. 1 Aprilie este ziua în care tradiția ne cere să facem glume pe seama altora – mai mult sau mai puțin reușite, potrivit talentului fiecăruia și stării de spirit – și nimeni nu are voie să se supere, pentru că poartă ghinion! În Statele Unite, Franța, Germania, Italia și Spania, dar și în Portugalia, Suedia, Norvegia și Romania, prima zi a lui Aprilie este obligatoriu presărată cu ghidușii vinovate, spre amuzamentul tuturor, poate mai puțin al celor păcăliți.

Însă de unde vine această tradiție care a declarat suverană păcăleala de 1 aprilie la nivel internațional? Pe cât de simpatică este această sărbătoare pe atât de învăluite în mister sunt originile ei. Mark Twain crede că rostul acestei zile este „să ne aducem aminte cine suntem cu adevărat în celelalte 364 de zile ale anului.”  Poetul american Robert Frost oferă o conotație filozofică situației și spune: „Iartă-mi, Doamne, micile mele glume cu Tine,/ Și eu Îți voi ierta marea glumă pe care ai facut-o cu mine.” Pe toți ne împacă însă Platon, care este de părere că „până și zeilor le place o glumă bună”.

Prima asociere între data de 1 Aprilie și Ziua Păcălelii se găsește în  „Povestirile din Canterbury” ale „părintelui poeziei engleze” Geoffrey Chaucer, care vorbește despre data de 32 martie și despre un cocoș păcălit de vulpe. Unii cercetători consideră că această sărbătoare își are originea în festivalul roman (adoptat de la greci) „Hilaria”, celebrat în ziua echinocțiului de primăvară. Festivalul era consacrat lui Cybele, mama zeilor, iar manifestările publice constau în defilări cu statuia zeiței, parade, farse și jocuri cu măști care permiteau fiecărei persoane să imite și să ironizeze pe oricine – inclusiv oficialitățile de marcă.

Alți istorici cred că sărbătoarea de 1 aprilie datează din secolul al 16-lea, când lumea creștină a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, iar Anul nou nu s-a mai sărbătorit pe 1 aprilie, ci pe 1 ianuarie. Cum veștile de acest gen se răspândeau mai greu in Evul Mediu, cei care sărbătoreau anul nou la început de primăvară erau considerați păcăliți de 1 aprilie. Aceasta este o posibilă explicație, însă pe teritoriul Romaniei, Ziua Păcălelii se serbează de la începutul secolului al 19–lea, înainte de adoptarea calendarului gregorian.

Însă, fie că această sărbătoare datează de milenii sau „doar” de câteva sute de ani, este benefic faptul că există o zi dedicată celebrării umorului, acest ingredient esențial al comunicarii sociale.

Multă inspirație la glume bune vă dorim!

Voi credeți că este util să păstrăm tradiția specifică de Ziua Păcălelii?