E greu să ții pasul cu tot ce apare în materie de literatură pe piață, dar e adevărat și că unii autori sunt mai importanți ca alții. Scriu mai bine sau mai mult, sau poate doar lucrările lor au darul special de a ajunge mai repede la inima cititorului și de a rămâne acolo. Literatura nu moare, cel puțin așa o dovedesc miile de cărți care sunt publicate anual în întreaga lume. Un cititor adevărat oricum nu accepta de la bun început ipoteza aceasta, dar este încă o dată ușurat să afle că supozițiile lui se întemeiază pe fapte reale.

Scriitorii contemporani sunt mulți, iar opera lor este la fel de diversă ca și vocile pe care ei le folosesc pentru a-și transmite valorile și viziunile. Fie că scriu despre întâmplările vieții sau despre acele lucruri pe care nu îndrăznim să le spunem cu voce tare nici măcar nouă înșine, mai jos am alcătuit un top al unor autori care ar trebui să se regăsească pe orice listă de lectură.

Chuck Palahniuk. Opera lui Palahniuk ar putea fi ușor rezumată la obsesia autorului pentru detaliile cele mai grotești. Ar putea părea o anecdotă, dar se pare că una din povestirile lui din Bântuiții a dus la leșinul a peste 70 de persoane în lecturile publice ale autorului din librăriile americane. Iar o lectură care te „atacă” într-un mod atât de organic merită cu siguranță atenția oricărui cititor. Începe cu Sufocare.

Donna Tartt. Donna Tartt a primit premiul Pulitzer pentru romanul Sticletele, iar una dintre trăsăturile care o particularizează pe această scriitoare este faptul că acest roman a fost scris în 11 ani și că probabil vom aștepta tot atât până când următorul ei roman va ajunge pe rafturile  librăriilor. Începe cu Istoria secretă.

Cormac McCarthy. Recompensat în lunga sa carieră cu mai multe premii, printre care și un Pulitzer, scriitorul american este recunoscut pentru varietatea de genuri pe care le-a abordat în romanele sale, fie el western, gotic sudist sau teme postapocaliptice într-un stil minimalist, lipsit de prea multe semne de punctuație. Începe cu Meridianul sângelui.

Philip Roth. Opera literară a autorului american are un pronunțat caracter autobiografic, Roth fiind recunoscut și pentru felul cum estompează linia dintre realitate și ficțiune și pentru modul provocator de explorare a identității evreiești și americane. Stilul lui a fost în nenumărate rânduri caracterizat ca brut, autorul abordând un limbaj abuziv, intim și plin de detalii rușinoase. Începe cu Pata umană.

Alice Munro. Cărțile autoarei canadiene sunt colecții de povestiri scurte care se concentrează pe descrierea relațiilor umane prin intermediul celor mai banale întâmplări din viață. Scriitoarea explorează în principal viețile unor femei care nu ies de niciun fel din normă, dar care nu trăiesc vieți mai puțin pline decât ale altora. Citind-o pe Munro, îți dai seama că niciun detaliu nu este de prisos și că nimic nu este irelevant. Fiecare cuvânt are menirea lui, autoarea având puterea de a surprinde esența unei vieți în 30 de pagini sau mai puțin. Începe cu Prea multă fericire.

Jeffrey Eugenides. Autor a trei romane și a numeroase povestiri, Eugenides a primit numeroase premii, iar cărțile lui au fost traduse în mai mult de 30 de limbi. Este recunoscut mai ales pentru stilul din Sinuciderea fecioarelor unde folosește persoana întâi plural, implicându-l, astfel, pe cititor ca fiind parte din poveste. Începe cu Sinuciderea…, este o poveste care te va hipnotiza.

Elif Shafak. Autoare a 14 cărți, turcoaica Elif Shafak înglobează în romanele sale câte puțin din tradiția estică și cea vestică, explorând cu nonșalanță teme ca imigrația și minoritățile, problemele femeilor și ale subculturilor. Interesată de istorie, filosofie, sufism și cultură orală, Shafak militează pentru drepturile femeilor, ale minorităților și pentru libertatea de exprimare. Începe cu Lapte negru.

Isabel Allende. Romanele scriitoarei chiliene se înscriu în tradiția realismului magic și au la bază experiențele personale ale autoarei și evenimente din istoria recentă a Chile-ului, țesând cu pricepere povești care alternează între mit și realitate. Începe cu Paula.

Zadie Smith. Adesea comparată cu Charles Dickens sau Salman Rushdie, toate romanele scriitoarei britanice au fost primite cu aplauze, iar Smith s-a impus ca una dintre cele mai talentate tinere scriitoare ale generației ei. Începe cu Dinți albi.

Haruki Murakami. Scriitor japonez extrem de prolific, Murakami s-a impus încă de la început ca un autor global, citit pentru modalitatea sa unică de explorare a unor chestiuni care privesc umanitatea în integalitatea sa. Tema preponderentă a romanelor sale este identitatea și felul cum aceasta se construiește și cum este ea menținută de către personaje. Începe cu Pădurea norvegiană.

Ce scriitori contemporani vi se par indispensabili?