De când au apărut pe rafturile librăriilor din toată lumea, cărțile eseistice ale lui Alain de Botton au fost citite cu o curiozitate ieșită din comun, autorul fiind descris ca un adevărat filosof al vieții de zi cu zi. Scriitorul elvețian a scris până acum despre dragoste, călătorii, religie, arhitectură, literatură și media, cărțile lui fiind aproape unanim apreciate.

Mai jos prezentăm câteva motive pentru care cărțile acestui autor prolific, profund și convingător ar trebui citite:

  1. Pentru că ne-a învățat că poveștile și filmele romantice ne strică viața amoroasă. Alain de Botton spune că intrigile romanelor sau ale filmelor de dragoste se concentrează mai ales pe modul cum protagoniștii se îndrăgostesc, și nu pe modul cum aceștia mențin focul dragostei. Mai mult, poveștile ne fac să avem așteptări nerealiste asupra dragostei și relațiilor. O viziune mult mai înțeleaptă, spune scriitorul, ar trebui să aibă în centru nu dificultatea găsirii unui partener, ci pe aceea de a-l tolera și a fi tolerat de acesta de-a lungul timpului. De citit: Sex, shopping și un roman, Eseuri de îndrăgostit, Cum să ne gândim mai mult la sex.
  2. Pentru că ne-a făcut curioși în legătură cu clasicii. Foarte puțini scriitori sunt capabili să transforme filosofia în ceva atrăgător și accesibil așa de inteligent cum o face de Botton. Odată ce dai de referințele din cărțile pe care le-a scris, indiferent că e vorba de Proust, Nietzsche, Marc Aurelius sau John Ruskin, curiozitatea îți este stimulată și vrei să afli mai mult despre autorul disecat de Alain de Botton. De citit: Cum îți poate schimba Proust viața, Arta de a călători.
  3. Pentru că ne-a învățat să privim cu adevărat pictura din fața noastră și cum poate ea să ne facă viața mai bună. Un tablou excepțional ne împlinește nevoia vizuală de estetic, dar atunci când același tablou are efect terapeutic, el devine cu atât mai valoros. Cu Alain de Botton e ușor să ne dăm seama de efectele benefice ale picturii pentru că el îți spune, în același timp, că pictorul a vrut să creeze iluzia perfectă a unei nopți perfect luminate de  lună, dar și că, atunci când facem o plimbare la lumina lunii, vom experimenta o stare ce poate fi numită „conștiință sporită”. Atunci când alții îți dau doar detalii tehnice, Alain de Botton se adresează însuși sufletului tău. Nu numai că vei experimenta arta altfel, dar vei căpăta mult mai multă adâncime în propriul sine. De citit: Arta ca terapie.
  4. Pentru că ne-a învățat „arta secretă de a ne decora viața”. Alain de Botton afirmă că o casă este o viziune a fericirii și că atunci când spunem că o casă este frumoasă înseamnă că ea este „o articulare materială a ideilor noastre despre o viață împlinită”. Arhitectura devine, prin eseurile sale, un prilej de a vorbi despre idealuri umane, valori, eleganță și coerență. Ea ne poate arăta cu adevărat ce este fericirea, autorul fiind de partea majorității dintre noi care crede că acea capacitate de a te atașa de lucruri atrăgătoare, oricât ar fi ele de vremelnice, este un semn de bunăstare psihică. De citit: Arhitectura fericirii.
  5. Pentru că, în afara cărților sale, ajută omenirea cu The School of Life. The School of Life este o organizație cu centre în marile orașe ale lumii (Londra, Paris, Amsterdam etc.) care promovează un nou tip alternativ de educație, bazat pe experiențele vieții de zi cu zi și pe dezvoltarea inteligenței emoționale. Iată câteva din cursurile care sunt predate în acest moment în centrele școlii: Cum să-ți alegi un partener, Cum să schimbi lumea, Cum să-ți realizezi potențialul, Cum să ai conversații mai bune sau Adu-ți aminte ce te face unic.

Vouă de ce vă place să-l citiți pe Alain de Botton?