Te întrebi „De ce să citești?” și răspunsurile par să vină de la sine, însă la întrebarea „De ce să scrii” motivațiile nu mai sunt la fel de la îndemână. Dacă ai impresia că scrisul ar trebui să fie doar îndeletnicirea scriitorilor, a autorilor, a jurnaliștilor sau a bloggerilor, ai ajuns unde trebuia. Cuvântul scris, născut în inimă și plăsmuit din litere pe hârtie sau chiar pe ecran, e mai mult decât o meserie. Cuvântul e o lume în miniatură: ce ar fi dragostea fără declarații, tristețea fără o vorbă de încurajare, chiar și o masă bună fără epitetele care să traducă satisfacția? Poate că nu vei deveni următoarea Herta Muller sau moștenitorul trilului eminescian, poate că nu vei concepe cărți care urmează să fie publicate, ecranizate, devorate, dar simpla acțiune de a scrie în fiecare zi va avea mii de alte beneficii. Numai câteva dintre ele, mai jos, în pledoaria noastră, care poartă numele „de ce să scrii?”.

 1. Scrisul încurajează creativitatea. Și creativitatea stă la baza evoluției societății. Trăim într-o lume tehnologizată, aproape robotizată, în care tot mai multe sarcini îndeplinite de om au fost preluate de către mașini. Știi ce nu va putea fi niciodată înlocuit (cel puțin, nu în viitorul apropiat, sperăm noi, contra proorocirilor sumbre ale distopiilor)? O minte creativă, fecundă, care transformă orice idee într-o adevărată bijuterie!
 2. Scrisul îți face cunoștință cu cea mai importantă persoană din viața ta. Cu tine! În mijlocul existenței trepidante, pierdem de multe ori contact cu sinele nostru. Uităm să ne întrebăm ce ne dorim, uităm cum să simțim și cum să visăm: scrisul te va pune în legătură cu toate aceste emoții care întruchipează frumusețea vieții. Așterne pe hârtie gânduri, planuri, obiective, și vei începe să conturezi un tablou tot mai clar al propriei identități, al reveriilor și al viitorului la care năzuiești.
 3. Pentru că nu ești înclinat să meditezi. Scrisul poate fi o practică excelentă de mindfulness, deoarece te ajută să trăiești acum, să te concentrezi asupra gândurilor care se plimbă dezbrăcate prin mintea ta, dar care se vor adunate, acoperite cu haine frumoase și ordonate pe pagină.
 4. Scrisul te ajută să lupți împotriva stresului. Precum meditația despre care vorbeam mai sus, scrisul este terapeutic. Cum poți lupta cu îngrijorarea, cu anxietatea, cu teama? Refuzând să fugi de ele și oferindu-le formă pe hârtie. De acum încolo, nu te vei mai lupta cu un dușman imaterial, necunoscut, ci cu o serie de griji ce nu te mai pot surprinde.
 5. De ce să scrii? Ca să nu uiți. Obiceiul de a scrie zilnic câteva cuvinte îți menține creierul tânăr și sănătos, și nu ai nevoie de studii complicate care să îți reveleze această realitate. Într-o lume în care sănătatea minții ne e tot mai amenințată, promisiunea, fie ea subțire, că ne vom menține libertatea de a gândi e sinonimă cu un viitor mai luminos.
 6. Cuvântul scris spală tristețe, retrăiește bucurie, cerne amărăciune și amplifică dragoste. Nu știi cum să faci față sentimentelor asfixiante din viața ta, fie ele pozitive sau negative? Așterne-le pe hârtie!
 7. Scrie, pentru că te va ajuta să te organizezi. Cel mai bun secret al succesului este organizarea! De multe ori, haosul cotidian ne învăluie însă într-o pală de întuneric, în care ajungem să ne repetăm obsesiv sarcinile zilnice, fără a mai întrevedea speranța. Ea există însă, și simpla acțiune de a scrie te poate ajuta să o discerni, chiar prin negurile de nepătruns. Așterne pe hârtie planurile, dorințele tale, pune la punct strategii și modalități de a le transforma în realitate: fie că e vorba de jobul visat, de planificarea unei călătorii.
 8. Scriind zi de zi, vei deveni tot mai bun. Ca orice altă abilitate, scrisul se dezvoltă prin exercițiu zilnic. Foarte puțini scriitori s-au născut mari, majoritatea au asudat din greu pentru a-și oțeli potențialul maxim. Vei vedea că, după câteva zile de scris liber, stilul ți se curăță de previzibil, devine armonios, curge încântător, iar metaforele nu mai sunt o povară, ci o necesitate.
 9. Scrie ca să îți sporești veniturile. Poate că nu vei da naștere unei capodopere literare, dar poți deveni corespondent pentru o revistă, poți ajunge să scrii review-uri pentru diverse produse sau servicii. Scrisul se poate transforma atât de lin din pasiune în hobby prietenos cu portofelul!
 10. Scrisul îmbunătățește abilitățile de comunicare. Azi, tehnologia a făcut apropierea dintre noi mai posibilă decât oricând. Prin social media, vocea ta poate fi auzită pretutindeni, poate gâdila urechile lui Dalai Lama sau le poate „trage” pe cele ale lui Donald Trump. Ca să poți comunica eficient, trebuie să faci lumină în hățișul de cuvinte, iar scrisul e cea mai bună metodă în acest sens.
 11. Îți dezvolți capacitatea de analiză și logică. Că scrisul îmbunătățește creativitatea și comunicarea, e de la sine înțeles, dar are efecte pozitive și asupra logicii, a abilității de sinteză și analiză. Gândește-te doar la modul în care structurezi un text, la înșiruirea de argumente și la creșterea în intensitate a ponderii lor.
 12. De ce să scrii? Pentru că e relaxant! Dacă nu ești un scriitor care se luptă cu un termen de predare, de ce nu te-ai bucura să jonglezi cu ideile, să dansezi cu cuvintele și să le așterni pe toate într-o înșiruire care joacă doar după regulile tale? Vei vedea că scapi de stres, te liniștești instant, doar scriind despre ceva ce îți place!
 13. Te transformi din consumator în creator. Scriind, concepi ceva nou, dai naștere unor idei proprii, unui produs care nu a mai existat înainte. Simpla idee că ai metamorfozat nimicul, o pagină goală, într-un text, este înălțătoare!
 14. Scrie ca să transformi lumea! Un citat emoționant din „Lista lui Schindler” spunea că cel care salvează o viață salvează întreaga umanitate. În același sens, e suficient ca ideea pe care o propagă un text al tău să atingă o singură persoană, pentru a schimba lumea!
 15. De ce să scrii? Pentru copiii tăi! Atunci când sunt mici, ei îți sorb fiecare cuvânt, și sunt printre puținele persoane care te ascultă cu adevărat. În loc să le citești basme, plăsmuiește-le tu lumi, după chipul și asemănarea lor. Mai târziu, va fi un adevărat dar pentru ei să citească despre tine, despre ei, despre lumea voastră!
 16. Scrie, pentru că e una dintre puținele forme de nemurire pe care lumea le-a experimentat. Chiar dacă textul tău, „copilul tău” spiritual, nu va ajunge la mii de persoane, simplu fapt că există, de sine stătător, e suficient ca să îți aducă în dar infinitul.
 17. Doar așa vei ști dacă ești cu adevărat următoarea Herta Muller sau sămânță din Eminescu!

res_28469f3b284bfb14841a4330d5aaf96d_450x450_u6veG.R.R. Martin spunea că cel care citește trăiește o mie de vieți! Scrie și fii tu cel care născocește o mie de vieți! Te-am convins să începi și tu să scrii? Dacă da, cu siguranță te vor ajuta aceste cărți: „Cum înveți să scrii Ficțiune Pas cu Pas. Sugestii despre și Viață” de Anne Lamott și „Cum să nu scrii un roman” de Howard Mittelmark și Sandra Newman.