După ce am sărbătorit cu relaxare și lectură (sperăm noi) Ziua Muncii, luna mai ne oferă încă un prilej de bucurie, celebrând Ziua Independenței Presei în ziua de 3. Conform unesco.org, cinstim acum principiile, libertatea și independența presei, dar și viața jurnaliștilor care s-au sacrificat pentru a aduce adevărul la lumină. Cărțile reprezintă poate cel mai bun mijloc prin care putem să luăm contact cu aceste idei, mai ales că putem beneficia de pe urma lor de o perspectivă nemijlocită, una obiectivă. De la știrile false de care ne temem atât azi până la cele mai mari triumfuri ale celei de-a patra puteri în stat, iată patru cărți despre jurnalism cu care să sărbătorești Ziua Internațională a Presei.

De la triumfuri la știri false: cele mai bune cărți despre jurnalismÎncepem cu cea mai arzătoare chestiune a momentului: știrile false. Într-o epocă în care informația e mai disponibilă ca oricând, nu mai e datoria jurnalistului, ci a cititorului, a publicului țintă, să verifice acuratețea informației. E ideea pe care o promovează Bill Kovach și Tom Rosenstiel în „Blur: How to Know What’s True in the Age of Information Overload”. Cei doi autori au o perspectivă optimistă asupra realității actuale: în fața tulburătoarei afirmații că „jurnalismul adevărat a murit în era Internetului”, ei subliniază că nu e ceva nou și că astfel de temeri au existat și odată cu apariția telegrafului, a radioului și a televiziunii. Bineînțeles, Rosenstiel și Kovach nu sunt orbi și recunosc faptul că vechile autorități în domeniu au dispărut, ceea ce nu înseamnă că trebuie să capitulăm în fața iminenței știrilor false. De data aceasta, vigilența e de partea cititorului, și în acest sens autorii redau tehnicile pe are jurnaliștii le folosesc pentru a verifica acuratețea informațiilor, atât în politică, cât și în război. Scepticismul e o atitudine pe care publicul trebuie să o adopte în contextul dispariției tuturor uneltelor de verificare, dar, așa cum am spus, cartea e concepută într-o notă mai degrabă pozitivă; pentru ce doi autori, jurnalismul în era digitală poate și trebuie să aibă un viitor strălucit.

De la triumfuri la știri false: cele mai bune cărți despre jurnalismUna dintre cele mai fascinante cărți de nonficţiune despre jurnalism este și trebuie să rămână „Toți oamenii Președintelui”. Sunt tot mai multe voci care afirmă că e o lectură obligatorie pentru ziua de azi, când contextul în care Donald Trump guvernează se apropie extrem de tare de natura regimului Nixon. A doua carte de pe lista noastră revelează modul în care jurnalismul de investigație al lui Carl Bernstein și Bob Woodward de la Washington Post a reușit să provoace un gest neegalat în istorie: demisia Preşedintelui Nixon. Scandalul Watergate a fost considerat de mulți drept „cel mai tare subiect al secolului XX”, un triumf al adevărului asupra puterii și mecanismelor manipulării. Se pare că cei doi autori nu aveau intenția de a scrie despre uluitoarea lor realizare, dar dorința lui Robert Redford de a produce un film bazat pe întâmplările reale i-a determinat să lase această moștenire posterității. „Toți oamenii Președintelui” a mutat centrul de interes de la dezvăluirile scandalului Watergate la culisele investigației, marcând o piatră de temelie în ceea ce reprezintă jurnalismul azi.

De la triumfuri la știri false: cele mai bune cărți despre jurnalismUna dintre cele mai fascinante fațete ale jurnalismului este necesitatea de a păși pe urmele celor despre care scrii, de a încerca să le preiei punctul de vedere ducând chiar viața lor. E decizia la care a ajuns în anii 90 Barbara Ehrenreich, care a dorit să verifice pe propria piele retorica reformei economice americane ce pleca de la premisa că, obținând un job, poți avea acces la un mod de viață cel puțin satisfăcător. Autoarea și-a părăsit postul „călduț” și a pornit într-o peregrinare prin Florida, Maine și Minnesota, unde s-a angajat pe post de chelneriță, cameristă, femeie de serviciu sau casier la Wal-Mart. Cu educația oferită de o diplomă universitară, un IQ mai mult decât suficient, acces la servicii medicale și o sumă de bani pusă deoparte, ca garanție, Ehrenreich a dorit să afle cum trăiesc cei mai săraci americani. Concluzia la care ajunge nu e deloc șocantă; în ciuda reformelor, în ciuda promisiunilor guvernamentale, e imposibil să te întreții dintr-un singur job dacă faci parte din pătura de jos a societății, plătit cu 6 dolari pe oră. Experiența autoarei e poate crudă, dură, subliniind atât anxietatea, cât și tenacitatea și generozitatea celor cu care soarta nu a fost darnică. Desigur, partea de concluzii a acestei cărți despre jurnalism e deloc surprinzătoare, dar modul în care autoarea a ajuns la ea va constitui cu siguranță o lectură captivantă, demonstrând influența pe care o poate avea a patra putere în stat. Tonul atotștiutor pe care îl are la un moment dat Ehrenreich poate fi puțin iritant, dar perspectiva pe care o oferă această operă de nonficţiune o plasează cu siguranță printre must read-urile unei epoci extrem de complicate din punct de vedere economic.

De la triumfuri la știri false: cele mai bune cărți despre jurnalismConsiderată prima carte de nonficţiune americană cu adevărat „uriașă”, „Cu sânge rece” nu avea cum să lipsească de pe lista noastră. Una dintre operele de căpătâi ale lui Capote îți va îngheța sângele în vene și îți va arăta că meseria de jurnalist presupune mult mai mult decât să lupți împotriva unui regim politic sau să pleci într-o cruciadă prin America. Autorul și-a înfruntat cele mai întunecate temeri fiind prezent ca reporter într-un mic orășel din Kansas, acolo unde membrii unei familii respectate și iubite sunt uciși „cu sânge rece”. Ițele anchetei sunt conduse de detectivul FBI Alvin Dewey, ce nu se codește să afirme că e cea mai lipsită de sens și violentă crimă din viața sa. Ajutat și de Harper Lee, ce tocmai încerca să facă față celebrității obținute în urma publicării „Să ucizi o pasăre cântătoare”, Capote redă investigația, ancheta și ajunge față în față cu criminalii. O mărturisire sufocantă, o perspectivă care cochetează aproape duios cu empatia, o carte despre care autorul mărturisea că aproape l-a ucis. Deși e o operă de nonficţiune, ultima carte despre jurnalism de pe lista noastră are un stil elegant, fin, ce nu ocolește nici analiza psihologică, nici șocul descoperirii și nici măcar senzaționalul, rezultând un titlu care se citește cu fiori și sufletul la gură.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți despre jurnalism? Vei sărbători Ziua internațională a libertății presei cu unul dintre titlurile noastre?

SaveSave