Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Cărții. Poate vor fi unii care vor zice: „Ei, și? Mult zgomot pentru nimic”. Cine nu a descoperit încă magia închisă între copertele unei cărți poate fi de părerea aceasta. Însă iubitorii de carte dețin un secret pe care-l pot împărtăși oricui este doritor să-l asculte. Interacțiunea cu cărțile potrivite sosite chiar la momentul potrivit seamănă mult cu o poveste de dragoste. Nu se uită cu ușurință și ne reamintim întotdeauna cu plăcere de momentele trăite în compania lor. În fond, încă de când eram mici, cărțile ne-au vorbit despre „Mama și sensul vieții”, ne-au avertizat că la un moment dat vom călători „La Est de Eden” sau poate chiar până „La capătul lumii și în țara aspră a minunilor”. Poate-l vom întâlni pe drum, în această „Vale a Minunilor”, pe „Prințul de hârtie” sau – pentru că se mai întâmplă – pe „Călăul dragostei”. Pe târâmul fictiv fiecare pas este o aventură plină de neprevăzut și o experiență unică. De aceea, nu trebuie să ne înfuriem, nici să ripostăm violent, dacă cineva nu înțelege semnificația acestei zile în întreaga sa profunzime. Este datoria celor care au trăit experiențe semnificative prin intermediul cărților să îi invite în acest univers și pe cei mai puțin avizați. În fond, „Îmblânzirea scorpiei” din fiecare se face lin și cu blândețe, ca „Visul unei nopți de vară”. Iar celor proaspăt intrați în clubul „exclusivist” al bibliofililor le putem prezenta, în semn de bun venit, Decalogul iubitorului de cărți. Să-l parcurgem împreună în rândurile care urmează.

  1. Iubește cărțile din tot sufletul și cu toată inima ta și fii recunoscător celui care ți le oferă.

  2. Nu lua numele scriitorilor in deșert până nu le-ai citit toată opera.

  3. Creează-ți o zi de lectură și respect-o – sau măcar câteva zeci de minute zilnic.

  4. Cinstește-i pe scriitorii care ți-au deschis mintea cu cuvintele lor și vorbește-le și altora despre ei. Du vorba mai departe, că nu-i păcat.

  5. Nu pofti cartea aproapelui. Du-te și cumpără și tu un exemplar din librărie.

  6. Să nu furi! Dacă împrumuți cărți și nu le mai restitui tot furt se cheamă!

  7. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva unui scriitor, mai ales clasic, pretinzând că l-ai citit când nu ai deschis cartea. Fii atent mai ales în cazul poeziei. Pe Eminescu nu o să-l vedem ecranizat curând.

  8. Cu cărțile te poți „desfrâna” oricât. Cu cât citești mai mult, cu atât mai bine e pentru tine.

  9. Nu te închina imediat la „chip cioplit”. Dacă vezi că unui scriitor i se aduc osanale, răsfoiește cartea și convinge-te singur dacă merită atenția ta. Bestseller înseamnă doar bine vândut, nu neapărat și pe gustul tău.

  10. Tratează cartea (aproape) ca pe un obiect de cult. Nu-i îndoi paginile. Folosește un semn de carte. Nu-i rupe „coloana vertebrală”, așezând-o deschisă, la pagina unde ai rămas. Un iubitor de carte resimte ca o durere fizică să vadă că paginile care conțin gândurile prietenilor săi de peste veacuri și din toată lumea i-au fost înapoiate cu pete de cafea sau Coca Cola.

Ei, „Cum vă place?” Sunteți de acord cu prevederile acestui Decalog? Dacă simțiți că mai trebuie introduse unele idei, iar altele eliminate, o puteți face liniștiți. În lumea iubitorilor de carte este democrație absolută. Însă, până una alta, să ne bucurăm de această zi a cărții, în care îi sărbătorim și pe Shakespeare, Cervantes și Vladimir Nabokov. În fond, vorba „Marelui Will”, „Totul e bine când se termină cu bine”!