Curând va veni vremea Moșilor – Moș Andrei, Moș Nicolae și pe nesimțite ne vom trezi în luna cadourilor și în pragul vacanței de iarnă a celor mici. Dacă vrem să fim pregătiți pentru acea perioadăeste bine să ne informăm din timp ce cărți pentru copii putem achiziționa astfel încât zilele posomorâte din această perioadă să se mai învioreze un pic. Pentru a împăca gusturile celor mici cu cele ale copiilor ceva mai mari, dar și nevoile pentru școală o soluție este Setul de 10 volume „Cărțile copilăriei” publicat de editura Curtea Veche.

Vă invităm să descoperiți mai jos 10 dintre cele mai frumoase cărți pentru copii.

Mituri ale Greciei antice”, volum recomandat de Casa Regală a României, reprezintă o repovestire după miturile clasice, ușor de citit de cei mici. Cartea este utilă pentru că oferă o introducere în mitologia greacă, care a influențat atât de mult cultura, și nu numai cea europeană. De la războilul dintre zei, titani și ciclopi și până la povestea lui Heracle, a lui Orfeu și Euridice, Dedal și Icar sau Echo și Narcis, copiii pot afla din narațiuni scrise pe înțelesul lor informații utile și interesante despre principalele mituri ale Greciei antice.

O carte la fel de utilă pentru a pune bazele culturii celor mici este volumul „Mituri romane” , de asemenea recomandat de Casa Regală a României. Sub forma unor povești pline de ființe fabuloase și aventuri spectaculoase, copiii vor afla despre incursiunea lui Enea în Infern, despre povestea impresionantă a lui Arachne, țesătoreasa transformată în păianjen și despre principalii zei celebrați în Roma antică: Jupiter și Iunona, Minerva, zeița înțelepciunii, Venus, cea a dragostei, războinicul Marte sau chipeșul Apollo.

Setul de 10 volume „Cărțile copilăriei” cuprinde și „Povestea regelui Arthur și a cavalerilor săi”, repovestită dupa scrierile lui Howard Pyle. Mitul britanic al regelui Arthur din Camelot, al celebrei sale săbii Excalibur și al Cavalerilor Mesei Rotunde este unul dintre cele mai populare și speculate mituri atât în literatură, cât și în cinematografie. Așadar, când vor vedea o ecranizare a acestei povești e preferabil ca cei mici să aibă în minte și varianta originală. Unul dintre cele mai importante mituri ale culturii britanice, „Povestea regelui Arthur și a cavalerilor săi” oferă copiilor o narațiune captivantă, cu regi, regine și cavaleri, fapte de vitejie și un strop de magie de la vrăjitorul Merlin.

O mie și una de nopți” este una dintre cele mai frumoase culegeri de povești arabe, care merită cunoscută de toți copiii. Aceștia vor fi încântați să-l descopere pe puternicul sultan Sahriar și pe frumoasa și isteața Seherezada. Ca să nu aibă soarta celorlalte pretendente la inima sultanului, iar ivirea zorilor să nu însemne sfârșitul ei, Seherezada spune în fiecare noapte câte o poveste fără a relata deznodământul ei. Suntem convinși că, așa cum sultanul Sahriar aștepta cu nerăbdare următoarea poveste, același efect îl vor avea cele „O mie și una de nopți” și asupra celor mici.

Robinson Crusoe”, o repovestire după romanul clasic al lui Daniel Defoe, este o altă carte recomandată pentru lectura celor mici, fie și numai datorită faptului că este primul roman scris în limba engleză. Însă, pe lângă acest fapt, cartea îi va răsplăti pe micii cititori cu aventura incredibilă trăită de Robinson Crusoe pe insula pustie. Copiii vor deveni martorii luptei sale pentru supraviețuire, dar și a transformării interioare pe care o parcurge acest erou.

Repovestire după romanul clasic al lui Bram Stoker publicat la sfârșitul secolului al 19-lea, „Dracula” este o carte care probabil va avea mulți fani printre micii cititori. Povestea lui Dracula a devenit astăzi nu numai un soi de brand de țară, ci și sursa originală a unui număr impresionant de povestiri, romane și ecranizări de mare succes. Deși toate acestea sunt cumva mai la îndemână, este instructiv pentru copii să-l cunoască pe celebrul Dracula – primul (anti)erou al romanelor cu vampiri.

Și pentru că tot vorbim despre eroi legendari, ar fi fost de neconceput ca din setul „Cărțile copilăriei” să lipsească povestea lui Ulise, războinicul înțelept, rege în Itaca, vestit pentru aventurile sale. „Odiseea” repovestită după epopeea lui Homer, lectură potrivită pentru copii cu vârsta de peste 8 ani, îi va familiariza pe cei mici cu încercările pe care trebuie să le depășească Ulise în lungul drum spre casă, la iubitoarea Penelopa. Lupta cu Ciclopul, înfruntarea cu vrăjitoarea Circe, ispita sirenelor sau incursiunea pe tărâmul întunecat al lui Hades sunt doar câteva episoade ale acestor aventuri.

Una dintre cele mai frumoase povești, cu care au crescut generații de copii la rând este „Pinocchio”. Nu credem să existe copil care să nu fi fost captivat de aventurile băiețelului de lemn, care aspiră să devină un copil adevărat. „Pinocchio” este o poveste care amuză și înduioșează totodată. Și nu în ultimul rând este și instructivă: decât să le ținem celor mici o prelegere despre virtuțile ascultării sau despre cât de jenantă e minciuna mai bine îi îndemnăm să citească această poveste, ca să ajungă singuri la concluziile de mai sus.

Figura lui Peter Pan a devenit un adevărat simbol cultural, pe care e bine ca cei mici să-l cunoască inițial prin intermediul lecturii. Repovestire după cartea romancierului scoțian J. M. Barrie, volumul „Peter Pan” spune povestea băiețelului care refuză să crească și se refugiază în Țara de Nicăieri, alături de zână lui, Tinker Bell și alte creaturi înaripate. În compania lui Peter Pan, copiii vor avea parte de întâmplări care le va deschide apetitul spre aventură: îl vor cunoaște pe căpitanul Hook, vor întâlni pirați și se vor întoarce doar când doresc în lumea reală. Povestea este interesantă și pentru adulți, dar dintr-un alt punct de vedere: Peter Pan este un simbol nu doar al inocenței, ci și al escapismului – fenomen psihologic des întâlnit la vârsta adultă.

Un volum care cu siguranță va fi „devorat” de micii cititori este cel care descrie „Aventurile lui Sherlock Holmes”. Cel mai cunoscut și mai simpatizat detectiv al tuturor timpurilor, Sherlock Holmes a fost creat de scriitorul britanic Sir Arthur Conan Doyle, iar volumul reprezintă o repovestire, mai pe înțelesul copiilor cu vârsta de peste 8 ani după varianta originală. Excentric, uluitor de inteligent, cu un simț al observației ieșit din comun și soluții total nonconformiste pentru fiecare problemă, Sherlock Holmes este un personaj cuceritor. Să ne gândim numai la faptul că, la peste 130 de ani de la nașterea sa pe tărâmul literar, Sherlock Holmes este încă extrem de popular – numărul adaptărilor cinematografice după povestea originală i-a adus chiar și un loc în Cartea Recordurilor.

Voi ce cărți vă gândiți să luați pentru cei mici în perioada următoare?