Știm zeci de exemple: oameni care pretind că au citit o carte, deși știi prea bine că nu au făcut-o. Poate că și tu te-ai încadrat vreodată în această categorie, fie că te aflai la școală, la o cină simandicoasă unde zburau referințe literare sau în fața unei persoane pe care voiai să o impresionezi.

Deși ne-am regăsit fiecare, în grade de vinovăție mai mici sau mai mari, în această situație, și putem spune prin urmare că empatizăm cu ea, te-ai întrebat vreodată care sunt cărțile despre care mințim că le-am citit? În cazul în care erai pe punctul de a spune „Anna Karenina” sau „Ulise”, te-ai fi înșelat. Nu o spunem noi, ci un studiu recent desfășurat în Marea Britanie.

E adevărat că insula mai sus-numită este patria cercetătorilor, dar de data aceasta obiectul lor de analiză ne-a interesat foarte mult! Trebuie să mulțumim The Reading Agency pentru că a avut grijă să ne răspundă la întrebarea: „care sunt cărțile pe care oamenii pretind cel mai des că le-au citit, deși nu au făcut-o?”. Cu ocazia World Book Night 2017, autorii studiului au intervievat peste 2000 de adulți din Marea Britanie, care au fost rugați să numească acea carte care s-a regăsit cel mai des în minciunile lor.

Despre ce cărți mințim că le am cititConcluzia? Nu operele clasice, celebre, sunt cele pe care ne simțim obligați să le citim azi, ci cele care s-au bucurat de ecranizări cinematografice de succes. Astfel, topul realizat de britanici este deschis de cărțile care îl au drept protagonist pe celebrul James Bond. Astfel, Ian Fleming se poate mândri cu titulatura de „autor cu cei mai mulți falși cititori”, deși nu știm dacă această performanță i-ar fi gâdilat neapărat orgoliul. În cazul în care te-ai simțit și tu vreodată încurajat să minți, cu apetitul deschis de un film provocator cu James Bond, noi îți recomandăm să încerci cărțile: sunt chiar mai captivante! Ca să faci un pas mai departe, continuă cu „Ghidul lăudărosului. Expert în James Bond”, unde vei afla totul despre universul celebrului spion, de la sursele de inspirație la secretele filmelor, și, bineînțeles, detalii inedite despre fetele-Bond.

Despre ce cărți mințim că le am cititPe locul al doilea, după cărțile cu eroul britanic, cel mai des în minciunile noastre apare epopeea lui Tolkien, „Stăpânul Inelelor”. Chiar dacă filmele au fost lansate acum mai bine de 10 ani, se pare că Frodo și prietenii săi încă ne mai fac  să ne simțim rușinați pentru că le-am urmărit aventurile doar pe marile ecrane.

Despre ce cărți mințim că le am cititUltima poziție de pe podium în lista „despre ce cărți mințim că le-am citit” este ocupată de „Cronicile din Narnia”- a doua mare saga fantasy din literatura britanică. Un deget acuzator ridicat nu doar de Tolkien, dar și de C.S.Lewis, se pare, care ne determină să ne simțim rușinați că nu le-am parcurs paginile și să pretindem în schimb că am făcut-o.

Despre ce cărți mințim că le am cititPrimele cinci cărți care fac obiectul amăgirilor noastre sunt completate de două titluri aparţinând unor autori americani: bestseller-ul Young Adult „Jocurile foamei”, de Suzanne Collins și marele hit al lui Dan Brown, „Codul lui Da Vinci”. Din nou, interpretarea este aceeași: succese literare care s-au transformat și în filme cu încasări uriașe, pe care am mers să le vedem cu prietenii și despre care, conform studiului, am mințit la un moment dat.

Despre ce cărți mințim că le am cititDar cercetarea desfășurată de britanici nu s-a oprit doar la întrebarea „despre ce cărți mințim că le-am citit”, ci a mers și mai departe, analizând și alte realități îngrijorătoare din lumea literară. Astfel, dintre cei intervievați, două treimi au apreciat că le-ar plăcea să citească mai mult, în timp ce aproape jumătate au recunoscut faptul alarmant că nu o mai fac deloc, fiindcă sunt prea ocupați ca să își mai găsească timp și pentru o carte.

Desigur, rezultatele obținute de studiu nu reprezintă neapărat o noutate șocantă, dar ceea ce ne atrage atenția este faptul că obiectul minciunilor noastre literare și-a mutat centrul de greutate de la marii clasici la scriitorii cu adaptări cinematografice de succes. Cu alte cuvinte, deja e inutil să mai minți azi că l-ai citit pe Tolstoi, dar a devenit ispititor să pretinzi că ai devorat operele lui Dan Brown.

Noi sperăm ca, și dacă ai căzut în capcana de a minți în legătură cu aceste titluri, să recuperezi, oferind o șansă cărții: te va îmbogăți cu o experiență completă și mai profundă decât orice film!

Îți prezentăm mai jos și restul topului cărților despre care mințim cel mai des că le-am citit.

  1. Trainspotting”, Irvine Welsh
  2. Vrăjitorul din Oz”, L Frank Baum
  3. Jurnalul lui Bridget Jones”, Helen Fielding
  4. „The Girl with the Dragon Tattoo”, Stieg Larsson
  5. „The Godfather”, Mario Puzo
  6. „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, Ken Kesey
  7. „Fata dispărută”, Gillian Flynn
  8. „Vânătorii de zmeie”, Khaled Hosseini

Tu ce părere ai despre rezultatele studiului menționat, despre cărți pe care am mințit că le-am citit? Dacă ai făcut-o și tu, vreodată, la ce titlu ai apelat?