Când ne gândim la Jojo Cătălina Grama probabil că cei mai mulți avem în minte modul cum actrița ne-a „condimentat” serile cu mult umor alături de grupul Divertis sau ca „agent al divertismentului” înrolat în Serviciul Român de Comedie. Ne-o amintim pe Jojo din „Poker”, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu, dar și din „Nașa”, unde a interpretat rolul mercenarei Katia. Nu o putem uita nici pe fosta Miss Bârlad Nina, personajul lui Jojo din „S-a furat mireasa”, în comedia regizată de Jesús del Cerro. Filmul sau teatrul nu sunt singurele pasiuni ale actriței îndrăgostite de frumos, sub toate formele sale și pe care încearcă să-l „decline” în tot ce face zi de zi. Jojo iubește muzica, pictura, dar și să scrie, iar din aceste pasiuni s-au născut colecțiile de bijuterii cu povești, pe care le putem admira pe blogul ei. Tot acolo, actrița ne împărtășește cu emoție și pasiune cele mai importante evenimente din viața sa. Pentru că, pe lângă actriță de comedie și creatoare de bijuterii, Jojo este mama lui Achim, un băiețel de cinci ani și a Zorei, „Degețica” sosită în familia ei în urmă cu doar câteva luni.

Jojo, fetița sociabilă care juca „frunza”, „lapte gros” și își dorea să fie băiat, a avut în copilărie și adolescență prieteni dragi, numai ai ei. „Cărțile mi-au fost în copilărie și adolescență cei mai buni prieteni. Îmi plăcea să ies să mă joc afară, cu copiii, însă cel mai mult îmi plăcea să călătoresc folosindu-mi imaginația. Am trăit înconjurată de cărțile părinților mei. Apoi, am început să le am pe-ale mele. Citeam mereu: când mâncam, când mă trezeam, noaptea, pe furiș, ca să nu mă certe ai mei. Cărțile mi-au fost cei mai buni profesori. Citind am învățat o mulțime de lucruri despre oameni și viață. În ultimii ani, cărțile au construit o relație specială între mine și fiul meu. Îi citesc seară de seară și, prin ochii lui și bucuria cu care descoperă fiecare aventură în parte îmi retrăiesc și eu copilăria” spune actrița.

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi” de Nikolai Nosov a fost cartea copilăriei lui Jojo și, mai nou, o descoperă și băiatul ei, Achim: „ Lectura mea de seară acum, pentru ca i-o citesc lui Achim, este Aventurile lui Habarnam. A fost cartea mea favorită în copilărie și acum, că o recitesc, mă face să mă simt bine și, din nou, mică, mică!”

Cărțile, prietene bune din copilărie cu Jojo, nu au dezamăgit-o nici pe parcursul vieții. I-au stat alături, de fiecare dată, cu un sfat util, un moment special sau chiar au intermediat câte o revelație. „ Fiecărei cărţi citite îi datorez enorm! Consider că întotdeauna cărţile speciale apar când ai mai mare nevoie de ele, ca un îndrumător, ca un mesager, care să îţi arate răspunsul pentru o anumită situaţie pe care o trăieşti în acel moment. De fiecare dată o carte mi-a schimbat viaţa. Pasajele citite şi recitite de nenumărate ori m-au condus frumos pe propriul meu drum” mărturisește Jojo. Astfel, dacă atunci când era mică Jules Verne i-a transformat copilăria într-o continuă aventură, „La Medeleni mi-a vorbit frumos despre dragoste, iar romanele de capă şi spadă m-au învățat despre onoare şi datorie faţă de lucrurile pe care le prețuiești în viaţă, astăzi prețuiesc cuvintele lui Dalai Lama despre spirit și tot ce presupune viaţa, dar citesc cu plăcere și romane din seria Humanitas Fiction”. „O mie și una de nopți”, „Cavalerii Pardaillan”, „Winnetou”, „Dama cu camelii”, „Tess D’Urberville” sau „La răscruce de vânturi” sunt cărți care au umplut nopțile actriței cu aventură și pasiune în adolescență.

Jojo crede cu tărie că o carte are puterea de a schimba viața oricărei persoane. „Trebuie numai să o laşi să facă parte din ea. Dacă ar fi să aleg ceva care m-a ajutat pe mine cu adevărat, atunci aş alege toate conversaţiile cu Dalai Lama publicate. „Forța binelui – Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi”, „Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată”, „Despre fericire, viață și multe altelesau Emoții vindecătoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre rațiune, emoții și sănătate sunt doar câteva dintre acestea” spune actrița.

Dintre autorii motivaționali, opțiunile lui Jojo se îndreaptă către Mark Mason: „E singurul scriitor motivațional care mă face să râd noaptea, când toată lumea doarme!”

Între cărțile care i-au plăcut cel mai mult, Jojo recomandă celor care iubesc lectura cu aceeași pasiune ca ea „Cele mai frumoase povestiri de Hermann Hesse, nuvele de o incredibilă eleganță și subtilitate, Vânătoarea de stele de Zoe Valdes, un roman surprinzător, care îți provoacă imaginația sau trilogia Millennium de Stieg Larsson pentru cei care iubesc thriller-ul”.

Voi ce cărți ați citit dintre cele recomandate de Jojo și pe care v-ar plăcea să le citiți în viitor?