Din cele mai vechi timpuri, fantasticele sirene au aprins imaginația oamenilor de pretutindeni. Frumoase, seducătoare, intangibile, vietățile marine populau adâncurile de cleștar, dar ieșeau din când în când la suprafață cu intenții mai mult sau mai puțin favorabile oamenilor. Coada de pește ce se legăna lasciv, alături de trunchiul de om, dotat de cele mai multe ori cu un chip desăvârșit, au fascinat femei și bărbați deopotrivă. Ispititoare, malefice sau spirite pozitive, sirenele au populat literatura încă din perioade imemoriale. Dacă ești pasionat de aceste făpturi, descoperă în rândurile de mai jos 4 cărți cu sirene!

Din adâncurile fantastice ale apelor: 4 cărți cu sirene de pus pe lista de lecturiTitlul care ne vine primul în minte atunci când vine vorba despre sirene? Basmul lui Hans Christian Andersen. În cadrul său, sirena pierde conotațiile de ispită care duce la pierzanie și devine o ființă neadaptată, ce dorește din tot sufletul să fie om. Precum îngerii căzuți ai Raiului care jinduiesc la experiențele terestre, și Mica Sirenă vrea să schimbe coada de pește cu mai îndemânaticele picioare. Îndrăgostită de un prinț, fiica apelor face un târg cu o vrăjitoare și își dă vocea în schimbul atât de doritelor picioare, năzuind că își va face iubitul om să se îndrăgostească de farmecul său și fără glas. Însă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar basmul lui Andersen ne servește, ca întotdeauna, o lecție: aceea că nu ne putem părăsi familia și meleagurile natale, că nu e cazul să facem pacte cu diavolul pentru a obține ceea ce nu e permis. Sirena danezului are parte de un final sfâșietor, diferit de adaptarea Disney, dar nu neapărat de unul trist: în unele variante devine înger, în altele se întrupează ca o ființă celestă, din spuma apelor. În niciuna nu rămâne însă cu prințul, fiind, din păcate, cea mai tristă sirenă de pe lista noastră de astăzi.

Din adâncurile fantastice ale apelor: 4 cărți cu sirene de pus pe lista de lecturiSirenele nu apar doar în basmele clasice, ele populează și literatura Young Adult. Una dintre cele mai celebre cărți care se joacă cu miturile subacvatice în lumea contemporană este Of Poseidon de Anna Banks. Eroina sa, Emma, e o tânără care are trăsături de sirenă, respectiv poate comunica cu ființele mărilor și oceanelor, dar trăiește pe o plajă ca o adolescentă obișnuită. Această situație se schimbă atunci când îl cunoaște pe Galen, un „siren”, prinț al apelor care știe că fata posedă Darul lui Poseidon și este singura ce îi poate salva lumea. Bineînțeles, cei doi se îndrăgostesc și vor trebui să traverseze multe dificultăți până ce își vor putea manifesta dragostea. Of Poseidon se diferențiază de romanele Young Adult familiare, populate cu făpturi fantastice, grație umorului infuzat de autoare și perspectivei naratoriale duble: îl urmărim atât de Gavin, dar și pe Emma, ceea ce face ca povestea lor de dragoste să fie mai profundă și mai complexă. Of Poseidon este prima dintre cele 3 cărți din seria The Syrena Legacy și reprezintă cu siguranță un must read dacă ești pasionat de uluitoarele sirene.

Din adâncurile fantastice ale apelor: 4 cărți cu sirene de pus pe lista de lecturiRevenim la literatura clasică, ce ne aduce o nouă viziune asupra sirenelor. Acestea nu mai sunt nici ființe ce tânjesc după o existență umană, nici adolescenți îndrăgostiți, ci reiau mitul antic al făpturilor ispititoare, ce doresc moartea bieților marinari căzuți pradă farmecelor lor. Este viziunea lui Homer din Odiseea! În poemul antic, Ulise și tovarășii săi, în drumul legendar către Ithaca, trebuie să facă față și sirenelor seducătoare, care îi vor alături de ele, pe fundul mării. Sirenele lui Homer sunt descrise ca femei foarte frumoase, ce trăiesc pe o insulă doar a lor, deși autorul nu este extrem de precis în ceea ce privește aspectul lor specific: conform grecilor antici, se pare că sirenele aveau coadă de pasăre, nu de pește, ceea ce ne poate tulbura un pic viziunea asupra lor. Cu toate acestea, un lucru e cert: făpturile fantastice sunt irezistibile, iar Ulise reușește să treacă de ele doar după ce urmează sfaturile vrăjitoarei Circe: conducătorul e legat zdravăn de catarg, pentru a nu le cădea în mreje, iar marinarii își astupă urechile, pentru a nu le auzi șoaptele înnebunitoare. Sfaturi de reținut dacă miturile se dovedesc adevărate și te vei întâlni vreodată cu o pereche de sirene la viața ta!

Din adâncurile fantastice ale apelor: 4 cărți cu sirene de pus pe lista de lecturiSirenele părăsesc apele pentru ultimul titlu de pe lista noastră de cărți cu sirene și își fac veacul numai pe pământ. Kami Garcia și Margaret Stohl au dat lovitura cu A 16-a lună, o poveste despre o fată cu puteri, o vrăjitoare adolescentă, Lena, care trebuie să fie revendicată la 16 ani de puterile întunericului sau ale luminii. Făcând parte dintre Casteri, ființe supranaturale, Lena se îndrăgostește de un om care o vrea numai pentru el și pentru bine. Însă nu vom vorbi azi despre ei, ci ne vom referi la unul dintre cele mai interesante personaje negative, Ridley Duchannes, anti-eroina, verișoara Lenei dotată cu puteri de sirenă: poate atrage bărbații și îi determină să facă numai ce vrea ea. Deși Ridley a fost revendicată de întuneric, devine o protagonistă atipică în Dangerous Creatures, spin-off-ul inspirat de bestseller-ul lui Kami Garcia. Ridley e „îndulcită” de dragostea pe care o poartă lui Wesley “Link” Lincoln, pe care trebuie să îl salveze de la o soartă crudă. Iată un alt titlu de adăugat pe lista fanilor sirenelor, un roman Young Adult diferit, în care personajele negative farmecă cu caracterul lor insolit, iar sirenele rămân protagoniste ale viziunii antice negative, fiind însă dotate în mod generos cu un destin pozitiv, cu tot cu pecete de happy-end.

Tu ce părere ai despre aceste cărți cu sirene? Care dintre ele își va regăsi locul pe lista ta de lecturi? Te numeri printre cititorii fascinați de ființele fantastice?