De la inscripţiile pe piatră, piele de animale sau papirusuri, până la cartea tipărită sau ebook, cuvântul scris a străbătut o istorie lungă şi aventuroasă. Zestrea culturală a omenirii înglobează toate aceste forme de a transmite mai departe istoria şi literatura, iar valoarea unei scrieri pe piele de animal rămâne aceeaşi chiar şi în era digitală.

De ani buni se vorbeşte despre nivelul următor în evoluţia cărţii, de faptul că ebook-ul va detrona cartea tipărită. Însă, cu toate că acest format de carte există deja pe piaţă de ceva timp, preferinţele cititorilor nu numai din România, ci din lumea întreagă, încă se îndreaptă, într-o proporţie covârşitoare, către cartea tipărită. Să urmărim, în continuare, trei particularităţi ale fiecărui format de carte pentru a ne decide mai uşor spre ce optăm: ebook sau carte tipărită?

  • Preţul unei cărţi digitale, mult mai mic decât al uneia tipărite, este de natură să încurajeze lectura folosind acest format. Cu toate acestea, deşi este acceptat faptul că ebook-urile reprezintă viitorul, puţin peste 5% dintre cititorii europeni aleg acest format de carte. Lucrurile nu stau altfel nici în România, unde cifra cititorilor de carte în format electronic este chiar mai mică.
  • Deşi există autori care aleg să îşi publice unele dintre romane exclusiv în acest format – este cazul lui Paulo Coelho, spre exemplu – sunt foarte multe titluri de cărţi tipărite care încă nu sunt disponibile sub formă de ebook. Cu toate acestea, oferta este destul de bogată, iar un avantaj îl constituie faptul că sunt accesibile instantaneu.
  • Fiecare bibliofil împătimit s-a confruntat, probabil, cu situaţia de a nu mai şti unde să depoziteze cărţile tipărite. În ceea ce priveşte cartea electronică, această problemă nu există. Un ebook reader poate stoca în memoria sa şi mii de cărţi, peste care nici nu se aşterne praful, nici nu se deteriorează. Şi totuşi….
  • Parcă nimic nu se compară cu mirosul unei cărţi proaspăt tipărite, cu o vizită într-o librărie sau cu plăcerea de a semna pe prima pagină a cărţii şi a nota momentul când a fost achiziţionată. Bineînţeles, acestea sunt argumente de natură subiectivă, emoţională, însă ele cântăresc mult în decizia cumpărătorilor de a se îndrepta către carte tipărită sau ebook. Dincolo de argumentele subiective, există studii care atestă că…
  • Studenţii optează pentru versiunea fizică a unei cărţi, în special pentru cele de natură umanistă, chiar şi în cazul când versiunea electronică este disponibilă în mod gratuit. Un studiu realizat de Universitatea din Washington, în urmă cu trei ani, arată că doar 25% dintre studenţii la ştiinţe umaniste apelează la varianta ebook, în timp ce majoritatea covârşitoare preferă cartea tipărită.
  • În cadrul unui studiu realizat de The Guardian în 2012, unora dintre participanţi li s-a dat să citească o povestire în format tipărit, iar celorlalţi, pe ecranul digital. Concluzia a fost că cei care au citit cartea în formatul fizic au reusit să stabilească o conexiune emoţională mai puternică cu naraţiunea faţă de cei care au citit în format electronic. De asemenea, primii dintre aceştia au putut să redea evenimentele prezentate în povestire în ordine cronologică mult mai exact. Potrivit Digital Book World, în Statele Unite, mai puţin de 10% dintre părinţi aleg să le citească poveşti copiilor seara, înainte de culcare, folosind un ebook. Acest format de carte este asociat de mulți părinţi mai mult cu divertismentul, cu jocurile interactive şi este evitat şi din cauza impactului negativ asupra somnului.

Voi ce preferaţi? Cartea tipărită sau ebook-ul?