Până la Black Friday, conceptul de „Vinerea neagră” ne-ar fi provocat mai degrabă fiori, evocându-ne un eveniment întunecat de film horror, dar perspectiva s-a schimbat de când am făcut și noi cunoștință cu fenomenul reducerilor absolute. Și, pentru ca lucrurile să fie și mai frumoase, ziua cu cele mai multe discount-uri s-a extins de la domeniul electrocasnicelor și electronicelor și la preferatele noastre, cărțile! De acest Black Friday, alege și tu să îți împodobești biblioteca și descoperă propunerile noastre: 5 cărți pe care să nu le scapi de sărbătoarea reducerilor!

Nu scăpa aceste cărți de Black Friday!Nu am fi putut începe lista noastră de cărți recomandate pentru Black Friday fără a-l omagia pe laureatul premiului Nobel pentru literatură din acest an, japonezul Kazuo Ishiguro. Dintre operele sale, una rimează perfect cu toamna, cu apropierea iernii friguroase și cu sentimentul dulce-amar de sfârșit de an: cu alte cuvinte, e cel mai bun moment să citești „Să nu mă părăsești”. Inclusă în categoria generică de distopii SF, cartea lui Ishiguro te impresionează mai tare prin dramatismul ei, prin emoțiile tragice atât de artistic dozate decât prin scenariile apocaliptice prezentate. Kathy, Ruth și Tommy sunt elevi la colegiul Hailsham, dar existența lor, presărată cu iubiri și cu problemele specifice vârstei, nu este deloc una obișnuită; în realitate, sunt clone create doar pentru a dona organe. Dacă ți se pare că premisa e sfâșietoare, pregătește-te pentru restul cărții: „Să nu mă părăsești” e una dintre cele mai profunde și mai impresionante cărți ale laureatului de premiu Nobel, inclusă în lista Time a celor mai bune 100 de romane în limba engleză scrise între 1923 și 2005, așa că e musai să profiți de reducerile de Black Friday și să o aduci în casa ta!

Nu scăpa aceste cărți de Black Friday!Dacă sintagma „Întâi l-au omorât pe tata” nu-ți evocă decât filmul omonim, „First They Killed My Father”, regizat de Angelina Jolie pentru Netflix, trebuie să remediezi cât de curând situația și să faci cunoștință și cu cartea. Romanul autobiografic al lui Loung Ung, supraviețuitoare a regimului violent instaurat în Cambodgia de khmerii roșii ai lui Pol Pot, te mișcă până la lacrimi, și nu neapărat tragismul evenimentelor relatate te zguduie, cât demnitatea și curajul cu care este relatat. Micuța Loung face parte dintr-o familie de rang înalt din Cambodgia și trăiește o viață lipsită de griji până la 5 ani, singura ei problemă fiind aceea că mama ei o consideră prea zvăpăiată și rebelă. Situația se schimbă însă dramatic când capitala Phnom Penh este invadată de armata lui Pol Pot, iar familia fetei este nevoită să se retragă. Părinții fetiței sunt omorâţi, frații trimiși în tabere de muncă, iar protagonista-autoare este antrenată să devină copil-soldat. Peste toate aceste atrocități, Loung Ung țese însă o pânză de bunătate și omenie, de curaj și de lecții de viață, care fac din carte un must read.

Nu scăpa aceste cărți de Black Friday!Nu vrem să îți oferim impresia că Black Friday este sinonim cu lecturile devastatoare, așa că îți recomandăm acum un cu totul alt gen de operă: o poveste de seamă din categoria Young Adult. Kami Garcia și Margaret Stohl au devenit celebre cu seria Cronicile Casterilor (în engleză, Beautiful Creatures), iar acum te invităm să te delectezi cu cel de-al treilea titlu, „Luna de foc”. Lena Duchannes este o adolescentă cu puteri magice, un Caster care trebuie reclamată de întuneric sau de lumină, într-un univers cu o mitologie extrem de complexă. Ethan Lawson Wate e iubitul său, care are puterea de a o proteja. În a treia carte, cei doi trebuie să facă față unor serii de dezastre ce lovesc orășelul Gatlin, în timp ce Ethan este bântuit de creaturi care îl vânează în vise, dar și în realitate, și începe să își piardă încet-încet pofta de viață. Seria adolescentină te va fermeca cu fantezia bogată și cu acțiunea trepidantă, dar și cu un cuplu de protagoniști mai „rotunzi” decât eroii tradiționali ai acestui gen. Exact genul de carte cu care să te distrezi de Black Friday!

Nu scăpa aceste cărți de Black Friday!Tocmai când toată lumea se aștepta să lanseze „The Winds of Winter”, a șasea și penultima carte din seria „Cântec de gheață și foc”, G.R.R. Martin face ceea ce știe mai bine, și anume își surprinde cititorii cu o poveste din același ciclu, dar care nu are legătură cu acțiunea principală a romanelor. În ciuda titlului, „Dragonul de gheață” nu face referire la evenimentele traumatizante din ultimele episoade ale seriei TV, pe care le vom trece sub tăcere de dragul celor care preferă să aștepte cartea și să vizioneze apoi serialul. Dimpotrivă! Una dintre cele mai așteptate cărți ale anului, disponibilă acum la precomandă, o are drept protagonistă pe Adara, un copil al iernii, care devine călăreața fiorosului dragon înghețat, și care formează alături de el un cuplu neobișnuit de eroi, singurii capabili să salveze lumea. Dedicată atât copiilor, cât și adulților, „Dragonul de gheață” poate sau nu să anticipeze sfârșitul iubitei serii „Cântec de gheață și foc” sau doar să se joace cu mințile fanilor, dar un lucru este cert: trebuie să se afle pe lista ta de cărți de Black Friday!

Nu scăpa aceste cărți de Black Friday!Te-am tentat cu distopii, cu romane autobiografice și fantezii Young Adult, ți-am recomandat cartea disponibilă la precomandă a unuia dintre cei mai celebri scriitori ai momentului, acum îți amintim că este timpul să te simți bine și te sfătuim să investești de Black Friday într-o operă care are acest scop primordial: „Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking. După ce prima carte a danezului, „Mica enciclopedie Hygge”, a devenit bestseller în 31 de țări, autorul își propune să ne învețe despre mecanismele fericirii de la cel mai dăruit popor al lumii, din acest punct de vedere. Din nou, vei avea parte de relatarea unor experiențe specific nordice, care pot fi aplicate însă în orice colț al lumii. Stilul cald, pe alocuri autoironic, simplitatea și înțelepciunea sunt din nou caracteristicile principale ale cărții: e genul de operă care te face să te simți bine instant. „Mica enciclopedie Lykke” e disponibilă la precomandă și, mai important, beneficiază de celebra reducere de Black Friday.

Ți-a plăcut lista de cărți de Black Friday recomandate de editorii de la Cartea de la ora 5? Dacă da, suntem curioși care titlu își va face primul loc în coșul tău de cumpărături. Profită de reducerile existente și îngreunează-ți biblioteca: suntem siguri că nu se va supăra!