Phil Knight, Shoe Dog. Memoriile creatorului NIKE

Dacă admir un logo al unei firmei, acesta este Swoosh, însemnul firmei americane Nike, inspirat din foșnetul ca de aripă făcut de un alergător care te depășește.

O carte desăvârșită din unghiul a ceea ce se numește „self-made man” sau visul american („American dream”): cartea „Shoe Dog”, a lui Phil Knight, omul care a creat imperiul Nike cu 50 de dolari împrumutați de la tatăl său după o operă de subtilă persuasiune și care l-a condus din 1964 până în 2016.

La 24 de ani, Knight își dă seama că nu e făcut pentru lucrul echipă și, ca atare, trebuie să se dezvolte singur, principiul lui fiind: „Viața e creștere. Crești sau mori.”

În 1964, Knight pleacă în Japonia să prindă „șpilul” pantofiorilor diabolic de rapizi. Omul care în 1964 vindea, din portbagajul mașinii, de 8000 de dolari, a ajuns să aibă o cifră de afaceri de 30 de miliarde de dolari. A început cu un lucrător (un prieten bun), adăugându-se apoi o secretară, un jurist, un mare atlet care a început să facă rost de cumpărători, ajungând până la 68.000 de angajați.

Aflăm cum au convins băncile să le împrumute bani, cum i-a trădat partenerul japonez, cum au ajuns în China, o piață de 1 miliard de persoane, cum îi „rade” concurența (cei doi frați germani care au creat Adidas și Puma), cum se cumpără atleții la olimpiade, ce înseamnă agentul comercial (primul tenismen care a semnat un contract pentru a reprezenta Nike a fost un român: Ilie Năstase), cum au luptat cu Fiscul american, cum au ajuns la numele Nike (zeița victoriei în mitologia grecă) și multe altele.

O poveste de succes desăvârșită, care te umple de viață.

Traducere de Louis Ulrich.

buton