Vasile Th. Cancicov, Jurnal din vremea Ocupaţiei, Ediţie de Daniel Cain, Vol. 2, Editura Humanitas

Fost conservator (deputat de Bacău), dar frate de ministru liberal (Mircea Th. Cancicov, ucis de comunişti în închisoarea din Râmnicu Sărat), Vasile Cancicov (1873-1931) avea să treacă la conservatorii democraţi ai lui Take Ionescu, odată cu I.L.Caragiale. (De altfel, în Ordinea, ziarul condus de Cancicov, aveau să apară constant conferinţele takisto-electorale caragialiene dintre 1908-1912).

Culmea e că tocmai Marghiloman, şeful conservatorilor, avea să-l sprijine în repetate rânduri pe Cancicov, pe când acesta suferea represaliile autorităţilor germane în Bucureştii aflaţi sub ocupaţie.

Suntem în 1917-1918, cu capitala în plin regim militar de rechiziţie (se confiscă nu doar case, cai şi alimente, ci lenjerie de pat, gardurile de sârmă şi fier, ba chiar şi…cauciucul de la mesele de biliard), cu un C. Stere care, de groaza ruşilor, propune anexarea României la Austria, cu soldaţii bulgari care fură moaştele Sf. Dumitru de la Mitropolie, cu calmul acomodant şi petrecăreţ al bucureştenilor, indiferent de etnia şi rosturile ocupantului, plus un Cisşmigiu unde se cultivau zarzavaturi pe toată lungimea peluzei dintre Primărie şi Schitul Măgureanului.

Dacă ţi-a plăcut recenzia, poţi cumpăra cartea de aici.