Pe 4 noiembrie va avea premiera al patrulea sezon din serialul dramatic Outlander, producția britanică marca Starz bazată pe seria de cărți ce o are drept autoare pe Diana Gabaldon. Primul titlu din serie, „Călătoarea” a fost încununată și Cartea săptămânii la noi, deci nu va mai reprezenta o noutate faptul că suntem fani declarați ai epopeii lui Claire, englezoaica ce este catapultată înapoi în timp din perioada postbelică până în Scoția secolului al VIII-lea. Serialul are parte de o bază numeroasă de fani, reușind să întruchipeze tot farmecul și complexitatea unei cărți care amestecă ficțiunea, romantismul, aventura și istoria într-un mix peste măsură de captivant. Dacă aștepți cu aceeași nerăbdare ca și noi premiera sezonului 4 și te întrebi cum vei măsura distanța dintre cele 13 episoade deja anunțate, noi îți recomandăm în rândurile de mai jos 3 cărți  pentru fanii Outlander!

Eşti fan Outlander? 3 cărți pe care sa le citeşti în aşteptarea premierei noului sezonClaire se numără printre personajele preferate ale fanilor literaturii nu numai datorită relației ei înflăcărate cu scoțianul Jamie, ci și pentru că e o eroină în carne și oase, bine șlefuită, cu o personalitate puternică. Inițial o asistentă de pe front călită în bătălii și pasionată de puterea vindecătoare a plantelor, Claire ajunge să devină doctor în toată regula în America secolului al XX-lea. Dacă vocația ei de medic este unul dintre elementele ce te-a atras la Outlander, atunci trebuie să citești The Gilded Hour de Sara Donati. Superba carte le are drept protagoniste pe Anna Savard și verișoara ei Sophie, doi doctori din New York-ul de sfârșit de secol XIX, care trebuie să facă față nu numai bolilor, dar și preconcepțiilor, rasismului, discriminării, care sunt în floare inclusiv în epoca actuală. Cele două femei sunt obligate, precum Claire, să facă alegeri sfâșietoare și, tot ca ea, au vocație de salvatoare. De remarcat este și atmosfera captivantă a New York-ului anilor 1800, înfloritor și decadent, închistat în tradiții în toată tinerețea sa, o schimbare binevenită față de locațiile străvechi, pline de magie din Scoția, care ni se revelează în Outlander.

Eşti fan Outlander? 3 cărți pe care sa le citeşti în aşteptarea premierei noului sezonBetseller New York Times și USA Today, A Desperate Fortune de Susanna Kearsley a reușit performanța de a primi aprecieri inclusiv din partea Dianei Gabaldon, autoarea iubitei serii Outlander. „Fascinant și captivant…ador un roman care descrie modul în care oamenii își păstrează secretele”: iată cum au sunat cuvintele scriitoarei care a readus la modă călătoriile în timp. Te tentăm tot cu două protagoniste, de data aceasta despărțite de mai bine de aproape 300 de ani. Sara e pasionată de computere și de spargerea codurilor, așa că se angajează să descopere mesajul ascuns în jurnalele lui Mary Dundas, fiica unui exilat iacobit. Bineînțeles, pe măsură ce fascinanta poveste a fetei i se revelează, Sara va înțelege că și viața ei e pe punctul să se schimbe în mod dramatic, și că propria siguranță e pusă în pericol. Precum Outlander, A Desperate Fortune tratează cu elemente ale istoriei Scoției, precum rebeliunea iacobită despre care am aflat în sezonul al doilea al serialului (și în cartea a doua a seriei, Dragonfly in Amber) și aduce în prim plan conflicte politice și amoruri interzise cu Highlanderi seducători. Deși al doilea titlu de pe lista noastră de cărți pentru fanii Outlander nu conține elemente paranormale sau supranaturale, așa cum se întâmplă în alte cărți ale autoarei, iar călătoria în timp lipsește cu desăvârșire, tot regăsim acel inefabil je ne sais quoi ce ne-a făcut să ne îndrăgostim și de universul Dianei Gabaldon.

Eşti fan Outlander? 3 cărți pe care sa le citeşti în aşteptarea premierei noului sezonNe reîntoarcem la ceea ce ne-a fermecat în Outlander, înaintea călătoriei în timp, înaintea poveștii de dragoste aventuroase, elementul care ne-a făcut să dăm pagină după pagină: personalitatea lui Claire. Poate cel mai mare avantaj al unei cărți cu războaie, cu un erou curajos, cu elemente paranormale și cu intrigi politice, este faptul că eroina sa nu se lasă niciodată umbrită de vreuna dintre aceste „atracții”. Claire se întoarce cu 200 de ani în urmă, dar și în propria linie temporală e o femeie înaintea timpurilor, modernă, inteligentă, temerară. Este exact portretul pe care i-l facem și lui Beryl Markham, prima aviatoare care a realizat un zbor solo peste Atlantic de la est la vest. Cu părinți exploratori (o altă similitudine cu Claire), Beryl e pasională, ambițioasă, curajoasă, captivantă, iar povestea sa face deliciul cititorilor în Zbor in jurul soarelui de Paula McLain. Bestseller New York Times, opera a pătruns într-unul dintre cele mai selecte topuri de carte ale momentului, cel realizat de către gigantul Amazon, ceea ce demonstrează din plin impactul pe care l-a avut. Vei savura aventurile femeii crescute în Kenya, dar și trioul amoros pe care îl formează cu exploratorul de safari Denys Finch Hatton, charismatic și complicat, și cu Karen Blixen, autoarea viitorului hit Out of Africa. Cu elemente autobiografice și o ecranizare cinematografică în curs, „Zbor în jurul soarelui” este cartea pe care trebuie să o citești cât timp aștepți ca Outlander să își facă debutul pe micile ecrane.

Tu te numeri printre fanii epopeii lui Claire și Jamie Fraser? Ai urmărit și serialul cu priză la public? Dacă da, ai de gând să te delectezi cu romanele pe care ți le-am recomandat? Abia așteptăm să ne scrii și să ne sugerezi, la rândul tău, alte cărți pentru fanii Outlander!