Sunt multe voci care afirmă că apetitul pentru seriale s-a declanşat în anii 90, atunci când sitcomul american „Friends” ţinea lipiţi toţi ochii de micul ecran. Clasat în toate topurile de succes din lumea serialelor (locul patru printre cele mai urmărite episoade finale din istorie), „Prietenii tăi” ajunsese atât de celebru şi de iubit încât, spre finalul filmărilor, actorii din rolurile principale erau plătiţi cu fabuloasa sumă de 1 milion de dolari per episod. Dar nu motivele financiare şi nici recordurile atinse ne-au determinat să căutăm azi cărţile care să rezoneze cu unul dintre cele mai cunoscute seriale, ci dragostea pe care TV Show-ul a trezit-o în sufletele fanilor săi. La 14 ani de la difuzarea ultimului episod, Friends are parte de reluări peste tot în lume, inclusiv la noi. Atmosfera caldă, umorul delicios, dar mai ales chimia dintre actori, care ne-au convins de la început că Rachel, Ross, Monica, Phoebe, Chandler şi Joey chiar sunt prieteni la cataramă reprezintă mărci înregistrate Friends, alături de decorurile nostalgice ale New York-ului anilor 90 şi intimitatea cafenelelor sale. Noi încercăm azi să regăsim aceste elemente în opere literare: iată cinci cărţi pentru fanii „Prietenii tăi”!

Eşti fan „Prietenii tăi”? Cinci cărţi pe care le vei îndrăgi!Am putea spune că personajul principal din „Sweetbitter” e o combinaţie delicioasă dintre cele trei protagoniste din „Friends”. Tess are ceva din inocenţa lui Rachel când descoperă pentru prima dată viaţa pe cont propriu, din personalitatea adorabil de bizară a lui Phoebe şi împarte aceeaşi ocupaţie cu Monica: lucrează într-unul dintre cele mai selecte restaurante din New York. La 22 de ani, eroina lui Stephanie Danler vine în Oraşul care nu doarme niciodată pentru a trăi aşa cum nu ar fi putut-o face niciodată acasă, se angajează într-un local high end unde descoperă gastronomia fină, vinul ameţitor, dragostea, dezamăgirile şi cocaina. „Sweetbitter” îţi va răsfăţa papilele gustative cu descrieri grandioase ale mâncărurilor şi sufletul cu un stil considerat „strălucit” de criticii de la New York Times. Însă ceea ce are în comun cu „Prietenii tăi” este viaţa vibrantă şi, bineînţeles, New York-ul colorat, efervescent, ce devine un personaj de sine stătător. Cartea s-a numărat printre cele mai aşteptate din 2016 şi va fi transformată în serial în 2018, aşa că ai toate motivele să revii la dragostea pentru „Friends” şi să te bucuri de „Sweetbitter” în pauzele literare dintre episoade.

Eşti fan „Prietenii tăi”? Cinci cărţi pe care le vei îndrăgi!Unul dintre motivele pentru care „Prietenii tăi” a stârnit atât de multă afecţiune sunt peripeţiile cel mai adesea neverosimile prin care grupul de prieteni trece. Ştim că povestea nu ar fi funcţionat atât de bine dacă ar fi fost un film, în care discuţiile simple din cafenea sau sesiunile de spionaj ale vecinului gol şi urât nu ar fi avut loc. De la aceeaşi idee plecăm şi atunci când îţi recomandăm „No One Belongs Here More Than You”, o colecţie de 16 povestiri care a primit în 2007 premiul Frank O’Connor International Short Story Award. Pline de fantezie, intercalând anecdote demne de „Friends”, precum povestea obsesiei unei femei de vârstă mijlocie pentru Prinţul William sau istorisirea unei fete care se mută departe de părinţi pentru a da piept cu viaţa, dar care sfârşeşte prin a se angaja într-un sex shop, fragmentele din „No One Belongs Here More Than You” te vor fermeca cu autenticitatea lor, la fel de evocatoare ca aventurile celor 6 prieteni. Iar exemplul autoarei e la rândul său o sursă puternică de inspiraţie: Miranda July e regizoare, actriţă, cântăreaţă, scriitoare, scenaristă, dovedind că nu prea există lucruri pe care să nu le poată face!

Eşti fan „Prietenii tăi”? Cinci cărţi pe care le vei îndrăgi!Când râzi atât de mult precum în cele mai bune episoade din „Friends”, nu e de mirare că ai nevoie şi de un strop de seriozitate. Este exact ceea ce îţi va oferi „O poveste haioasă”, în ciuda titlului său. Protagonistul, Craig Gilner, pare întruchiparea visului american din cărţile Young Adult: are 15 ani şi tocmai a fost admis la unul dintre cele mai prestigioase licee din Manhattan. Însă presiunile la care este supus îl dărâmă emoţional, aşa că în scurt timp ajunge să se gândească la sinucidere. Salvarea sa vine de la şedinţele de psihoterapie şi internarea într-o un spital de boli mentale, acolo unde îşi întâlneşte…adevăraţii prieteni (şi da, şi iubirea). Suntem siguri că ai remarcat asemănarea cu „Prietenii tăi”: cei mai dragi oameni vor apărea acolo unde te aştepţi mai puţin. Însă „O poveste haioasă” e mai mult decât o carte pentru fanii „Friends”! Stilul lui Ned Vizzini e complex, captivant, purtându-te de la momente de o tristeţe irecuperabilă la speranţă fără de margini. Un roman spumos, puternic, impresionant, care îţi va demonstra că nu poţi renunţa la literatură nici în mijlocul maratoanelor din serialul tău preferat.

Eşti fan „Prietenii tăi”? Cinci cărţi pe care le vei îndrăgi!Cei de la Booklist au afirmat despre „Un bărbat pe nume Ove”: „dacă ar exista un premiu pentru cea mai fermecătoare carte a anului, acest roman l-ar câştiga fără probleme”. Similitudinea cu ceea ce înseamnă pentru mulţi dintre noi „Friends” e atât de limpede, încât nu e de mirare că am trecut romanul pe lista de cărţi pentru fanii „Prietenii tăi”. Ove e un bărbat morocănos, cu o dragoste fierbinte pentru reguli plictisitoare, antipatizat de vecini şi temut de ceilalţi, un personaj în aparenţă extrem de antipatic. La prima vedere, un erou pe care protagoniştii din „Friends” l-ar trece la categoria „ciudăţenii” şi de care ar fi probabil fascinaţi. Dar ceea ce ascunde acest „diamant de personaj” e un interior atât de colorat, de profund, o viaţă atât de bogată şi o poveste care te va impresiona fără drept de apel. Iar schimbarea de care se bucură în momentul în care un cuplu de iranieni, copilele lor şi o  pisică aterizează în rutina sa tristă, zguduind-o din temelii, e una dintre cele mai iscusit redate din întreaga istorie a literaturii. Citeşte aici şi recenzia noastră de la Cartea săptămânii şi nu lăsa să îţi scape această minunăţie de carte.

Eşti fan „Prietenii tăi”? Cinci cărţi pe care le vei îndrăgi!Şase prieteni se întâlnesc într-o tabără artistică, în anii adolescenţei, şi îşi iau numele de „Interesanţii”. Îşi jură, ca într-o poveste, că vor fi prieteni şi peste ani şi ani, iar promisiunea lor îi regăseşte mult mai târziu, la vârsta de mijloc, când viaţa i-a dus pe drumuri diferite. Da, premisa seamănă uluitor de mult cu „Prietenii tăi”, dar nu este singurul motiv pentru care am recomandat această carte fanilor serialului. Deşi tragismul nu lipseşte din „Interesanţii”, Meg Wolitzer dă dovadă în cea de-a zecea operă a sa de un ochi perspicace şi de un simţ al observaţiei impresionant, care o ajută să creioneze acea atmosferă specială ce aminteşte de „Friends”. Nici comicul nu lipseşte, însă ceea ce îţi va oferi ultima carte de pe lista noastră este o perspectivă mai lucidă a ceea ce ar fi devenit vieţile lui Ross, Chandler, Joey, Monica, Rachel şi Phoebe după zeci de ani, dacă ar fi părăsit spaţiul strâmt al TV-ului şi s-ar fi strecurat în lumea largă şi adevărată.

Tu te numeri printre fanii „Friends”? Îţi place să le revizitezi periodic apartamentele învecinate din New York? Cu ce alte titluri al completa lista noastră de cărţi pentru fanii „Prietenii tăi”? De abia aşteptăm să ne scrii!

Sursă foto: Comedy Central UK