Palate somptuoase de aur, noblețe, lux, putere, artă, poezie, dar și opulență, extravaganță, decadență: dinastia Romanov întruchipa odată una dintre cele mai captivante expresii ale monarhiei din Europa. Cu prinți și prințese școliți la Paris și reveniți apoi să aducă cele mai înalte forme ale culturii europene pe nesfârșitele teritorii ale Mamei Rusia, dinastia s-a aflat în fruntea celui mai întins stat din lume din 1613 până pe fatidica dată de 15 martie 1917, când Țarul Nicolae al II-lea abdica forțat în urma Revoluției din Februarie. De la primul Țar al Rusiei, Mikhail Romanov, trecând prin făuritorul Imperiului, Petru I și până la nefericitul ultim conducător, au fost aproape 3 secole în care Romanovii au transformat Rusia într-o putere continentală ce nu putea fi ignorată. Cu Putin aspirând, după cum afirmă cu admirație loialiștii săi, pe bună dreptate la titlul de Noul Țar, Romanovii sunt mai actuali decât oricând. Desăvârșește-ți cunoștințele despre ei cu ajutorul celor 3 cărți despre Romanovi de mai jos!

Eşti fascinat de Rusia? Cele mai bune cărți despre RomanoviFie că privești cu teamă, cu venerație sau cu invidie parcursul contemporan al Rusiei, o întrebare răsare pe buzele tuturor celor care cunosc un strop de istorie: ce ar fi fost colosul rus dacă nu ar fi existat Petru cel Mare? Romanovul, faimos pentru faptul că a ridicat prin violență un stat medieval la rangul de mare putere continentală, că a desfășurat reformele necesare pentru modernizarea atât de necesară și că a pus primul bazele extraordinarei forțe militare, e cu siguranță o figură complexă. „Petru cel Mare” de Robert K. Massie a primit Premiul Pulitzer pentru nonficţiune și nici nu e de mirare: cu peste 850 de pagini, biografia nu lâncezește nicio secundă și se citește precum scenariul unui blockbuster. Cu vervă și talent, autorul descrie destinul copleșitor al unui om bigger than life, de la copilul de 10 ani care se juca încă cu soldățeii de plumb, încoronat prea devreme, la monarhul care a pus bazele unei armate greu de înfrânt. Sunt creionate atât aplecarea spre violență a lui Petru, dar și geniul său politic și militar, viziunea uluitoarea, interesul și fascinația manifestată față de cultura occidentală, obsesia pentru mare și flota rusească. Autorul pune accent inclusiv pe contextul extern și intern al epocii lui Petru: viața politică, socială, culturală, religioasă, relațiile cu soția Ecaterina sau cu prietenul său, captivantul prinț Mensikov. Bineînțeles, sunt analizate și legăturile cu celelalte puteri europene, de la Suedia învinsă în Marele Război Nordic până la Imperiul Otoman, învingător pe teritoriul Moldovei noastre. Perfect documentată, o operă colosală despre un personaj așijderea, „Petru cel Mare” reprezintă una dintre cele mai bune și mai apreciate cărți despre Romanovi, creionând portretul celui mai renumit dintre membrii dinastiei regale.

Dacă Robert K.Massie cade la un moment dat în capcana de a înfrumuseţa ușor portretul lui Petru cel Mare, Simon Sebag MontefioreEşti fascinat de Rusia? Cele mai bune cărți despre Romanovi nu are nicio secundă iluzia că Romanovii au fost altceva decât o dinastie crudă, care tortura adversari după bunul plac, adora opulența și extravaganța și nu se dădea înapoi de la orgiile sexuale. „Romanovii 1613 – 1918” e o operă monumentală care caută să înțeleagă principiile după care s-a ghidat poate cea mai fascinantă dinastie din istorie: cum au reușit să domnească peste un imperiu ce se întindea peste o șesime din suprafața pământului, să îl păstreze neîntrerupt timp de 3 secole și să îl piardă apoi în chip tragic. Autorul are un ton pasional, aduce la viață portretele celor 20 de țari și țarine cu un talent uluitor și conturează o poveste plină de măreție și grandoare, în care faci cunoștință cu divinul și diabolicul, totodată. Brutalitate, sex, putere, intrigi de palat și de alcov, rivalități de familie, decadență și extravaganță, aventurieri, curtezani, revoluționari, poeți, toți își dau întâlnire într-o operă de ficțiune ce pare adesea mult prea șocantă pentru a fi reală. Însă istorisirea lui Montefiore are la bază cercetări de arhivă și nu e produsul imaginației omenești, așa cum ar putea părea la prima vedere. A primit elogii precum „fascinantă”, „captivantă”, „splendidă”, „cuceritoare”, „fermecătoare”, „uluitoare” de la cele mai de seamă publicații (The Observer, The Times, The Economist, The Washington Post, The New York Times Book Review, The Wall Street Journal), motive suficiente pentru a-i devora și tu paginile, mai ales dacă ești interesat de istoria Rusiei, în care trecutul pare să semene incredibil de mult cu prezentul.

Eşti fascinat de Rusia? Cele mai bune cărți despre RomanoviDacă istoria sângeroasă a Romanovilor pare uneori chiar indiferentă în răceala ei, pregătește-te să fii impresionat de relatarea la cald a ultimelor clipe ale celor din urmă membri ai dinastiei, Țarul Nicolae al II-lea, Țarina Alexandra, micuțul Alexei și cele 4 surori Olga, Tatiana, Maria și Anastasia. Știm deja, în urma analizelor ADN-urilor, că toți cei 7 au fost uciși cu bestialitate de bolșevici și că legenda supraviețuirii Anastasiei era doar un mit. Însă specialista în istorie rusă Helen Rappaport își asumă în The Last Days of the Romanovs: Tragedy at Ekaterinburg misiunea de a scoate la lumină, fir cu fir, tot ce li s-a întâmplat acestora în ultimele 16 zile ale vieții lor. Nu e vorba despre nonficţiune, ci mai degrabă de ficțiune istorică, iar autoarea își asumă anumite libertăți, construind relatarea ca pe un thriller sau un horror în care grozăvia sfârșitului cunoscut e și mai terifiantă. Bazându-se pe faptele cunoscute până acum (o seamă de detalii privind execuția familiei regale rămân necunoscute), dar și pe mărturii din partea Consulului britanic la Ekaterinburg, Sir Thomas Preston, precum și a unor călători americani și englezi, Rappaport oferă o mărturie adesea sfâșietoare, cutremurătoare, care nu e recomandată cititorilor slabi de înger. Așteptând o salvare promisă, care nu mai avea să vină, Țarul și familia sa ne arată cum ia sfârșit o dinastie de 300 de ani în strânsoarea ucigașă a unui Război civil.

Dacă ești fascinat de Rusia prezentului, poate că trebuie să înțelegi Rusia trecutului. Aceste 3 cărți despre Romanovi îți vor dezvălui aspecte noi ale istoriei sângeroase, ale figurilor autoritare, opresive, dar și atinse de geniu, de o măreție pe care nimeni nu le-o poate contesta.