Dacă la început freelancerii erau o categorie de-a dreptul bizară, pestriță și rar întâlnită, în contextul economic complex al realității contemporane ei devin din ce în ce mai numeroși. Definiți drept acele persoane care lucrează într-un regim independent, fără angajamente de lungă durată cu angajatorii și caracterizați prin mobilitate, freelancerii își creează propriul program, își iau concediu când vor și, în general, par a concretiza acel ideal de libertate la care visăm toți din prima zi în care ne-am angajat. Desigur că realitatea nu e nici pe departe atât de roz și, dacă ești freelancer, știi deja că ai parte de propriile provocări cu care un angajat stabil nu va avea niciodată de-a face. Fie că îți spui „liber profesionist” sau „lucrător freelancer”, faci parte din aceeași categorie, cea care are, precum Spiderman, și puterea, și responsabilitatea de partea sa. Noi te ajutăm azi cu câteva titluri create special pentru a te ajuta să te dezvolți. Iată 3 cărți pentru freelanceri!

Eşti freelancer? 3 cărți pe care trebuie să le citeştiTe avertizăm încă de la început că prima carte de pe lista noastră, Rework de David Heinemeier Hansson și Jason Fried nu aduce nimic nou sub soare. Nu te aștepta să îți zguduie lumea, dar nici nu te îndoi de puterea pe care o are de a te ajuta în munca ta de freelancer. De fapt, autorii chiar insistă că titlul lor le este dedicat cu precădere micilor întreprinzători, proprietarilor de afaceri, victimelor reducerilor de personal și artiștilor (freelanceri) care s-au săturat să fie numiți „muritori de foame”. Cu alte cuvinte, tuturor celor care lucrează independent și care vor să facă performanță. Principalul sfat al scriitorilor? Uită de tot felul de „trucuri”, nu considera că ai nevoie de un birou fancy sau de investitori externi pentru a sparge gheața, ci bazează-te pe un singur lucru: pe munca ta. „Rework” e practic un manual pentru eficientizarea productivității și pentru găsirea acelui ritm de muncă dătător de satisfacții imediate și pe termen lung. Sfatul care ne-a plăcut cel mai tare, aplicabil mai ales pentru freelanceri, concretizează importanța câștigurilor imediate, dar și necesitatea de a investi bani, timp și resurse pentru a-ți face un renume. Din nou, nimic din ce nu ai fi putut bănui și singur, dar reconfortant este faptul că strategiile de succes vin din partea unor oameni ce au avut deja parte de reușită: Hansson și Fried au întemeiat o companie de software inovatoare și vând produse folosite de milioane de clienți, așa că este evident că sunt voci pe care orice freelancer ar trebui măcar să le audă, dacă nu să le și asculte.

Eşti freelancer? 3 cărți pe care trebuie să le citeşti

Da, știi ce faci și cu siguranță ești conștient că ești un freelancer, dar câte cunoștințe ai despre specificul categoriei profesionale de care aparții? Dacă trăiești adesea cu ideea că te afli în minoritate pentru că toți prietenii tăi lucrează confortabil într-un birou, află că nu e nici pe departe cazul: specialiștii sunt de părere că în câmpul muncii american nu mai puțin de o treime dintre angajați sunt freelanceri. O comunitate selectă care a supraviețuit și datorită apariției The Freelancer’s Bible: Everything You Need to Know to Have the Career of Your Dreams on Your Terms, de Sara Horowitz. Al doilea titlu de pe lista noastră de cărți pentru freelanceri te învață tot ce trebuie să știi pentru a excela ca jucător independent pe piața muncii. De la atât de necesarele sfaturi privitoare la plata taxelor, la pensii private versus pensii de stat (vei vedea că multe dintre realitățile sociale din America încep să se aplice și la noi) până la decizii poate mai puțin importante, dar cu impact major, cum este cea a stabilirii unui birou acasă sau închiriat ori tacticile pentru a revitaliza o zi grea, ai totul la îndemână. Horowitz te învață cu generozitate și cum să atragi clienți și cum să îi menții fericiți, dar și de ce ai nevoie pentru a-ți consolida o reputație ireproșabilă. Biblia freelancer-ului este cu siguranță un titlu care te poate scoate din încurcătură și care merită să își aibă loc de onoare pe masa oricărui liber profesionist. Plină de sfaturi practice care te vor ajuta să te organizezi mult mai bine decât o faci acum, The Freelancer’s Bible: Everything You Need to Know to Have the Career of Your Dreams on Your Terms poate deveni rapid salvarea ta.

Eşti freelancer? 3 cărți pe care trebuie să le citeştiVom începe cu o caracterizare pe care o considerăm genială a ultimului titlu de pe lista noastră, „Startup de 100$” de Chris Guillebeau: „o carte de tipul „doi în unu“: e un şut în fund care să te facă să-ți urmezi visul și o hartă ca să nu te rătăcești odată ce ai pornit la drum. Dacă nu te simţi pregătit să-ți lansezi propria afacere după ce citeşti această carte, trebuie să te întorci și s-o citeşti din nou!” Afirmațiile lui Daniel H.Pink, autorul, jurnalistul și prezentatorul TV american, redau perfect funcția de inspirație pe care o are „Startup de 100$”. Guillebeau a vorbit de-a lungul cercetărilor sale cu peste 1500 de persoane care au obținut venituri de minimum 50.000$ folosindu-se de o investiție în cel mai bun caz modestă. Dintre aceștia, a reținut doar 50 de cazuri, cele mai impresionante și mai incredibile. Oferind exemple precise și tocând rețeta succesului în bucăți mici și diverse, ultimul titlu de pe lista noastră te convinge că poți face orice și că poți deveni un freelancer de succes fără planuri de afaceri complicate, fără diplome de facultate și chiar și fără angajați, intrând în marele joc doar cu pasiunea și cunoștințele tale și identificând pur și simplu o categorie care este interesată să plătească pentru ceea ce ești capabil să oferi. Iar dacă deja ți se pare acaparator, citește cartea recomandată de mulți dintre oamenii de succes ai prezentului, fiindcă Chris Guillebeau e mai mult decât capabil să îți ofere impulsul de care ai nevoie.

Vrem să știm cu câți freelanceri stăm de vorbă! Tu ai fost tentat de recomandările noastre? Consideri că vreuna dintre cele 3 cărți pentru freelanceri va reuși să te ajute să evoluezi așa cum îți dorești?