Pe Muntele Olimp se adunau zei cu povești fascinante, fiecare având putere asupra unei aspect din viața umanității. Pe ei îi conducea Zeus, tatăl tuturor, căsătorit cu Hera, iar lor li se alăturau alte 10 zeități. Mulți dintre noi am crescut cu poveștile olimpienilor, cu pildele de curaj ale eroilor născuți din zei, istorisiri fără urmă de îndoială atât de captivante. La vârsta maturității ne-am dorit să știm mai multe și am descoperit cărți despre mitologia greacă, care ne dezvăluie tainele uneia dintre cele mai complexe și mai fascinante colecții de mituri din istoria umanității. Descoperă mai jos titlurile ce ne-au ținut lipiți de paginile lor!

Ești pasionat de zeii și zeițele Olimpului? 4 cărți despre mitologia greacă pe care să le citeștiCea mai fascinantă modalitate de a face cunoștință cu zeii Greciei Antice nu este prin intermediul unei lucrări de specialitate, ci prin uluitoarea „Iliada”, poemul epic atribuit lui Homer. Este considerată a fi prima operă literară europeană, iar unii o apreciază, până în ziua de azi, drept cea mai impresionantă. Deși focusul Iliadei e reprezentat de Războiul Troian, nu putem uita de faptul că Homer îi intercalează cu grație și pe locuitorii Olimpului; aceștia sunt la fel de interesați precum muritorii de rând de soarta celui mai mare conflict al Antichității. Astfel, de partea grecilor sunt Hera, Atena și Poseidon, printr-un concurs de împrejurări, iar de partea asiaticilor Apollo și Afrodita, în principal. Până și marele război începe nu de la frumusețea Elenei, ci, în perspectiva lui Homer, de la proverbialul duel dintre Zeița frumuseții, Afrodita, Regina zeilor, Hera, și zeița Războiului, Atena, care îi cer prințului troian Paris să o declare pe cea mai frumoasă, promițându-i fiecare o răsplată. Paris o alege pe Afrodita ce îi oferă accesul către cea mai frumoasă femeie din lume, Elena, și de aici începe totul. Ceea ce captivează în cazul „Iliadei” este personalizarea zeilor: de la nemuritori intangibili aceștia devin la fel de pasionali precum muritorii, invidioși, geloși, supuși greșeli și, mai presus de toate, vulnerabili fără să o realizeze. Poemul epic te va introduce într-un război ce reia conflictele din cer, în ceea ce este considerată încă cea mai fascinantă bătălie a tuturor timpurilor.

Ești pasionat de zeii și zeițele Olimpului? 4 cărți despre mitologia greacă pe care să le citești

Mythology: Timeless Tales of Gods and Heroes de Edith Hamilton reia nu numai miturile Greciei și ale Romei antice, dar și porțiuni din mitologia nordică, într-o carte care va face deliciul celor mici și celor mari, deopotrivă. Ai parte de toate fragmentele suculente din mitologia greacă, de la căderea Titanilor, la miturile creației, Războiul Troian, aventurile lui Hercule, dar și de multe alte povești mai puțin cunoscute ale Olimpului. Te vei delecta cu tragicele epopei de dragoste dintre zei și muritori sau vei trăi cu sufletul la gură palpitantele pățanii ale eroilor. Însă al doilea titlu de pe lista noastră de cărți despre mitologia greacă face mai mult de atât: ne expune o parte din istoria umanității, ne conduce printr-una dintre cele mai apreciate porțiuni de filozofie, ne insuflă valori precum curajul, sacrificiul, dreptatea, compasiunea, pe care poate ar trebui să le reinterpretăm în societatea controversată de azi. Miturile sunt considerate o lectură obligatorie la orice vârstă, iar reinterpretarea lor în operele unora dintre cei mai mari gânditori ai lumii, de la Freud la Eugene O’Neill, nu poate decât să le ateste și mai pregnant valoarea.

Ești pasionat de zeii și zeițele Olimpului? 4 cărți despre mitologia greacă pe care să le citeștiUrmătoarea carte și-a asumat misiunea de a organiza uriașa și fascinanta lume a mitologiei grecești. Sunt reluate din nou poveștile care ne-au fascinat, cosmologia, originea zeilor, viața olimpienilor, eroii și poveștile lor, impresionantele saga de familie, dar este realizată și o legătură profundă dintre miturile olimpiene și viața socială a Greciei, religia, peisajele, geografia, conturându-se un tablou care aduce la lumină o lume demult dispărută. „Lumea completă a mitologiei grecești” de Richard Buxton atrage atenția de la coperta de pe care te întâmpină vicleanul cal troian, convingându-te apoi că ai făcut cea mai bună alegere prin intermediul cuprinsului bine organizat și al imaginilor fabuloase din interior. E o carte care va arăta perfect pe măsuța ta de cafea!

Miturile Olimpului sunt prezente pretutindeni; au influențat filme, piese de teatru, cărți, Ești pasionat de zeii și zeițele Olimpului? 4 cărți despre mitologia greacă pe care să le citeștiiar elemente din ele se regăsesc și în blockbuster-ele de azi, inclusiv în atât de iubitul „Războiul Stelelor”! Noi am făcut din fericire cunoștință cu ele încă din copilărie grație lui Alexandru Mitru și „Legendelor Olimpului”. Precum lucrările menționate mai sus, scriitorul român începe cu geneza Universului, cu titanii și zeii, apoi mută planul asupra umanității și ne descrie vânjoșii eroi: pe Perseu, cel care a învins Meduza, pe Hercule și cele 12 munci ale sale, pe Ahile, cel scăldat în râul Stix pentru a deveni imbatabil. E una dintre cele mai frumoase cărți, care ne-a vrăjit în copilărie, dar care ne demonstrează că steaua mitologiei nu va apune niciodată, atât timp cât vor exista oameni și cât acestora le va plăcea să depene povești. Mitru a fost premiat de Academia Română în timpul comunismului, dovedind că nici măcar o perioadă tulbure nu putea ucide dragostea pentru fantezie și aventură.

Tu ce părere ai despre cele 4 cărți despre mitologia greacă? Care dintre aceste titluri te atrage cel mai tare și cu ce poți completa lista noastră?

Photo by Arthur Yeti on Unsplash