Ziua de 27 aprilie are o însemnătate importantă pentru locuitorii Africii de Sud, care sărbătoresc Libertatea obținută în 1994, atunci când au fost organizate primele alegeri democratice. După o lungă perioadă de colonialism, în care minoritatea albă domina, populația și-a câștigat, cel puțin pe hârtie, libertatea ce garanta o emancipare de la sărăcie, rasism, șomaj, sexism și alte forme de discriminare. Pentru că ne place să sărbătorim prin literatură tot ceea ce e pozitiv, te invităm să cinstești și tu Ziua Națională a statului citind câțiva dintre cei mai celebri scriitori din Africa de Sud!

Extinde ți orizonturile literare: cinci scriitori din Africa de Sud de adăugat pe lista de lecturăProbabil unul dintre cei mai celebri scriitori sud-africani, J.M. Coetzee s-a născut în 1940 și trăiește în prezent în Australia. A fost recompensat în 2003 cu Premiul Nobel în literatură și este primul scriitor omagiat de două ori cu Booker Prize, un record depășit de atunci doar de Peter Carey și Hilary Mantel. Apreciat pentru „compoziția atent șlefuită a romanelor sale, pentru dialogul pregnant și strălucirea analizei”, acestea fiind și motivele pentru care Academia Suedeză i-a înmânat râvnitul Nobel, Coetzee a avut meritul de a purta numele Africii de Sud peste hotare, de a lupta împotriva apartheidului și de a deschide drum pentru manifestările artistice din interiorul țării. Cu o prezență publică discretă, refuzând inclusiv să își facă apariția pentru a-și primi cele două premii Booker Prize, Coetzee e vegan, nu fumează și nu bea, e ateu și duce o existență considerată de mulți a fi simbolul reținerii și al dedicației. Așteptându-i pe barbari pune perfect în lumină aceste considerente: spune povestea unui magistrat fără nume, care merge să readucă sub stăpânirea Imperiului un fort dominat de barbari. Pe măsură ce acțiunea înaintează, începem însă să ne adresăm întrebări de natură filosofică: cine e barbarul, de fapt? Romanul te va ului cu perspectiva fină și va reprezenta un prim pas spre a cunoaște mai bine scriitorii din Africa de Sud.

Extinde ți orizonturile literare: cinci scriitori din Africa de Sud de adăugat pe lista de lecturăLa polul opus față de Coetzee, Andrew Murray reprezintă unul dintre primii scriitori care au impus numele Africii de Sud în tărâmul literaturii. Scriitor creștin, acesta a pus accent în operele sale pe puterea divinului. Una dintre cele mai importante lucrări, citită și azi, este Divine Healing. Poți vindeca corpul prin pastile, e concepția lui Murray, dar pentru a te simți cu adevărat bine, împăcat cu tine și cu Universul, este bine să apelezi la forța divină. Cartea scriitorului sud-african oferă o perspectivă interesantă asupra creștinismului și a divinității, prezentând o altă fațetă a dezvoltării societății africane.

Extinde ți orizonturile literare: cinci scriitori din Africa de Sud de adăugat pe lista de lecturăMargaret Atwood a spus despre scriitoarea Nadine Gordimer că e imposibil să imaginezi istoria romanului sud-african fără a te referi la ea. Plină de energie, cu un stil clar, incisiv, modern, Gordimer e prima câștigătoare a Premiului Nobel din țara a cărei sărbătoare națională o cinstim azi. Profund implicată în politic, s-a opus apartheidului și se pare că l-ar fi influențat pe Nelson Mandela în celebrul său discurs din 1964, care i-a adus condamnarea pe viață. Scrierile lui Gordimer urmează în general o structură similară; o poveste de viață, cu personaje bine conturate și credibile, care sunt nevoite să facă față implicării politicului în existența lor. La agățat, primul roman al scriitoarei laureate cu Nobel tradus și în România, schimbă puțin această perspectivă intercalând și o superbă poveste de dragoste, care nu se eliberează însă nici ea din capcana influenței politicului și societății.

Extinde ți orizonturile literare: cinci scriitori din Africa de Sud de adăugat pe lista de lectură

Zakes Mda e considerat unul dintre marii scriitorii, poeți și dramaturgi sud-africani, renumit și pentru activitatea sa de profesor universitar (a predat la Yale și la Universitatea din Vermont, printre altele). Lucrările sale au fost traduse în 21 de limbi, proliferând spiritul sud-african în toată lumea. The Heart of Redness, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, aflat pe lista scurtă a prestigiosului premiu Commonwealth Writers Prize, e un roman uluitor, aflat la intersecția dintre istorie, mit și ficțiune realistă. Alternând între prezentul lui Camugu, ce se întoarce în America după ce a părăsit Africa de Sud din cauza apartheidului, și secolul al XIX-lea, atunci când profeta Nonqawuse a împărțit țara în „credincioși” și „necredincioși”, producând foamete și prăpăd cauza unei profeții false, romanul te cucerește cu complexitatea sa. The Heart of Redness e considerat a fi primul roman major din noua Africa de Sud, cea eliberată de colonialism și de apartheid, așa că trebuie neapărat să se afle pe lista ta de lectură.

Extinde ți orizonturile literare: cinci scriitori din Africa de Sud de adăugat pe lista de lecturăÎncheiem lista de scriitori sud-americani numai buni de descoperit și de adăugat pe to read list cu Breyten Breytenbach. Profilul său se potrivește semnificativ cu cel al autorilor de mai sus: născut într-o perioadă politică tulbure, a devenit un membru de marcă al mișcării anti-apartheid și a petrecut timp în închisoare din cauza viziunilor sale. Devenit cetățean francez, Breytenbach a publicat poezii și proză, a pictat și a impresionat și cu operele sale de non-ficțiune. La acestea din urmă ne vom referi azi, respectiv la Forged in Battle, istoria formării Batalionului 32. Protagonistul este Jan Breytenbach, fratele scriitorului, ce a reușit să transforme un grup de foști membri ai guerilei angoleze FNLA, cu o moralitate ambiguă, într-una dintre cele mai bune grupări de contrainsurgenţă. Care este secretul prin care niște teroriști periculoși au devenit soldați decorați? Breytenbach le-a insuflat loialitatea către unitatea comandamentului, nu față de țară sau de cauză. Una dintre cele mai importante cărți ale istoriei militare africane, dar în același timp și o operă de nonficţiune plină de umanitate și de pasiune. Cu altă cuvinte, o carte aparținând unui scriitor sud-african pe care trebuie neapărat să o citești.

Urăm „La mulți ani” Africii de Sud cu ocazia Zilei Libertății de pe 27 aprilie! Tu ni te vei alătura, strecurând pe lista ta de lectură acești scriitori sud-africani? Care dintre numele de mai sus se potrivește cu preferințele tale literare? În cazul în care ești cunoscător al literaturii sud-africane, ce alt autor ai adăuga pe listă?

SaveSave

SaveSaveSaveSave