Al treilea sezon al serialului The Crown, creat de către Peter Morgan și produs de Sony Pictures pentru Netflix, a avut premiera pe 17 noiembrie. Prezentând biografia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, show-ul TV s-a bucurat încă de la apariție de un succes imens, propulsat mai ales pe fondul popularității de care se bucură familia regală britanică. Dacă ești fan, știi deja că actorii s-au schimbat pentru sezonul al treilea, reflectând mai bine noua perioadă din viața personajelor, cea cuprinsă între 1964 și 1976, rememorând astfel cele două mandate ale lui Harold Wilson și făcându-ne cunoștință, printre altele, cu Prințul Charles ieșit din adolescență și îndrăgostit de Camilla, cea care avea să îi devină soție. Dacă amestecul de dramă și ficțiune istorică din serialul muti-premiat te-a cucerit și pe tine, te tentăm mai jos cu 3 cărți pentru fanii The Crown, pe care să le citești în timp ce te delectezi cu episoadele din al treilea sezon.

Fan al serialului The Crown? Avem 3 recomandări literare!Întreabă o mare parte dintre fanii The Crown și îți vor mărturisi că, deși sunt fascinați de viața Reginei Elisabeta, ceea ce așteaptă e să o vadă pe Prințesa Diana adusă la viață și pe Kate Middleton și Meghan Markle portretizate cu autenticitate. Îți vom oferi acum o porție romantică și delicios de amuzantă de regalitate cu „The Royal We”, romanul scris de bloggerițele Heather Cocks și Jessica Morgan, mințile din spatele savurosului Go Fug Yourself, site-ul listat de The Guardian pe lista celor mai influente 50 de bloguri. Ceea ce ne place la primul titlu de pe lista noastră este că, deși autoarele se inspiră fără urmă de îndoială din evenimentul care era recomandat drept nunta secolului, căsătoria dintre Prințul William și aleasa inimii sale, Kate Middleton, povestea lor e mult mai „sprințară” și totodată mai accesibilă. Bex Porter e o americancă ușor cinică, care nu a visat niciodată la marea dragoste, spre deosebire de sora sa geamănă, Lacey. Dar Bex este cea care merge la Oxford și se îndrăgostește de chipeșul Nick, despre care nu bănuiește că e moștenitorul tronului regal. Relația e, firește, presărată cu sare și piper din plin, dar scriitoarele nu ezită să prezinte și latura mai întunecată a relației cu un prinț: lipsa intimității, febra tabloidelor, sacrificiile pe care trebuie să le faci. Povestea pare să îi aparțină mai mult lui Meghan decât lui Kate și a fost lăudată de toată suflarea criticii, fiind apreciată drept o lectură lejeră, dar însoțită de un mesaj profund.

Fan al serialului The Crown? Avem 3 recomandări literare!

Dincolo de drama de tabloid care i-a atras cu siguranță pe mulți dintre fanii serialului, aspectul care a impresionat cel mai mult la producția britanică a fost abundența detaliilor, scenografia autentică și costumele pur și simplu superbe. Dacă te uiți la The Crown pentru a surprinde măreția unei epoci, atunci The Gown de Jennifer Robson trebuie să poposească pe lista ta de lecturi. Ficțiune istorică briliant țesută, cartea spune povestea a trei femei despărțite de șapte decade. Ann și Miriam se ocupă de aplicarea broderiilor la casa de modă a lui Norman Hartnell, dar viața lor pare să înceapă atunci când li se oferă onoarea de a participa la creația celei mai importante rochii a momentului, cea în care Elisabeta îi va spune „da” lui Philip Mountbatten. Un spectacol de trandafiri, perle, boboci de iasomie și cristale, rochia va rămâne în istorie, iar al doilea titlu de pe lista de cărți pentru fanii The Crown surprinde atât procesul laborios al realizării sale, dar și contextul nunții regale, ce are loc într-o societate aflate la marginea colapsului și a disperării cu toate că tocmai a ieșit victorioasă din cel mai mare război al tuturor timpurilor. Pe lângă amănuntele inedite care dau de gol o cercetare minuțioasă, The Gown te va captiva și cu povestea prieteniei și a relaţiei inedite dintre cele trei femei: Mariam și Ann despre care ți-am vorbit mai sus, dar și Heather, nepoata lui Ann, cea care va primi 70 de ani mai târziu o parte din broderia neasemuit de frumoasă a rochiei reginei și va trebui să descopere secretul din spatele materialului. Cartea are atașată pe ea ștampila „perfect for fans of The Crown”, un motiv în plus să nu o ratezi.

Fan al serialului The Crown? Avem 3 recomandări literare!Te-am făcut părtaș al aventurilor unei fete care își trăiește propria poveste de dragoste cu un prinț, dar și al unor femei ce țes rochia de mireasă a uneia dintre cele mai mărețe regine ale lumii, este momentul tot pentru un roman istoric, de data aceasta având ca protagonistă o figură regală cât se poate de reală. Înainte de Elisabeta a fost Victoria și, dacă deja simți fiorul de tristețe asociat cu gândul că și al treilea sezon al serialului The Crown va zbura, află că te poți delecta cu aventuri regale și în show-ul PBS „Victoria”. Te tentăm acum cu cartea ce a stat la baza scenariului, ce o are drept autoare pe Daisy Goodwin, cea care avea să traducă acțiunea și pe micul ecran. În 1837, tronul Marii Britanii este moștenit de cea mai puțin potrivită persoană: Alexandrina Victoria, o fată mică de înălțime, stângace și influențabilă. Ceea ce pare a fi rețeta unui dezastru este însă povestea uneia dintre cele mai mărețe suverane ale lumii. Decizând dintr-o singură mișcare să se scuture de controlul mamei sale și de prenumele pe care îl detestă, regina dă de știre că se va întâlni singură cu miniștrii săi și pășește într-o viață ce va deveni subiect de filme și romane. Cu un talent nativ pentru a amesteca riguroasa cercetare istorică cu vibrația fanteziei, Daisy Goodwin ne aduce în fața ochilor portretul incredibil de bine realizat al unei fete tinere pe cale să devină femeie și o figură istorică legendară. Ultimul titlu de pe lista de cărți pentru fanii The Crown te va acompania acum, în vizionarea serialului, dar și după ce acesta se va fi încheiat.

Tu ce părere ai? Care dintre titlurile de mai sus ți-a atras atenția? Te numeri printre privitorii serialului multi-premiat, așteptat cu sufletul la gură de abonații Netflix și nu numai? Îți plac propunerile noastre de cărți pentru fanii The Crown?