Mama, ooh/ I don’t want to die/ I sometimes wish I’d never been born at all”: versurile Bohemian Rhapsody, marele hit al trupei britanice legendare Queen, ne răsună încă în minte, la 28 de ani de la moartea solistului său. Cu toate acestea, cu ecoul cuvintelor sale în inimi și muzica gâdilându-ne urechile, cu un film biografic turnat anul trecut și câștigător de numeroase premii Oscar, Freddie Mercury pare să trăiască în continuare printre noi. Născut în Zanzibar și educat în școli britanice de prestigiu, frontman-ul trupei Queen a pus piciorul pe pământ englez abia în 1964, la 18 ani, iar în 1970 forma alături de chitaristul Brian May și toboșarul Roger Taylor una dintre cele mai celebre formații de rock ale tuturor timpurilor. Adulat pentru charisma sa, idolatrizat pentru geniul său, apreciat pentru capacitățile vocale uluitoare, ce acoperă 4 octave, Freddie Mercury a fost mai mult decât un om al muzicii, a fost o legendă. Azi îți propunem să îți aduci aminte de el așa cum se cuvine, cinstindu-i dispariția de pe 24 noiembrie 1991 cu unul dintre titlurile de mai jos: 3 cărți despre Freddie Mercury pentru fanii muzicii bune de pretutindeni!

Fan Queen? 3 cărți despre Freddie Mercury cu care să îți alini dorulAnul trecut, Bohemian Rhapsody lua cu asalt cinematografia și sfârșea prin a aduna aproape un miliard la box-office și nu mai puțin de 4 premii Oscar, printre care se număra și distincția pentru Cel mai bun actor, acordată lui Rami Malek. Demonstrând că magia nu s-a sfârșit și că lumea e la fel de fascinată de mitul lui Mercury precum în timpul vieții sale, pelicula făcea loc pentru titluri noi despre cântăreț. Publicată în 2011 și reeditată cu prilejul apariției filmului, Bohemian Rhapsody: Adevărata biografie Freddie Mercury ne oferă, în viziunea criticilor, cel mai loial portret al artistului de geniu de până acum. Este de folos și faptul că autoarea sa, Lesley-Ann Jones, e o jurnalistă de rock multi-premiată în Marea Britanie și o apropiată de formației Queen. Pentru a elabora cea mai completă viziune asupra a cine a fost Mercury, biografa a călătorit din Zanzibar în India și înapoi la Londra, intervievând apropiați ai solistului și punând accent mai ales pe perioada anilor 80, atunci când formația s-a destrămat. Vei regăsi în paginile primei cărți de pe lista noastră numeroase detalii neștiute, de la analize de contracte la mărturii în exclusivitate, dar și o divagație poate mai puțin bine primită asupra modului în care Freddie Mercury s-a îmbolnăvit de SIDA. Cu toate acestea, tonul intim, evident aparținând cuiva care l-a cunoscut direct pe star, lipsa de senzațional și accentul pus pe cercetare transformă Bohemian Rhapsody: The Definitive Biography of Freddie Mercury de Lesley-Ann Jones într-una dintre cele mai bune biografii ale stelei muzicii rock. „Nimeni nu a surprins mai bine decât Lesley-Ann dualitatea magică și fermecătoare a lui Freddie Mercury”, spun redactorii de la The Times și nu ne rămâne decât să fim perfect de acord cu ei.

Dacă primul titlu de pe lista de cărți despre Freddie Mercury a fost redactat de un jurnalist și păstrează tonul obiectiv al acestei profesii, Fan Queen? 3 cărți despre Freddie Mercury cu care să îți alini dorulMark Blake scrie Freddie Mercury: A Kind of Magic din perspectiva unui fan. Ceea ce derivă de aici este un stil mai plin de umanitate și o relatare mai personală, un alter ego perfect pentru opera de mai sus. De data aceasta, autorul se concentrează mai mult pe realizările de geniu ale artistului atât de înzestrat și de flamboaiant, punând accent pe dragostea pentru muzică din copilărie, pe primele contacte cu compoziția și, firește, pe anii petrecuți în trupa Queen. De la primele albume până la concertul Live Aid din 1985 și dincolo de el, Freddie Mercury: A Kind of Magic surprinde magia din viața starului rock. Cartea este îmbogățită cu o colecție superbă de fotografii, cu discografia completă și comentarii bine plasate asupra albumurilor de studio și live. Ceea ce se remarcă însă în paginile celui de-al doilea titlu de pe lista de cărți despre Freddie Mercury este extraordinara capacitate de a prezenta un univers multidimensional din spațiul sărac, tridimensional al paginii. O operă de neratat pentru oricine mai duce încă dorul marelui solist și compozitor.

Fan Queen? 3 cărți despre Freddie Mercury cu care să îți alini dorulDacă relatarea unui jurnalist, fie el și fan, asupra vieții unui star va avea întotdeauna porția sa de detașare, ce spui despre o carte scrisă nu de un om al literelor, ci de una dintre persoanele care i-a fost cel mai apropiată lui Mercury? Este vorba despr Peter Freestone, asistentul său personal timp de 12 ani, care i-a fost alături până în momentul morții. Freestone l-a însoțit pe star la Londra, Munchen și New York și i-a servit, după spusele proprii, drept…orice: „Am fost pentru Freddie bucătar-șef, spălător de sticle, chelner, valet, secretar, om de serviciu… și mătușa înțelegătoare din momentele sale de agonie.(…)Am călătorit cu el în toata lumea, am fost alături de el pe culmi, dar și în cele mai negre momente… I-am fost bodyguard și, la finalul vieţii, am fost una din infirmierele lui.”. Freddie îi spunea Phoebe și se pare că i-a încredințat o mare parte a vieții sale. Prin urmare, Freestone nu se zgârcește cu detaliile, care la un moment dat pot deveni covârșitoare, și ne povestește despre interioarele casei lui Freddie, despre cum au fost înregistrate câteva dintre cele mai fredonate cântece ale umanității, despre cum se pregăteau membrii formației pentru concerte sau de unde cumpăra hainele acestora. Firește că nu lipsesc detaliile scandaloase (sau perspectiva lui Freestone asupra lor) și este posibil ca la un moment dat să te simți copleșit de atât de multe informații. Cu toate acestea, biografia intitulată simplu „Freddie Mercury” e totuși cea mai intimă relatare a vieții legendei rock, iar dacă vei putea trece peste faptul că Freestone nu este un scriitor și ceea ce citești sunt amintiri imortalizate pe hârtie și nu poezie, atunci cu siguranță ultimul titlu de pe lista noastră te va ajuta să îl cunoști mai bine pe interpretul de geniu.

Tu te numeri printre fanii formației britanice? Care dintre aceste cărți despre Freddie Mercury ți-a făcut cu ochiul și ce alte titluri al adăuga la lista noastră?