Întregul mapamond pare să fie obsedat de cele mai mici detalii din viața familiei încoronate a Marii Britanii. De la Regina Elisabeta la Prinții William și Harry, fiecare membru al dinastiei e ovaționat la scară largă, și nu numai în patria lor de baștină. Dar poate cele mai bune exemple în acest sens sunt nou-venitele în familia regală: Kate Middleton și Meghan Markle sunt percepute ca fiind împlinirea viselor tuturor fetelor și fetițelor de pe pământ, ce speră ca într-o bună zi să se căsătorească cu un prinț. Nunțile regale au avut audiențe inimaginabile, aproape 2 miliarde de oameni strângându-se în fața televizorului pentru a-i vedea pe viitorii suverani cum își rostesc jurămintele. Monarhia britanică e unul dintre puținele sisteme politice de gen care au rezistat în societatea modernă, dar ceea ce atrage fanii este decența, grația și dragostea ce transpar din toate aparițiile membrilor familiei regale. Într-o lume în care tehnologia pare preponderentă, prinții și prințesele nu au conturi de social media și se ocupă cu opere de caritate, reprezentând cu siguranță cei mai buni ambasadori ai imaginii Marii Britanii pe plan global. Pentru că azi am ales să îi cinstim și noi, descoperă în rândurile de mai jos 3 cărți despre familia regală a Marii Britanii pe care să le citești!

Fascinat de cele mai iubite capete încoronate? 3 cărți despre familia regală a Marii Britanii pe care trebuie sa le citeştiAm fost convinși că trebuie să citim Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life de când am dat cu ochii de următoarea descriere: „Prințul Charles este un cavaler al secolului al XVIII-lea înarmat cu o misiune de secol XXI”. Până acum ceva timp, cel mai în vârstă moștenitor al tronului Marii Britanii din ultimii 300 de ani (părerea generală este că va abdica pentru a face loc pe tron fiului său, William, dar, până atunci, rămâne primul în linia succesiunii), era doar soțul infidel al Prințesei Inimilor, cel care a făcut-o să sufere și a ales în detrimentul ei pe mult mai controversata Camilla. Însă dezvăluirile din ultimii ani, care au creionat-o pe Diana ca pe o femeie instabilă cu suflet nobil, dar cu tendințe despresive, comportamentul decent al lui Charles și mai ales incursiunile sale la Viscri, micuțul sat pitoresc din Transilvania, au determinat „îmblânzirea” figurii princiare și i-au adus potențialului monarh foarte mulți simpatizanți. Prima carte de pe lista noastră face lumină tocmai asupra acestei figuri retrase, controversate, biografa Sally Bedell Smith, autoare de bestsellere New York Times, afirmând încă de la început că Charles are o personalitate mult mai fascinantă decât am fi crezut. Totul ne este dezvăluit: de la anii grei ai copilăriei, marcați de dorința de a face pe plac tatălui la primele aventuri amoroase, dragostea de poveste cu Camilla și mariajul cu Diana. Însă cititorii vor degusta cu precădere istorisirile nespuse: despre spiritul antreprenorial al Prințului, despre dragostea sa pentru spiritualitate, despre ambiții, privilegii și obligații. Creionat ca un spirit independent, ce s-a conformat cu dificultate orânduirii nobile căreia îi era menit, Prințul Charles este protagonistul unei biografii pe care ar trebui să o citești chiar și numai pentru modul în care Alteța Sa apără interesele României în lume.

Atunci când a fost publicată, cea mai apreciată biografie a Prințesei Inimilor, Diana: Her True Story in Her Own Words, a provocat o Fascinat de cele mai iubite capete încoronate? 3 cărți despre familia regală a Marii Britanii pe care trebuie sa le citeştiadevărată furtună. Și nici nu e de mirare: era pentru prima dată când un membru al familiei regale, și nu oricare, vorbea atât de direct despre temerile, emoțiile, anxietățile și dezamăgirile sale. Diana a colaborat în timpul vieții îndeaproape cu autorul Andrew Morton, ceea ce conferă și mai multă veridicitate și autenticitate acestei cărți despre familia regală a Marii Britanii. Cea mai iubită și mai mediatizată membră a sa ne povestește într-o manieră nefiltrată despre relația cu Charles, despre implicarea Camillei în mariajul său, încă din primele zile ale căsniciei, despre conversațiile cu Regina, despre viața desfășurată în afara Palatului Buckingham și operele de caritate care au menținut-o în viață în cele mai disperate momente ale sale. Menirea extraordinară a acestei biografii este de a ne-o revela pe Diana în toată complexitatea ei, ca pe o ființă puternică și vulnerabilă, iubitoare dar neiubită, nu ca pe idolul ce a fost în timpul vieții și legenda ce a devenit după moarte. Uluitoare vor fi și secțiunile cu premoniții; se spune despre Prințesa Inimilor că avea abilitatea tulburătoare de a prezice viitorul și că a anticipat, printre altele, inclusiv moartea sa într-un accident de mașină.

Fascinat de cele mai iubite capete încoronate? 3 cărți despre familia regală a Marii Britanii pe care trebuie sa le citeştiCu siguranță cel mai simpatizat membru al familiei regale rămâne tânărul Harry, cu surâsul ștrengăresc în colțul gurii și coama de păr roșcat ce i-a pus sub semnul îndoielii nu o dată paternitatea. Cu alegeri personale intens discutate și  plăceri „lumești” care l-au făcut mai accesibil decât bunica sa, de exemplu, Prințul preferat de toate fetele a devenit bărbat și e acum admirat pretutindeni grație relației cu Meghan Markle. În Prince Harry: Brother, Soldier, Son de Penny Junor, unul dintre biografii oficiali ai familiei regale, vei descoperi cele mai interesante fațete ale fiului ce a reținut cel mai mult din spiritul Dianei. Rebel și nonconformist, Harry a avut parte de realizări care i-au impresionat și pe cei mai aprigi contestatari ai săi: a încheiat stagiul militar, a luptat în Afghanistan și este extrem de implicat în cauze umanitare, pășind pe urmele mamei sale. Biografia se dovedește ușor de citit, genul de carte care te imploră să îi devorezi paginile, iar tonul (și sursele) sunt în mare parte informale. Dat fiind faptul că este vorba despre o figură atât de vibrantă și de disputată în media, iertăm acestei cărți despre familia regală a Marii Britanii lipsa de rigurozitate și apreciem caracterul ei captivant.

Tu te numeri printre fanii ilustrelor capete încoronate de la Palatul Buckingham și Kensington? Dacă da, ai citit aceste cărți despre familia regală a Marii Britanii? Dacă nu, ai de gând să o faci?

Photo by King’s Church International on Unsplash