Unul dintre evenimentele istorice cel mai supuse controversei, procesele de vrăjitorie care au avut loc la sfârșitul secolului al XVII-lea (între februarie 1692 – marie 19693) au alimentat imaginația tuturor artiștilor. Febra acuzațiilor și a condamnărilor privind practica vrăjitoriei a cuprins o mare parte a statului Massachusetts, 200 de oameni fiind acuzați și 19 spânzurați, dintre care 14 femei. Desigur, numărul victimelor e mult mai mare de atât, deoarece numeroși prizonieri au decedat în închisori. Azi, procesele din Salem sunt considerate un exemplu al consecințelor negative care pot fi angrenate de fenomenul isteriei în masă și de fanatismul religios. De-a lungul timpului, însă, numeroase voci au încercat să găsească explicația fenomenelor bizare aduse în discuție deloc obiectiv de anchetatori, iar argumentele abundă. În prezent, istoricii se preocupă mai puțin de identificarea unor răspunsuri, și doar scriitorii se mai joacă cu ideea că femeile condamnate în Salem chiar erau vrăjitoare. De la povești de dragoste romantice la scrieri horror, unul dintre cele mai contestate evenimente istorice a fost întors pe toate fețele. Azi îți recomandă cuvântul scris, aparținând el ficțiunii sau non-ficțiunii: 3 cărți despre vrăjitoarele din Salem care te vor fascina.

Fascinat de vrăjitoarele din Salem? Cele mai bune cărți pe care să le citeștiUnul dintre clasicii dramaturgiei, „The Crucible” de Arthur Miller se inspiră din procesele de vrăjitorie din Salem, căutând să își facă familiar cititorul cu „unul dintre cele mai bizare și mai crude capitole din istoria omenirii”, așa cum însuși autorul american urma să explice. Atunci când Reverendul Samuel Parris își descoperă fiica de 10 ani și alte prietene dansând goale în ceea ce părea a fi un ritual păgân, cea pe care dă vina este nepoata Abigail. Fetele își mențin povestea și insistă că doar dansau și că gesturile lor nu aveau nicio legătură cu vrăjitoria. Mai târziu aflăm că Abigail dorea să conjure un blestem asupra lui Elizabeth Proctor, îndrăgostită fiind de soțul acesteia. Firește, lucrurile vor degenera, iar Miller va țese cu talentul extraordinar pe care i-l cunoaștem o poveste în care răul e generalizat, apelul la violență înfierbântă vecin contra vecin, iar tabloul crud al unei acuzații nedrepte e pus în scenă cu o înfiorătoare luciditate. Dar semnificațiile ascunse ale piesei sunt chiar mai profunde de atât: scrisă în 1953, „The Crucible” este o alegorie legată de o altă „vânătoare de vrăjitoare” celebră, de data aceasta acuzațiile de comunism aduse de Congres mai multor personalități americane, printre care se număra și Miller. Indiferent de natura sa, primul titlu de pe lista de cărți despre vrăjitoarele din Salem trebuie neapărat devorat de orice cititor fascinat de acest fenomen, și nu numai.

Orice pasionat de una dintre cele mai tulburătoare și totodată mai ciudate perioade din istoria Americii trebuie să citească și o operă de Fascinat de vrăjitoarele din Salem? Cele mai bune cărți pe care să le citeștinonficțiune. Adorăm să ne lăsăm purtați pe aripile imaginației scriitorilor și să citim povești fascinante despre Salem, dar ne dorim în același timp să înțelegem ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, de unde atâta ură și prigoană, cu atât mai de neînțeles cu cât alimenta comunități mici și aparent docile. Procesele din Salem au fost puse pe seama fanatismului religios, a isteriei în masă provocate de conflictele cu populațiile nativ-americane, a unor intoxicații și inclusiv a unei epidemii de encefalită. Atât de multe cauze pentru un fenomen pe care nici azi nu ni-l explicăm în totalitate! Marele merit al celei de-a doua cărți de pe lista noastră este că înțelege că nu poate pune punctul pe un singur factor și adoptă perspectiva modernă a istoricilor, conform cărora procesele din Salem sunt un conglomerat de cauze, un eveniment unic, ce subliniază de fapt trecerea de la perioada medievală la epoca mai luminoasă a modernității. A Storm of Witchcraft: The Salem Trials and the American Experience se citește aproape ca o carte de ficțiune, atât de captivantă e. Emerson W. Baker dovedește că are un fler ieșit din comun și că ne poate ține lipiți de paginile cărții sale, încercând să înțelegem un fenomen care s-a petrecut acum mai bine de 300 de ani, dar pe care nu ni-l explicăm în totalitate nici azi.

Fascinat de vrăjitoarele din Salem? Cele mai bune cărți pe care să le citeștiÎncheiem lista de cărți despre vrăjitoarele din Salem cu un roman Young Adult. Deși în ultima perioadă acest gen s-a distanțat oarecum de fenomenele paranormale, preferând să fie absorbit de fantasy, nu putem contesta faptul că „Cum să spânzuri o vrăjitoare” de Adriana Mather a avut un succes demn de remarcat. Atunci când Samantha „Sam” Mathers e obligată să se mute alături de mama sa vitregă în Salemul modern, nu știe cât de mult va avea de pătimit. Fata e urmașa lui Cotton Mather, unul dintre inițiatorii proceselor împotriva vrăjitoarelor, și se întoarce într-un oraș care îl repudiază pe acesta și pe toți descendenții săi. La școală, Sam e agresată de un grup de fete ce se consideră demnele reprezentante ale vrăjitoarelor și e prinsă într-un triunghi amoros cu un băiat amabil și drăguț și…o fantomă. Deși se adresează adolescenților cu vârste peste 12 ani, „Cum să spânzuri o vrăjitoare” va capta și un adult. Are de toate: umor, aventură, dragoste, dar mai ales fiori, jonglând cu blesteme vechi de 300 de ani, cu moartea și, firește, cu fantomele. La un moment dat, în mijlocul unui lan cu porumb, vei simți chiar teama asociată cu nălucile trecutului și cu actul de vrăjitorie, iar acest lucru e cu adevărat o realizare extraordinară pentru o carte Young Adult.

Tu ce părere ai? Te numeri printre cei fascinați de această perioadă tulbure din istoria noastră? Care dintre cele 3 cărți despre vrăjitoarele din Salem ți s-a părut cea mai interesantă?