Atunci când ne imaginăm un scriitor, în minte ni se încheagă portretul unui om ajuns la maturitate, eventual trecut prin câteva încercări ale vieții, care să poate da naștere unei opere literare avizate. Ceea ce nu înseamnă că această regulă e general valabilă. Există fenomene literare, așa numitele „prodigy” în limba engleză, care au scris, finisat și chiar publicat primele lor titluri la cele mai fragede vârste. Descoperă mai jos unele dintre cele mai bune exemple din acest punct de vedere: autori care au scris cărți publicate înainte de 20 de ani.

Fenomene literare: autori care au publicat cărți înainte să împlinească 20 de aniUnul dintre precursorii suprarealismului, cu o influență extraordinară asupra artei și literaturii moderne, poetul Arthur Rimbaud a avut, fără urmă de îndoială, o viață fascinantă. A scris primele poezii la vârsta de 10 ani și a conceput aproape în întregime faimoasa sa operă, „Les Illuminations”, până la 20 de ani. După vârsta de 21 de ani nu a mai vrut să scrie nimic, preferând să călătorească pe trei continente și să încerce activități bizare pentru un geniu poetic. Relația controversată cu poetul simbolist Verlaine, în care drogurile și vagabondajul erau la ordinea zilei, se sfârșește după ce adolescentul Rimbaud e atacat de partenerul său. A încetat din viață la vârsta de 37 de ani, după o îndelungată suferință. Visul, halucinațiile, subconștientul au un rol uriaș în arta sa poetică, poate ca urmare a vieții agitate pe care a trăit-o și care l-a mistuit prea repede.

Fenomene literare: autori care au publicat cărți înainte să împlinească 20 de ani

Simpla idee de a fi capabilă ca, la 19 ani, să scrii o operă atât de complexă, de profundă și de întunecată precum romanul gotic Frankenstein, este o dovadă a faptului că un autor complet nu se formează după 35 de ani. Mary Shelley și-a conceput marea operă înainte de a împlini 20 de ani, și, deși după această vârstă nu a mai reușit să dea naștere unei capodopere care să influențeze umanitatea, și-a continuat cariera de autoare. Căsătorită cu la fel de faimosul poet romantic Shelley, cu care a clădit o relație controversată, ce s-a putut oficializa abia după ce prima soție a acestuia s-a sinucis, Shelley a publicat în continuare biografii, jurnale de călătorie, povestiri, eseuri. Deși reputația de scriitoare i-a fost cimentată în timpul vieții, posteritatea nu a reținut din opera sa decât acordurile gotice din „Frankenstein”. Începe să i se facă dreptate acum, când figura sa devine tot mai des vehiculată, în special și datorită viziunii feministe.

Fenomene literare: autori care au publicat cărți înainte să împlinească 20 de aniFrancoise Sagan e una dintre cele mai cunoscute scriitoare de origine franceză, romanele sale fiind adesea considerate scandaloase, incluzând personaje cu o stare financiară și socială de invidiat, care sunt însă deziluzionate, nefericite, pline de dileme existențiale. Cel mai mare succes al său, Bonjour tristesse, romanul despre care se spune că a răscolit destinele unei generații, a fost publicat în 1954, pe când autoarea avea numai 18 ani. Având drept eroină tot o adolescentă, ce încearcă să controleze totul în jurul ei pentru a-și păstra viața plină de plăceri frivole, romanul s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare, a fost tradus în 20 de limbi și ecranizat până acum de 3 ori. Sagan a încetat din viață în 2004, din cauza unui embolism pulmonar, și nicio operă nu a mai reușit să atingă valoarea primului roman publicat.

Fenomene literare: autori care au publicat cărți înainte să împlinească 20 de ani

Alexandra Adornetto are doar 25 de ani, dar a publicat deja 3 serii de cărți până acum, ceea ce spune multe despre potențialul său literar. Precum un adevărat fenomen literar, autoarea a scris prima sa carte la vârsta de 13 ani, The Shadow Thief, primul titlu din saga The Strangest Adventures. Urmează trilogia Halo, publicată nu doar în Australia natală, dar și în America și în 16 țări europene, a cărei ultimă carte Heaven vedea lumina tiparului în 2012, când Adornetto împlinea abia 18 ani. În 2014, autoarea începe noua sa serie, The Ghost House Saga, mai matură și mai misterioasă, în care secretele se împletesc cu iubiri imposibile și personajele se adresează de acum cititorilor Young Adult. Primul titlu, Ghost House, este disponibil și la noi sub numele de Lament, iar noi te invităm să îl descoperi pentru a vedea ce „vrăji” a mai realizat una dintre autorii care au scris cărți publicate înainte de 20 de ani.

Fenomene literare: autori care au publicat cărți înainte să împlinească 20 de aniÎncheiem lista noastră de fenomene literare cu scriitorul inclus și în Cartea Recordurilor ca fiind „cel mai tânăr autor al unei serii bestselling” (2011), Christopher Paolini. Americanul și-a publicat prima carte din ciclul „Moștenirea”, „Eragon”, în 2002, pe când nu împlinise încă 20 de ani. Influențat, între altele, de J.R.R.Tolkien, Eric Rücker Eddison, poemul Beowulf și franciza de mare succes Star Wars, Paolini nu a fost un favorit al criticilor, dar cifrele sale de vânzări s-au dovedit spectaculoase, cărțile devenind bestsellers New York Times, USA Today și Publishers Weekly. Narând povestea unui băiat și a dragonului său de sex feminin, Saphira, ciclul „Moștenirea” ne propune o aventură de proporții, în care legenda se împletește cu dragostea și cu fantezia. Pentru un autor cu vârstă mai mică de 20 de ani, succesul lui Christopher Paolini este notabil, așa că nu putem decât să așteptăm cu nerăbdare ca scriitorul să renunțe la pauza literară și să își încerce din nou talentul.

Tu ce părere ai despre acești cinci autorii care au scris cărți publicate înainte de 20 de ani? Consideri că talentul literar se poate manifesta de la cele mai fragede vârste, sau că este nevoie să fie șlefuit? Preferi prospețimea primelor manifestări literare, sau experiența maturității în acest domeniu?