Pe 12 august, am sărbătorit Ziua Internaţională a Tineretului, prilej pentru ca toată omenirea să celebreze spiritul proaspăt al adolescenţilor şi al celor aflaţi la frumoasa vârstă de 20 de ani. Cum altfel putem marca această ocazie specială decât frunzărind cele mai noi titluri asociate fenomenului literar al momentului, Young Adult? Cărţile destinate în general unei categorii de vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani ispitesc acum însă adulţi deopotrivă, multe dintre ele dovedindu-se suficient de mature şi profunde pentru a fi citite şi atunci când ai depăşit cu bine prima jumătate a vieţii. Nu este de mirare că Young Adult a devenit un fenomen peste hotare, acolo unde atrage unul dintre cele mai profitabile segmente de public. Noi îţi prezentăm în rândurile de mai jos 4 lansări noi Young Adult, de neratat la orice vârstă.

Fenomenul momentului: cele mai recente lansări Young Adult, de neratat la orice vârstăHolly Bourne se dovedeşte a fi una dintre autoarele momentului în vastul teritoriu Young Adult, şi nu am fi putut fi mai de acord cu această afirmaţie. Englezoaica scrie despre teme dificile, precum sexualitatea la vârsta adolescenţei, cultura violului, consimţământul, dar într-o manieră proaspătă, în care umorul şi tandreţea se împletesc în mod ademenitor cu realismul. „It Only Happens in the Movies” a fost lansată abia anul trecut, dar deja are o bază bogată de fani care o adoră pentru modul în care deconstruieşte cele mai puternice clişee din filmele romantice. Audrey e o adolescentă care suferă din cauza despărţirii părinţilor ei şi după ce a fost părăsită. Se retrage din viaţa ei complicată angajându-se la cinematograful local, acolo unde îl întâlneşte pe Harry, considerat un „jucător”, artist în devenire, de care se îndrăgosteşte în ciuda voinţei ei. Să nu te aştepţi la săruturi pasionale furate, la escapade pline de romantism sau la dovezi de dragoste spectaculoase, deoarece It Only Happens in the Movies nu e genul acela de poveste. În schimb, avem parte de tandreţe, de teamă, de speranţă şi de o protagonistă feministă de-a dreptul adorabilă, cu alte cuvinte, de o lansare Young Adult pe care o poţi aprecia la orice vârstă!

Fenomenul momentului: cele mai recente lansări Young Adult, de neratat la orice vârstă

De origine anglo-franceză, Laure Eve e cea mai nouă stea de pe firmamentul Young Adult. Seria ei „The Graces” a fost comparată cu “Twilight cu vrăjitoare”, iar criticii au lăudat-o continuu, numind-o „definiţia perfectă a cărţii pe care nu o poţi lăsa din mână”. Fantasy-ul e unul dintre cei mai buni prieteni ai literaturii pentru tinerii adulţi, aşa că nu e de mirare că al doilea titlu de pe lista noastră i se supune cu voioşie. Naratoarea e o adolescentă iniţial fără nume, care se mută într-un mic orăşel american de coastă, alături de mama sa. E instant fascinată de familia “graţiilor”, cu părinţi eleganţi şi copii sofisticaţi, şi tot ce îşi doreşte e să le poată ţine companie. Atunci când e primită în cercul exclusivist devine River, şi tot acum începem să bănuim că aura de magie care însoţeşte aceste fiinţe aparent perfecte nu e deloc rezultatul imaginaţiei, ci presupune practicarea vrăjitoriei. Laura Eve reuşeşte să redea cu fineţe o atmosferă de thriller dark, cu scene vibrante şi un context misterios, ce te lasă să ghiceşti până în ultimul moment oare ce s-ar putea întâmpla în carte.

Fenomenul momentului: cele mai recente lansări Young Adult, de neratat la orice vârstăA treia carte de pe lista noastră de lansări noi Young Adult a fost acoperită de laude, subiectul controversat atrăgând atenţia întregii media americane. „Ura cu care loveşti” a primit premiul Goodreads atât pentru cel mai bun roman de debut, dar şi pentru cea mai bună carte Young Adult a anului 2017. John Green a numit-o „un clasic”, „uluitoare”, iar Kirkus Review a spus că este „O poveste necesară. O poveste importantă”. Sunt numai câteva dintre aprecierile pe care The Hate U Give, în original, le-a strâns cu tot meritul. Autoarea, Angie Thomas, a fost inspirată de mişcarea Black Lives Matter, ce scutură în prezent întreaga societate americană, într-un mileniu în care se considera că rasismul aparţine demult trecutului. Marele merit al lui Thomas este că se detaşează atunci când îşi narează impresionanta poveste, alegând o protagonistă aparent privilegiată: Starr Carter provine dintr-o familie iubitoare, stabilă financiar, frecventează o şcoală de pretenţii, are un iubit alb şi toate motivele să fie fericită. Până ce e martora unei crime îngrozitoare: prietenul ei din copilărie, Khalil, e împuşcat mortal de un poliţist, fără a fi fost înarmat. Starr e singura care cunoaşte adevărul şi trebuie să decidă dacă poate să înfrunte valul de ură din comunitatea ei sau să riscă să îşi piardă cu totul statutul privilegiat. O poveste impresionantă, care dovedeşte că literatura Young Adult poate deţine cheia rezolvării dilemelor societăţii actuale, mai mult ca oricând. Cartea a fost publicată în peste 20 de ţări şi urmează să fie ecranizată şi la Hollywood.

Fenomenul momentului: cele mai recente lansări Young Adult, de neratat la orice vârstă

Stephen King a afirmat că nu a putut să lase jos ultima carte de pe lista noastră de lansări noi Young Adult, şi cine suntem noi să îl contrazicem? 13 minute, căci despre ea e vorba, e bestseller-ul scriitoarei britanice Sarah Pinborough, un melange de thriller a la Pretty Little Liars şi Mean Girls în epoca Instagram-ului. Tasha are tot ce îşi doreşte: e cea mai populară elevă a liceului, iar alături de prietenele ei, Hayley şi Jenny, formează The Barbies. Toată lumea vrea să le aibă sau să fie ca ele. Viaţa pare perfectă până ce Tasha e moartă pentru 13 minute, descoperită îngheţată şi suspicioasă că una dintre cele mai bune prietene ale ei e autoarea atentatului asupra sa. „13 minute” te va fascina nu doar cu atmosfera de thriller şi cu întorsăturile de situaţie specifice crime fiction, un gen atât de popular acum, dar şi cu inserţiile fine de psihologie. Nu credem că mai e cazul să te atenţionăm că nimic nu e ceea ce pare şi că vei devora o carte aparent pentru adolescente cu o sete de care nu te-ai fi bănuit capabil, atât de bine scrie Pinborough.

Ţi-am adus în faţa ochilor 4 lansări noi Young Adult: radiografii sociale, opere fantasy, poveşti de dragoste contemporane şi, fireşte, o porţie de crime fiction! Care dintre aceste titluri te-a tentat cel mai tare şi căruia îi vei da o şansă?