Există, în ultimele decenii, o preocupare mai accentuată pentru fericire decât cu ceva timp în urmă. Pe măsură ce viitorul omenirii se conturează în culori din ce în ce mai sumbre, conflictele, însingurarea și tensiunile vieții de zi cu zi devin tot mai presante, tot mai mulți oameni caută o zonă de echilibru. De la cărțile motivaționale și până la reclamele la diferite produse, pe foarte multe canale de comunicare ajunge la noi mesajul că fericirea este cumva la îndemână – trebuie doar să adoptăm o anumită strategie, să o recunoaștem când apare și să nu-i mai dăm drumul, să o cultivăm. Deși unele dintre aceste mesaje pot conține note false, altele ne pun pe gânduri – mai ales dacă cel care le proferează exemplifică prin propria viață adevărul lor.

Tradusă în 25 de țări, cu o uimitoare poveste de succes ea însăși, scriitoarea franceză Agnes Martin Lugand demonstrează prin fiecare nou roman al său că fericirea este uneori și o opțiune. După ce a profesat ca psiholog ani la rând, Agnes Martin Lugand a început să scrie din plăcere, în timpul petrecut acasă, cu cei doi copii mici ai săi. În romanele sale, scriitoarea franceză se încăpățânează să descrie și să creadă în partea frumoasă a vieții, în eroine care reușesc prin propriul efort, în oameni care au puterea să ia viața de la început. Pot exista cititori care să reclame faptul că acestea sunt „povești pentru oameni mari”. Însă Agnes Martin Lugand, psihologul care și-a publicat singură romanul de debut, devenit celebru în toată lumea, chiar trăiește o astfel de poveste. Așadar, fericirea este o opțiune? Să descoperim cum argumentează Agnes Martin Lugand acest fapt în 6 dintre romanele sale.

Cel mai nou roman al lui Agnes Martin Lugand, autoare aflată în topul celor mai bine vânduți scriitori francezi, „Lumina unui nou început” este o narațiune care speculează teme favorite ale autoarei: iubirea, curajul de a-ți croi un nou drum indiferent de circumstanțe, puterea de a înfrunta obstacolele ce se ivesc în drumul spre un vis. Hortense, protagonista cărții, este o femeie în pragul a 40 de ani, o pariziancă destul de împăcată cu viața pe care o duce. Este profesoară de dans și deține împreună cu doi prieteni o școală, în plus, este prinsă într-o relație de dragoste cu Aymeric, un bărbat căsătorit. Această iubire neașteptată îi aduce pentru o vreme satisfacții. Însă aceasta până când înțelege la un moment dat că va fi întotdeauna „cealaltă”, cea care așteaptă să primească firimiturile unei iubiri. O accidentare o silește pe Hortense să meargă în Provence, la casa părinților săi. Iar distanțarea aceasta nu va fi lipsită de surprize.

Agnes Martin Lugand a crezut atât de mult în primul roman pe care l-a scris încât, după ce mai multe edituri i-au refuzat publicarea, a decis să facă aceasta pe cont propriu: pe platforma online Kindle, la un preț de numai 45 de cenți. În trei săptămâni se vânduseră peste 300.000 de exemplare ale romanului „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”. Succesul cărții nu este greu de înțeles. Cu formația sa de psiholog, Agnes Martin Lugand este o bună cunoscătoare a psihicului uman. Poveștile sale au un grad ridicat de universalitate așa încât pot reprezenta povestea fiecărui cititor. Limbajul accesibil, mesajul optimist, umorul și forța personajelor au transformat fiecare dintre romanele autoarei franceze într-un succes. Diane, o femeie care încearcă să treacă peste pierderea soțului și fiicei sale într-un accident rutier, este protagonista acestui roman. Depresia, cu toate nuanțele sale și încercarea de a găsi un nou sens vieții sunt observate cu atenție de Agnes Martin Lugand. O escapadă în Irlanda și întâlnirea cu taciturnul Edward îi vor așeza însă viața pe un nou făgaș.

Viața e ușoară, nu-ți face griji”, cel de-al doilea roman scris de autoarea franceză, continuă povestea Dianei. Într-o aparentă contradicție cu titlul cărții, povestea protagonistei capătă din nou o doză de dramatism. După ce Diane se întoarce la Paris lăsându-l în urmă pe Edward, bunul ei prieten, Felix, o ajută să își redeschidă cafeneaua „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”. Diane pare să-și fi găsit echilibrul și este gata să se deschidă din nou către iubire – iar aceasta nu întârzie să apară. Pe Olivier, un bărbat cu mult farmec, blând, protector, îl cunoaște la cafenea. Iar când totul părea să meargă relativ bine, o veste din Irlanda o așază pe Diane din nou față în față cu trecutul. Vom înțelege parcurgând acest roman și că „viața e ușoară” nu pentru că nu se întâmplă nimic în ea, ci pentru că, în timp, învățăm să ne raportăm altfel la situațiile care în trecut ne-au rănit.

Îmi pare rău, sunt așteptată” este un roman cu o temă foarte actuală în societatea de astăzi. În perpetua luptă pentru satisfacție în viața de zi cu zi, ne refugiem adesea în muncă. Dar poate cariera să ne aducă satisfacții profunde în toate zonele vieții? Yaël alege cariera doar din cauza unei dezamăgiri. Și va continua pe această cale până când imaginea tinerei vesele, pusă pe distracție și înconjurată de prieteni va deveni la fel de îndepărtată ca o stea din altă galaxie. Reîntâlnirea cu Marc, prietenul din studenție dispărut la un moment dat fără urmă, va zdruncina din temelii edificiul construit cu atâta grijă de Yaël în mai bine de un deceniu. Pasiunea și cariera nu par a face casă bună una cu cealaltă, iar la un moment dat, Yaël va fi pusă în situația de a găsi o soluție.

În „Fericirea îmi scapă printre degete”, tema dezvoltată de scriitoare este iarăși una cu un grad mare de universalitate: căutarea identității, a împlinirii personale. Pentru Iris lucrul acesta nu este ușor de făcut: a renunțat la visurile sale cu mulți ani în urmă, din cauza lipsei de încredere în sine. Are o căsnicie monotonă și o slujbă plictisitoare – o existență care nu-i ridică probleme, dar nici nu-i aduce satisfacții. O dezvăluire șocantă, la o masă de familie, o determină pe Iris să revină la vechiul său vis, acela de a fi creatoare de modă. Însă școala de haute couture din Paris îi oferă și alt tip de provocări: aici o întâlnește pe Marthe, femeia autoritară care îi va fi mentor și tot aici pe fermecătorul și pasionalul Gabriel. Dar, după cum știm, fericirea nu se oferă pe tavă, astfel încât Iris va trebui să înfrunte multe tipuri de provocări pentru ca viața ei să fie, în sfârșit, cea care o mulțumește și o reprezintă.

Încă aud muzica noastra în gând” abordează tema iubirii și a încercărilor prin care sunt testate sentimentele protagoniștilor. Avem de-a face de această dată cu un cuplu solid, o familie frumoasă, pentru care, s-ar părea, nu există obstacol de netrecut. Yanis și Vera s-au cunoscut prin intermediul lui Luc, fratele tinerei, iar relația lor pare și după trecerea timpului și după sosirea pe lume a celor trei copii, la fel de proaspătă ca în prima zi. „Încă aud muzica noastră în gând”, declarația lor specială de iubire, se află pe buzele lor la fel ca atunci când s-au cunoscut. Ce poate atenta la echilibrul unei relații atât de stabile? Ambiția și grijile materiale – situații cu care un cuplu se poate întâlni frecvent. Când, după o ceartă cu Luc, Yanis pornește o afacere pe cont propriu, Vera îl sprijină. Tristan, bărbatul misterios care l-a susținut financiar, începe să petreacă din ce în ce mai mult timp alături de Vera și copii. Înstrăinat de familie și refugiat în alcool, Yanis pornește pe un drum descendent, care pare fără final. Cititorii vor descoperi ce ascunde de fapt Tristan, dar și dacă relația dintre Yanis și Vera va rezista tuturor presiunilor.

Aceste romane pot fi achiziționate și separat, dar o ofertă avantajoasă este setul Agnes Martin-Lugand publicat de Editura Trei.

Voi ați citit romane scrise de această autoare? Care sunt preferatele voastre?

Photo by Jurica Koletić on Unsplash