De câte ori nu ni s-a întâmplat să anticipăm finalul cărții pe care o citeam? În mare parte a cazurilor, reușim să discernem firul narativ al operei care ne încântă privirea, iar deznodământul său nu constituie o surpriză. Ceea ce nu e neapărat o neplăcere, dat fiind faptul că nu căutăm neapărat un final șocant atunci când citim, ci mai degrabă o desfășurare logică a acțiunii și o înlănțuire armonioasă a faptelor. Există însă opere care reușesc să le facă pe toate: te prind în mrejele lor și refuză să îți mai dea drumul, iar intențiile autorului sunt ori ascunse prin diferite strategii, ori invizibile pentru ochii noștri. Vezi mai jos care sunt aceste titluri complet imprevizibile, ce au lăsat cititorii cu gura căscată. Delectează-te azi cu 3 cărți cu final imprevizibil.

Final previzibil? Nicidecum! 3 cărți care au lăsat mască cititoriiChiar luna trecută, scriitoarea americană Holly Black a încheiat seria sa „Făpturile văzduhului” cu una dintre cele mai așteptate lansări ale anului „The Queen of Nothing”. Azi nu ne vom referi însă la ultima, ci la prima carte din serie. Descrisă drept „luxuriantă, plină de pericol, o carte ca o bijuterie întunecată”, „Prințul nemilos” deschidea pe 2 ianuarie 2018 trilogia fantasy cea mai de succes a ultimilor ani, bestseller New York Times și beneficiind de note mai mult decât generoase pe Goodreads. Apreciată de critici și de public deopotrivă, „Prințul nemilos” a fost și Cartea săptămânii noastre și spune povestea lui Jude Duarte, ai cărei părinți au fost uciși în urma unei trădări și care trăiește de mică la Înalta Curte a Tărâmului Zânelor, în casa criminalului pe care îl urăște și îl iubește deopotrivă. Una dintre cele mai proaspete și mai complexe apariții din literatura Young Adult, Jude e curajoasă, visează să devină cavaler și are o moralitate gri de care te vei îndrăgosti. Prima carte de pe lista noastră te va captiva cu intrigile fine, cu atmosfera ce amintește mai mult de „Urzeala tronurilor” decât de un fantasy nevinovat și cu răsturnările de situație ce răsar la tot pasul. Dar finalul „Prințului nemilos” este lovitura sub centură aplicată cititorilor. Când crezi că totul se rezolvă și că Jude și-a îndeplinit obiectivul de a-l instala pe tron pe fratele său mai mic (și mai ușor de manipulat, între noi fie spus pentru că da, eroina e acel tip de personaj), realizezi că de fapt nu ai înțeles nimic. Holly Black ne duce de nas cu inteligență și dovedește că e una dintre cele mai promițătoare voci ale literaturii contemporane, scriind cărți pentru tineri care pot fi degustate fără probleme la orice vârstă.

Din păcate, ne-am obișnuit ca în ultimii ani să degustăm, poate și din cauza stilului de viață contemporan, agitat și turbulent, numai Final previzibil? Nicidecum! 3 cărți care au lăsat mască cititoriithrillere imprevizibile sau titluri fantasy pline de zvâc. E astfel mai mare mirarea (și încântarea) că un titlu atât de elegant conceput precum „Un gentleman la Moscova” nu numai că a văzut lumina tiparului, dar a și fermecat cititorii. Superbul roman al lui Amor Towles se situează cel mai aproape de distincția de „clasic nemuritor” dintre operele apărute în ultimii ani și reprezintă un adevărat răsfăț pentru ochi și pentru suflet, cu personaje memorabile și scene una mai plină de tâlc decât cealaltă. Contele Rostov, protagonistul nostru, este un aristocrat care refuză să „se căiască” pentru titlurile sale și este astfel condamnat la arest la domiciliu pe viață de un tribunal bolșevic. Ceea ce pare a fi o sentință aproape blândă în comparație cu ceea ce se întâmpla în Rusia anilor 20, mai ales atunci când amintim cititorului că închisoarea contelui e luxosul hotel Metropol din Moscova, reprezintă de fapt un chin, dat fiind faptul că un om plin de viață, cult și inteligent, este obligat să își trăiască întreaga viață între aceiași patru pereți, privind cum se desfășoară unele dintre cele mai turbulente evenimente ale istoriei la picioarele sale. Cu toate acestea, Rostov se dovedește ingenios, aproape imprevizibil, și te atenționăm subtil că aceleași calități vor fi cele care vor hotărî și finalul cărții. Nu vrem să îți spulberăm plăcerea de a citi, doar subliniem faptul că mulți cititori au fost copleșiți de deznodământul neașteptat al acestei cărți.

Final previzibil? Nicidecum! 3 cărți care au lăsat mască cititoriiÎncheiem lista noastră de cărți cu final imprevizibil cu o speranță: să nu fi văzut adaptarea cinematografică după ultimul nostru titlu sau, dacă ai făcut-o, să fi uitat deznodământul, deoarece „Shutter Island” este cu adevărat o plăcere de lectură. Bestseller-ul lui Dennis Lehane a fost ecranizat de Martin Scorsese într-un film celebru cu Leonardo DiCaprio pe care, așa cum spuneam, nădăjduim să îl fi ratat. Suntem în anul 1954 și inspectorul federal Teddy Daniels e trimis alături de noul său partener, Chuck Aule, să investigheze dispariția unui pacient din terifiantul Ashecliffe Hospital, un ospiciu unde pacienții au istoric criminal. Găzduit de și mai înspăimântătoarea Shutter Island, o insulă izolată bătută de uragane și fără mijloace de comunicare cu exteriorul, azilul reprezintă unul dintre cele mai întunecate și mai turbulente cadre din literatură. Realizând că pacienta Rachel Solando nu avea unde să dispară și, mai important, cum să evadeze, Teddy și Chuck sunt prinși într-un labirint de mistere în care li se servesc indicii codate cu lingurița, ce par să îndrume spre un sfârșit amețitor. Problema e că deznodământul e chiar și mai șocant decât te-ai fi așteptat, fiind considerat unul dintre cele mai neașteptate. Atât e de bine realizat finalul, încât nu numai că nu vei suspecta ce te așteaptă, dar vei simți dorința de a reciti imediat cartea pentru a descoperi semnele fin și inteligent integrate în narațiune. Lehane e maestru al suspansului și al răsturnărilor de situație, fiind și autor al la fel de apreciatului „Mystic River”.

Tu ce părere ai despre aceste cărți cu final imprevizibil? Care dintre titlurile de mai sus te-au lăsat mască? Ce alte exemple poți adăuga listei noastre?