Numit de Lev Grossman „Tolkien din America”, George R.R. Martin a atins cu siguranță o faimă care poate concura cu cea a autorului „Stăpânului Inelelor”. Autor de fantasy, horror și science fiction, Martin e și producător și scenarist pentru televiziune, trasând astfel contururile unei cariere care se întinde pe parcursul a câteva decade și care pare acum să atingă punctul său de maximă strălucire. Renumit mai ales pentru saga „Cântec de gheață și foc”, ecranizată de HBO în ceea ce e probabil cel mai popular serial al momentului, Game of Thrones, Martin și-a cucerit cititorii cu personajele fascinante, cu dialogurile spumoase, cu descrierile fabuloase și cu acțiunea imprevizibilă: e deja cunoscut faptul că americanul adoră să își ucidă creațiile literare, mai ales pe cele mai iubite de către publicul larg. Pentru că suntem siguri că avem printre cititorii noștri și fani devotați ai lui Martin, azi îți spunem ce citește autorul care ni i-a dăruit pe Tyrion Lannister și pe Arya Stark! Descoperă în rândurile de mai jos care sunt cele 4 cărți preferate de G.R.R.Martin (și nu, „Stăpânul Inelelor” nu se află pe lista noastră).

G.R.R Martin ne recomandă ce să citim: 4 cărți îndrăgite de autorAtât de mult i-a plăcut lui Martin primul nostru titlu, încât cuvintele sale de apreciere tronează mărețe pe copertă: „Original și captivant”, elogiază autorul Game of Thrones „Omul focului” de Joe Hill. Și, într-adevăr premisa romanului e captivantă: omenirea cade pradă unei epidemii de combustie spontană, în care trupurile bolnavilor sunt marcate de tatuaje splendide, în nuanțe de negru și auriu, care consumă însă în flăcări bietele corpuri. Protagonista lui Hill e o infirmieră dedicată care se îmbolnăvește la rândul ei după ce are grijă de pacienți nenumărați, dar care refuză să se lase ucisă pentru că e însărcinată și a descoperit cazuri de mame bolnave ce au dat naștere unor copii sănătoși. Singură, abandonată de soț, Harper întâlnește un bărbat neobișnuit care a reușit să își controleze boala, îmbrăcat în haine de pompier și gata să își folosească domesticitul foc interior pentru a-i pedepsi pe cei ce fac nedreptăți. „Omul focului” a ajuns pe lista de cărți preferate de G.R.R.Martin încă de la lansare, acesta încurajându-se să cumpărăm cât mai curând o ediție: „Dacă nu ai pus încă mâna pe „Omul focului” de Joe Hill, trebuie să o faci. Originală și captivantă; nu te vei putea opri din citit”. Dacă maestrul cărților ce ne țin treji târziu în noapte ne face asemenea recomandări, noi suntem deja convinși.

G.R.R Martin ne recomandă ce să citim: 4 cărți îndrăgite de autor

Fata din tren” a făcut furori încă de la publicare, înscriindu-se în trendul thrillerelor cu protagoniste feminine care nu sunt nici pe departe ceea ce par, inițiat de „Gone Girl”. De data acesta, Paula Hawkins ne-o prezintă pe Rachel, o alcoolică cu o căsătorie eșuată care face zilnic naveta către Londra. În momentul în care trenul se oprește la stop, Rachel admiră un cuplu tânăr, frumos și îndrăgostit pe care îi botetază Jess și Jason. Ei întruchipează ceea ce a avut cândva și prin intermediul lor Rachel își retrăiește dragostea. E de la sine înțeles că atunci când experimentează un moment de tandrețe între „Jess” și un alt bărbat, Rachel își iese din minți. Instabilă emoțional, cu episoade în care uită ceea ce face, femeia e candidata perfectă la crimă atunci când „Jess” dispare fără urmă. Martin a fost doar unul dintre multiplii fani ai lui Hawkins, afirmând: „E o poveste puternică, cu un simț foarte bun al timpului și al locului, care m-a stăpânit de la început la sfârșit”.

G.R.R Martin ne recomandă ce să citim: 4 cărți îndrăgite de autorCe au în comun Outlander și Game of Thrones? Prea multe, am spune noi. Ne vom rezuma însă să amintim doar că ambele au fost ecranizate în seriale TV de succes și că subliniază un amestec de istorie, fantasy și aventură care fascinează de la primul episod. Au fost mult voci care au asemănat Outlander cu epopeea din Westeros și, dacă acest lucru e afirmat în general despre fiecare nou serial fantasy, se pare că în cazul poveștii Dianei Gabaldon comparația este merituoasă. Claire Randall e o fostă infirmieră de pe front care pleacă în vacanță în Scoția alături de soțul său, Frank, pentru o a doua lună de miere. E anul 1945 și cei doi sunt fericiți că au scăpat cu viață din Al Doilea Război Mondial. Însă totul se schimbă atunci când femeia atinge un monument de pietre vechi și se trezește catapultată în timp, în anul 1743. Prinsă direct într-o confruntare a highlanderilor scoțieni cu armata engleză, e nevoită să accepte orice compromisuri pentru a se putea întoarce înapoi în epoca sa, dar…se îndrăgostește. Gabaldon s-a documentat minuțios pentru opera sa, seria „Călătoarea” fiind una dintre ficțiunile istorice preferate ale ultimilor ani. Bogăția detaliului, fina analiză, personajele complexe, dar mai ales capacitatea autoarei de a construi eroi cu priză la public (Jamie Fraser a făcut mai multe victime chiar și decât tizul său Lannister) transformă romanele în cărți pe care cu greu le poți lăsa din mână, în ciuda proporțiilor ce depășesc chiar lansările din „Cântec de gheață și foc”. Iată ce spune Martin: „Outlander e unul dintre cele mai bune seriale de la televizor, un amestec minunat de dramă, science fiction, fantasy și dragoste”.

G.R.R Martin ne recomandă ce să citim: 4 cărți îndrăgite de autor

Până acum, Martin ne-a arătat că apreciază science fiction-ul și fantasy-ul, dar să nu uităm că o parte importantă din farmecul „Urzelii tronurilor” este reprezentată de fundamentul istoric al uluitoarelor evenimente narate. „Viața bate cartea”, așa cum au putut conchide toți cei care știu că inclusiv infama Nuntă Roșie este bazată pe fapte reale. De aceea nu ne miră deloc faptul că „Ivanhoe” se numără printre cele 4 cărți preferate de G.R.R.Martin. Încă de la lansare, epopeea care definește poate cel mai bine termenul de epic a inspirat fascinație, fiind elogiată inclusiv de Goethe sau de Victor Hugo. Sir Wilfred de Ivanhoe se întoarce acasă după a Treia Cruciadă ca să reclame pământurile ce îi aparțin și dragostea Rowenei. E insă implicat în conflictul dintre Richard Inimă de Leu și fratele său John și îl întâlnește inclusiv pe Robin Hood. Complexă, atât de ingenios construită încât e considerată parabolă a întemeierii statului saxon, roman de aventură sau poveste de dragoste, Ivanhoe se numără nu numai printre favoritele, dar și printre sursele de inspirație ale lui Martin. „Cântec de gheață și foc se bazează la fel de mult pe tradițiile ficțiunii istorice ca pe cele ale genului fantasy, și sunt mulți romancieri istorici, trecuți și prezenți, care m-au inspirat cu munca lor. Sir Walter Scott e poate dificil pentru mulți cititori moderni, realizez, dar sunt încă lucruri extraordinare ce pot fi găsite în Ivanhoe și celelalte romane ale sale.”

Tu ce părere ai despre cele 4 cărți preferate de G.R.R.Martin? Îți plac recomandările sale de lectură?